Bárta má Klause, Babák čaruje s penězi, znělo u soudu

Radek Nohl Radek Nohl
5. 4. 2012 15:55
Rozsudek nad šéfem poslanců VV Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou padne příští pátek
Vít Bárta a Kateřina Klasnová míří k soudu.
Vít Bárta a Kateřina Klasnová míří k soudu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslankyně Kristýna Kočí znovu předstoupila před soud a opět vyvolala rozruch. Soudci Janu Šottovi popsala okolnosti nahrávky, která se minulý týden dostala na veřejnost.

Zároveň vyprávěla o rozhovoru s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

"Po několika hodinách na K9 zrušil Bárta dohodu o valorizacích. My jsme vyšli ven a Kalousek mi řekl, že takhle to už nejde, a ptal se mě, jestli jsme všichni ve Věcech veřejných takoví debilové. A poté se mě ptal, proč jsem ještě ve Věcech veřejných a proč nejdu k nim," řekla Kočí.

Soud se šéfem poslanců Věcí veřejných Vítem Bártou a nezařazeným poslancem Jaroslavem Škárkou ve čtvrtek pokračoval nejspíše posledním dnem před závěrečnými řečmi.

Čarování s financemi a schůzky u prezidentů

Den poté, co byla vládní koalice nejblíže svému konci, vypovídal zákulisní hráč ODS Roman Jurečko, především ale došlo na další nahrávky.

První, jež před soudem zazněla, pořídila Kočí na poradě špiček Věcí veřejných, která je spíše známa jako "večírek s láhvemi těžkého červeného vína".

A Bárta na ní například mluví o tom, jak má otevřené dveře u prezidenta Václava Klause nebo že dostal nabídku na setkání s tehdejším ruským premiérem Vladimirem Putinem. Kočí poté na nahrávce mluví o tom, jak poslanec VV Michal Babák čaruje s financováním strany.

Druhý záznam je z rukou Tomáše Jánského, který je spolupracovníkem šéfa poslanců VV i bezpečnostní agentury ABL. Na nahrávce Škárka mluví s Jánským o tom, že mu šlo o vliv.

Projděte si, jak to dnes vypadá u soudu:

Čtvrteční soud pro vás sledovali v online reportáži:

14:50 - Soudce Jan Šott ukončil dnešní jednání. Zítra bude jednání pokračovat od 8.30 závěrečnými řečmi.

14:47 - "Tou nahrávkou jsem se vrátil do bláznice, který jsem pomáhal osm let budovat. Zpětně je to pro mě úplně nepochopitelné. Přijde mi to jako z jiné planety, naprosto nepochopitelné, že faktický šéf tu mluví o tom, že bude někoho ojebávat, tlačit na někoho..." komentuje nahrávku Škárka. 

Jaroslav Škárka.
Jaroslav Škárka. | Foto: Ludvík Hradilek

14:40 - Záznam se dostává do části, kdy jede Kristýna Kočí s ministrem Kamilem Jankovským domů. Tento díl nahrávky zveřejnil Vít Bárta minulý týden. Kvůli tomuto záznamu vyzval místopředseda VV Tomáš Jarolím k odchodu z vlády, když ve středu ministři demisi nedali, opustil dnes vedení strany sám.

14:38 - Kristýna Kočí někomu na nahrávce říká, že ještě potřebuje na záchod. Ani v této intimní chvíli nahrávací zařízení nevypnula a před soudem je vše slyšet.

14:33 - Véčkaři se teď baví o tom, jestli vydají nebo nevydají poslance Stanislava Humla. Koncepční porada Věcí veřejných pomalu končí.

14:31 - Dál mluví Vít Bárta: "Já jsem minulej tejden zorganizoval schůzku s odbory, Šťovíček, Novotný. A rozehráli jsme tuhletu energetickou kritiku. Odbory jsou krutě naočkovaný, že chtěj prolomit limity. Já si myslím, že jsme s nima schopný uhrát tu variantu, že když dostaneme do politiky větu, že budoucí nezaměstnaný z uhelnýho průmyslu zaměstnáme nějakejma sociálníma intervencemi..."

Kamil Jankovský: "Je to úplně jedno, jenom musíme ale vědět, že opravdu nebude problém s uhlím v teplárnách..."

