Bárta lanařil strůjce Drobilova pádu, ten ale odmítl

Martina Machová Martina Machová
20. 12. 2010 15:45
VV chtějí zaměstnat bývalého šéfa SFŽP Michálka. Ten odmítl, chce se vrátit na původní místo
Ministr Vít Bárta
Ministr Vít Bárta | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné chtějí "zaměstnat" odvolaného ředitele Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libora Michálka. Místo mu nabídl ministr dopravy Vít Bárta. Michálek ovšem nabídku vzápětí odmítl.

Michálek měl posílit tým současného šéfa Fondu dopravní infrastruktury Gustava Slamačky. Jeho samého ovšem nahradit neměl.

"Snažili jsme se hledat řešení, které by zabránilo, aby si občané mysleli, že oznámení korupce se nevyplácí," řekl novinářům Vít Bárta.

"S ODS se nám nepodařilo dosáhnout shody, že je třeba v tomto případě jednat rychle. Rozhodli jsme se proto - po dohodě ministrů Věcí veřejných s poslaneckým klubem - nabídnout panu Michálkovi práci na jiném fondu," uvedl Bárta a nepřímo tím přiznal, že se koaliční jednání zasekávají i na návratu Michálka zpět do funkce.

Blížeji však celou věc nechtěl komentovat a stejně odmítl reagovat na dotaz, zda o svém kroku dopředu informoval koaliční partnery.

Odvolaný šéf fondu životního prostředí vzápětí Bártovu nabídku s díky odmítl. "Není to tak, že bych byl nyní bez práce. Dál působím jako finanční poradce," řekl Aktuálně.cz Libor Michálek. "Mojí preferovanou variantou je ovšem stále návrat na post, ze kterého jsme byl odvolán," dodal.

Michálkovu satisfakci dokonal premiér Petr Nečas, který se dnes odpoledne odvolanému řediteli SFŽP veřejně omluvil. 

Omluva patří k výroku, kterým ministerský předseda vysvětloval, proč Michálka poslal s podezřením na policii a proč nenechal případ rovnou vyšetřovat.

Věci veřejné rovněž kritizují úniky informací z policejních spisů a zatažení jejich předsedy Radka Johna do celé kauzy. Podle nich diskuze o tom, kdo a kdy o údajné korupci na SFŽP věděl, jen zakrývá skutečnou podstatu aféry.

"A jde o to, zda ministr životního prostředí, premiér či jakákoli jiná osoba z ODS, včetně Ivana Langera, se nějakým způsobem v této kauze trestně právně podílejí," zdůraznil Bárta.

Bárta zároveň odmítl, že by on sám Pavla Drobila jakýmkoli způsobem před Michálkem varoval, jak se také během víkendu objevilo v tisku.

Tvrdí, že během podzimu apeloval na svého vládního kolegu, aby zabránil úniku informací z jejich jednání o čerpání evropských dotací a že navrhoval i personální změny. Jméno Michálek však podle něj v těchto souvislostech nepadlo.

Zástupci vládní koalice budou dnes večer pokračovat v jednáních nad budoucností Nečasova kabinetu. Na úterý totiž sociální demokraté požádali o svolání mimořádné schůze poslanecké sněmovny, kde chtějí vyslovit nedůvěru vládě. Jak budou zákonodárci Věcí veřejných hlasovat, to zatím není jisté.

"Dnes se sejdeme na K9 a jednáme právě o tomto. Na základě tohoto jednání se rozhodne. Byl bych šťastný, kdyby bylo krátké," nechtěl více prozradit Radek John.

 

Právě se děje

Další zprávy