Bárta se omluvil Klausovi. Byl jsem opilý, tvrdí

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 5. 2011 15:17
Lídr VV se snaží vysvětlit podivné výroky, které se ve čtvrtek objevily na internetu
Lídr Věcí veřejných Vít Bárta, v pozadí bývalá šéfka klubu VV Kristýna Kočí
Lídr Věcí veřejných Vít Bárta, v pozadí bývalá šéfka klubu VV Kristýna Kočí | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Faktický lídr Věcí veřejných Vít Bárta se omluvil prezidentu Václavu Klausovi za výroky, které unikly na veřejnost.

To, že prezident udělá vše, oč ho požádá, prý pronesl ve chvíli, kdy byl opilý.

"Je mi líto, že jsem si v podroušeném stavu dovolil zveličovat svůj vztah s panem prezidentem, za což je potřeba se mu omluvit," prohlásil Vít Bárta.

"Tipuji to na deset lahví vína," odhadl předseda strany Radek John, který se ale schůzky neúčastnil.

Bárta rovněž popřel, že by měl na ministerstvu financí nastrčené lidi, kteří by ho kryli. Prý šlo o "machrování v opilosti". Jeho slova je prý potřeba brát "se silnou rezervou".

John také tvrdí, že Kristýna Kočí, bývalá šéfka klubu VV, cíleně provokovala kolegy k silným výrokům. Také podle Bárty Kočí "zneužila soukromého dýchánku u těžkého francouzského vína" k pořízení záznamu.

Machrováním podle něj bylo i tvrzení, že VV mají své lidi na Finančním analytickém útvaru (FAÚ) ministerstva financí.

Bártův výrok už v pátek dopoledne odmítl i sám šéf resortu Miroslav Kalousek (TOP 09). Zároveň řekl, že je to podobně věrohodná informace, jako když Bárta na nahrávce tvrdí, že ho na slovo poslouchá prezident republiky.

Výroky, které zazněly v nahrávce schůzky užšího vedení Věcí veřejných, bagatelizovala i šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake. V rozhovoru pro Českou televizi řekla, že Bárta podle ní "jen machroval". Sama ale přiznává, že se této schůzky osobně neúčastnila, stejně jako na ní nebyl Radek John.

Poslanci strany se v pátek sešli na mimořádném jednání svého klubu, kde si tajně pořízenou nahrávku poslechli a zvažovali, jaký dopad bude mít.

"Snažíme se nezaujatě zvážit mediální váhu nahrávky večírku po několika lahvích vína, pořízenou osobou schválně provokující ke skandálním výrokům versus 500 milionů pro Dalíka, Topolánka a Bartáka," napsal ČTK jeden z poslanců z jednání klubu. Výroky z nahrávky má za "hospodské řeči, které střízlivému uchu nelahodí a obnažené jsou vulgární a hloupé".

Poslanec VV si také myslí, že útoky s cílem diskreditovat VV budou pokračovat. "Asi jsme někomu pořádně šlápli na kuří oko," dodal.

"Klaus udělá, co mu řeknu," chvástal se Bárta

Vít Bárta se na nahrávce vyjadřuje k jeho vztahu s prezidentem Václavem Klausem. "Dveře mám otevřený kdykoliv k němu. A když mu řeknu, že má něco todle, tak on to udělá, protože za tím vidí nějaký svůj efekt," tvrdí.

Václav Klaus na Bártova slova reagoval v pátek dopoledne. Podle něj jeho vztah s Vítem Bártou démonizují média. Výroky z nahrávky z porady vedení Věcí veřejných, které se objevily ve čtvrtek večer, považuje za silácké a nechce je více komentovat.

"Mě tyto nahrávky nevzrušují, jsou to silácké výroky, které proběhly na uzavřeném zasedání. To, že se opět hraje něco na základě tajných nahrávek, je něco, co mě zásadně vadí daleko víc než ta slova, která tam zazněla," dodal prezident.

Proti Bártovým výrokům se ohradil i Havel

Proti výrokům z březnové schůzky vedení VV se ohradil i exprezident Václav Havel.

Bárta na záznamu hovoří mimo jiné o určité "lince - (šéf VV Radek) John - Havel", která "velmi dobře teď funguje a i ve vztahu k zeleným". Bárta dále řekl, že se "z toho rýsuje zajímavá podpora a je to něco, kam já nesmím, kam musí Radek, a naopak já to jako vyvažuju nahoru. A můžeme mít oba dva ty prezidenty".

"Václav Havel se ohrazuje proti tomu, aby jeho jméno bylo zneužíváno ve vnitrostranických soubojích. Politické dění sleduje zpovzdálí, nijak do něj nezasahuje a s Radkem Johnem nemá jiné než společenské kontakty," zdůraznila Havlova tajemnice Sabina Tančevová.

 

Právě se děje

Další zprávy