Vít Bárta: "...co je ještě druhá nabídka, co vím od Bakaly, že Bakala skoupil doly v Polsku a ty jsou levnější než ty český, takže v konečný fázi v rámci konkurenčního boje uhelný lobby se to dá vyhrát... s Teličkou v zádech."

14:18 - Nahrávka pokračuje další úsměvnou částí, slovo si vzal Vít Bárta. "Tenhle týden jsem dostal pozvání na osobní setkání s Putinem (tehdy ruský premiér - pozn. red.) a zároveň na osobní setkání s tím... s Obamou (prezident USA - pozn. red.)," říká Bárta.

Kristýna Kočí: "Obama, to je takovej ten tmavší."

Viktor Paggio: "Ten, co bys s ním nejel tramvají. Ne, já si dělám srandu..."

14:05 - Soudce Jan Šott nařídil další přestávku. Po ní se budou pouštět zbytek ze záznamu z porady Věcí veřejných.

13:52 - Bárta na nahrávce dál mluví o financování Věcí veřejných: "...jiná věc je, že teďka sháníme sponzory a Babák provádí krizový management, takže některý věci se tam musely naskládat narychlo za cenu toho, že se jakoby platěj závazky v tomhle roce... Nicméně za tenhle rok musí do strany nějakejch 30 milionů dotéct, abychom tohle všechno nějakým způsobem domazali."

13:42 - Nahrávka se dostala k Babákově "čarování". "Mimo to, že jsme věděli od prosince, že Radim Vysloužil přešlápl rozpočet o 20 milionů na 120 a ne 100 milionů, tak minulej týden Babák se sešel se Soukupem a udělali inventuru faktur. A ukázalo se, že opravdu Radim Vysloužil podepsal faktury s Michalem Pavlem ne za těch 5,5, které jsme zaplatili minulý týden, ale dalších 7 milionů tam visí," říká Bárta.

Kristýna Kočí: "Teďka jednu zásadní věc: My do konce tohoto měsíce odevzdáváme vyúčtování za stranu do Poslanecký sněmovny. Máme to vyřešený?"

Vít Bárta: "Máme to vyřešený..."

Kristýna Kočí: "...no jako jestli Babák čaruje tak, jak se vypráví - že přinese v pytli půl milionu a dá vložit na účet Věcí veřejných, tak prosím, ať takto nečaruje..."

Kristýna Kočí před soudem.
Kristýna Kočí před soudem. | Foto: Ludvík Hradilek

13:30 - Dochází na jednu z nejvtipnějších částí ze záznamu. Vít Bárta mluví o prezidentu Václavu Klausovi: "Píšu mu, co on na to, a on místo toho, aby mi řekl ´dobrý, špatný´, se mě zeptá, jestli jsem si ráno přečetl jeho článek v Mladé frontě. On je prostě jako sebestřednej... A on řekne ´tak přijeďte na Hrad a odvyprávějte mi, jaký je to na K9´. Já zavolám a on řekne, ´tak přijeďte, jak vám skončí schůzka´... Dveře mám otevřený kdykoliv k němu. A když mu řeknu, že má něco todle, tak on to udělá, protože za tím vidí nějaký svůj efekt.

13:16 - Kateřina Klasnová na nahrávce: "Jediný zajímavý duel je ty a Radek. Protože přestože Véčkaři vědí, že je jenom tvář, tak si ho zvolí, anebo si přejou tebe, Vítku, bez ohledu na to, že seš Jekyll a Hyde. A tak to bude prostě v pořádku a tak to bude fungovat. Když to bude Karol (Peake), tak se dříve, či později dostaneš do nezaviděníhodný pozice, že stejně budeš rozhodovat ty a situace zůstane stejná."

"Pokaždé když otevřu noviny, čtu faktický vládce Věcí veřejných a už se mi to zajídá. Ty bys měl teď otevřít hledí a říct jasně, ano, jdu do toho, chci zjistit, jak na tom jsem... Když do toho nepůjdeš, tak nás to poškodí a těžce," říká Viktor Paggio.

13:04 - Proces s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou pokračuje. Pouští se záznam z koncepční porady VV. "Bohužel, média nejsou na naší straně," říká na záznamu Kateřina Klasnová. "Je zapotřebí si říct, že si můžeme dovolit udělat jeden kotrmelec. Máme na to Klause, veřejnost je na naší straně," uvádí Bárta.

