Bárta pozastavil drahám půjčku za miliardy

Domácí Domácí
15. 7. 2010 10:34
Na případ před týdnem upozornilo Aktuálně.cz
NOvý minstr dorpavy Vít Bárta.
NOvý minstr dorpavy Vít Bárta. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nový ministr dopravy Vít Bárta pozastavil vydání mezinárodních dluhopisů, které vedení Českých drah schválilo deset dní po volbách.

Podle Mladé fronty dnes, která na tento krok upozornila, mohou dráhy na přípravě dluhopisů pracovat nadále, ale nesmějí však dělat nevratné kroky.

Na případ půjčky ve výši 11,5 miliardy, kterou si dráhy vzaly navzdory nesouhlasu úředníků z ministerstva financí, upozornilo před týdnem Aktuálně.cz.

Nastupující ministr Bárta, který jako jediný mohl půjčku zrušit, se tehdy nechtěl k případu vyjadřovat. "Je to jedna z mnoha věcí, kterými se budu zabývat, ale nejdříve si o nich musím udělat představu a informovat o svých záměrech premiéra," odpověděl opatrně na dotaz Aktuálně.cz.

O půjčce rozhodlo na schůzce v budově Českých drah devět mužů. Dva náměstci tehdejšího ministra dopravy, tři zástupci odborového svazu OSŽ, hejtman Moravskoslezského kraje, pražský zastupitel za ČSSD, šéf olomoucké organizace TOP 09 a bývalý poslanec za ODS.

Akciová společnost České dráhy měla podle plánu vydat dluhopisy za 300 milionů eur, tedy 7,6 miliardy korun. Dalších 3,9 miliardy si chce půjčit od Evropské investiční banky.

Z toho se měly splatit staré směnky, které České dráhy vydaly za 4,5 miliardy. A za sedm miliard se měly nakoupit nové vlakové soupravy, které železničáři takřka bez výjimky nakupují u českých poboček nizozemské společnosti Appian Machinery.

Dráhy nežádají na dluhopisy státní záruku, proto nepotřebují, aby nové dluhy schvalovala sněmovna. Pokud ovšem nebudou schopny splácet, bude mít majitel, kterým je ze 100 procent stát, jen dvě možnosti: buď nechat firmu zkrachovat, anebo potřebné peníze dodat.

 

Právě se děje

Další zprávy