11:50 - Soud bude pokračovat po 13. hodině, kdy se bude pouštět další část nahrávky Kristýny Kočí.

11:48 - "Z nahrávky je patrné, že pan Bárta řídí ve Věcech veřejných všechno. A dokazuje to i to, že jde pan Bárta za chvíli jednat s panem Nečasem o vyděračských podmínkách Věcí veřejných," reaguje Škárka. "Věci veřejné neměly s takovým amatérismem v politice vůbec nic dělat," dodává.  

11:41 - "Já jsem dlouhou dobu váhal, jestli mám kandidovat, nebo nemám kandidovat na předsedu strany. Je přirozené, že kandidáti na předsedu strany ladí nějaké věci, aby to straně neublížilo, a na druhou stranu tam byla jasná vize," vypovídá Bárta.

11:30 - Soudce záznam pozastavil. Před přestávkou k němu bude ještě vypovídat Vít Bárta. "Co se týče celé debaty, je nutné říct, že je nahrávka velmi dlouhá. Přechází do unavenějších témat," říká Bárta. Dále rozporuje to, že by na konci nahrávky byla Kočí opilá.

11:09 - U některých pasáží nahrávky se usmívá i soudce Jan Šott. Bárta záznam poslouchá s vážnou tváří. Škárka si píše poznámky.

10:58 - Véčkaři se na záznamu baví o dopadech důchodové reformy. "Takže my to nemáme spočítané? Tak počkáme na K9 a on nám to někdo spočítá," říká Kočí.

10:46 - Nyní se před soudem pouští další nahrávka, kterou pořídila Kristýna Kočí. Je z koncepční porady, která je známa jako "večírek s deseti láhvemi těžkého červeného vína".  Podle soudce se pustí pouze její část, protože záznam je zhruba na tři hodiny. 

Soudce ukazuje nahrávací zařízení.
Soudce ukazuje nahrávací zařízení. | Foto: Ludvík Hradilek

10:33 - Soudce Jan Šott nyní čte ze spisu důkazy k celému případu. Připomíná to ale tak trochu soud s ABL. Soudce často mluví o dokumentech ze sledovací akce ABL a e-mailové korespondenci pracovníků bezpečnostní agentury.

10:24 - Novinář Jaroslav Kmenta dneska před soudem vypovídat nebude. Podle jednoho z jeho kolegů nemá dnes čas.

10:21 - Soudce Jan Šott říká, že zítra zazní závěrečné řeči. Rozsudek v celém případu vynese v pátek 13. dubna v 10 hodin.

10:17 - Státní zástupkyně Hana Vrbová chce ještě předvolat k soudu novináře Jaroslava Kmentu. Soudce jí vyhověl, pokud ho sežene do dnešní 16. hodiny.

09:56 - Soudce vyhlásil první přestávku. Bárty se novináři ptají na to, co říká, že skončil na pozici místopředsedy strany Tomáš Jarolím. "Nezlobte se, nebudu to vůbec komentovat," řekl jen Bárta. Poté z místnosti odešel.

09:48 - Výslech Kočí skončil. Během dne chce soudce Jan Šott ještě pouštět nahrávku, kterou poslankyně pořídila.

09:42 - Kočí znovu mluví o "totalitních" praktikách ve Věcech veřejných. Opakuje známá fakta, o nichž již několikrát hovořila. Mluví o dopise, který napsala Kateřina Klasnová. Ta opět proces sleduje a jen kroutí hlavou.

09:38 - Kočí reaguje na dotaz soudce, co jí ministr financí Miroslav Kalousek nabídl.

"Po několika hodinách na K9 zrušil Bárta dohodu o valorizacích. My jsme vyšli ven a Kalousek mi řekl, že takhle to už nejde, a ptal se mě, jestli jsme všichni ve Věcech veřejných takoví debilové. A poté se mě ptal, proč jsem ještě ve Věcech veřejných a proč nejdu k nim," říká Kočí. Nebrala to ale prý vážně, protože se podle ní jednalo o neformální konverzaci.

09:33 - Začala vypovídat Kristýna Kočí. Soudce Jan Šott se jí ptá na část nahrávky, která se minulý týden dostala na veřejnost.

"Ta nahrávka trvá skoro tři hodiny. Já jsem ji předala policii. Nevím, jak by mohla souviset s kauzou uplácení, spíše ukazuje na praktiky ve Věcech veřejných," říká Kočí.

09:27 - Jurečko při slovech Bárty jen kroutí hlavou. Nakonec si neodpustí zareagovat. "Jsem rád, že jsem tady mohl zůstat. Takový trénink, co jsem slyšel," řekl Jurečko.

09:20 - "Žádné sochy Napoleona jsem v kanceláři na ministerstvu neměl. Měl jsem tam jen kmotrovský samopal, abych mohl bojovat s kmotry," uvedl Bárta. "Zcela jednoznačně mi na schůzce říkali, že nechtějí, aby se stal pan Rödl šéfem ŘSD v Plzeňském kraji," dodal Bárta.

09:17 - Výslech Romana Jurečka končí. Z místnosti zatím neodchází, poslouchá, jak na jeho výpověď reaguje Vít Bárta.

Roman Jurečko.
Roman Jurečko. | Foto: Ludvík Hradilek

09:13 - Jurečko říká, že zhruba před rokem podal trestní oznámení na poslance VV Michala Babáka. "Chtěl bych po panu Babákovi, který je čarodějem s financemi Věcí veřejných, omluvu za to, že řekl v médiích, že chci svrhnout tuto vládu," říká Jurečko.  

09:04 - Nyní se ptá Jaroslav Škárka: Kdo vás seznámil s panem Bártou? "Byli to lidé z pražské ODS, bylo to v době, kdy ještě nenastal raketový vstup Věcí veřejných politiky," uvedl Jurečko.  

09:01 - Vít Bárta se ptá, jestli někdy venčil s panem Škárkou psa. "Není to pravidlem, ale několikrát jsme spolu psa venčili. Já jsem milovník zvířat," odpovídá Jurečko.

08:58 - Bártův advokát Oldřich Chudoba se vrací k návštěvě Jurečka a Pospíšila na ministerstvu dopravy. Znovu se ho ptá na detaily.

"Schůzka byla velice krátká. Byli jsme pozváni do jakési malé zadní místnosti. Nevím, jestli jsme byli nahráváni, nebo nikoliv, nepřekvapilo by mě to..." 

Chudoba: A co si ještě pamatuje? "Pamatuji si manžetové knoflíky pana Bárty a sochy Napoleonů, to je asi to hlavní," odpověděl Jurečko.

Chudoba: Jak reagoval pan Bárta na to, že pan Rödl po Plzni říká, že má místo ředitele jisté? "Bárta nám poté řekl, že se na to podívá, a tím to bylo vyřešené," řekl Jurečko. 

08:52 - Bártův advokát Oldřich Chudoba se Jurečka ptá na jeho vztah s Kateřinou Jankovou. Ta včera řekla, že jí někdo vyhrožoval. Dokonce jí prý někdo podpálil plot. Z jejích slov vyplynulo, že za tím mohl být právě Jurečko.

"Myslel jsem si, že paní Jankovou dobře znám. Kvůli paní Jankové jsem byl předvolán na policii, kde jsem musel vysvětlit to, že se paní Jankové dělo nějaké příkoří," uvedl Jurečko.

08:44 - Jurečko se nyní dostal ke své vazbě na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. "S panem Pospíšilem se známe 15 let, stýkáme se, jak pracovně, tak přátelsky," uvedl Jurečko.

08:40 - Soudce Jan Šott se Jurečka ptá na schůzku, která proběhla na ministerstvu dopravy v době, kdy resort vedl Vít Bárta.

"Schůzka na ministerstvu proběhla. Přišel jsem na ni s panem Pospíšilem, předsedou ODS v Plzeňském kraji. Po Plzni pan Rödl říkal, že má výběrové řízení na ředitele ŘSD v Plzeňském kraji vyhrané. Proto jsme panu Bártovi tlumočili stanovisko plzeňské ODS, které to přišlo divné," uvedl Jurečko.

08:38 - "S panem Škárkou mě seznámil pan Bárta, bylo to na Malé Straně, bral jsem ho jako kolegu z jiné strany. Spolupráce mezi námi probíhala naprosto standardně," říká na začátek Jurečko. 

08:33 - Soud začíná. V místnosti je už také poslankyně Kristýna Kočí a vlivný člen ODS Roman Jurečko. Oba budou vypovídat jako první. Poté by mělo dojít na další nahrávky.

 

Právě se děje

Další zprávy