Bárta: Koaliční smlouva neplatí, situace je vážná

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
11. 5. 2011 16:15
Věci veřejné zatím s podporou vlády nekončí
Vít Bárta.
Vít Bárta. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Demise předsedy Věcí veřejných Radka Johna v tuto chvíli neznamená pád vlády. VV tak spíše zatlačily na koaliční partnery a hlavně na premiéra Petra Nečase (ODS), aby urychleně svolal koaliční jednání.

Tak vysvětluje faktický lídr Věcí veřejných Vít Bárta poslední kroky své strany směrem ke kabinetu.

"Ne, ne," odpověděl v rozhovoru pro Aktuálně.cz na přímo položenou otázku, zda jeho strana přestává podporovat vládu. "Radek John je velmi zodpovědný politik, udělal maximum, co se dá udělat pro to, aby na jedné straně zůstala zachována vláda, a přitom jsme ukončili agónii... To, že se nic neděje," vysvětlil pak ještě.

Taktika zafungovala. Hodinu po Johnově rezignaci oznámil Nečas, že jednání lídrů koalice skutečně svolává. A to hned po středečním jednání vlády.

Věci veřejné chtěly svolat koaliční jednání už v úterý - a přidal se k nim i poslanecký klub TOP 09, který přijal usnesení, že by se koalice "zvláště v době přijímání důležitých zákonů" měla scházet častěji, "nejlépe každý týden".

A.cz: Říkáte, že VV nechtějí položit vládu. Ale odchod Radka Johna jako předsedy koaliční strany přece vládou otřese...

Znamená to, že teď hned se musí jednat. Pevně doufejme, že po těch týdnech, kdy se nejednalo, se teď intenzivně začne.

A.cz: Takže v tuto chvíli vám jde o to vyvolat jednání. Znamená to, že Radek John nakonec třeba ve vládě zůstane?

Nechci o tom spekulovat. Vnímám jako klíčovou větu, že Radek John chce jasné garance od koaličních partnerů, že se bude bojovat s korupcí. Tady je spíš ambice postavit to tak, že Věci veřejné opustily ministerstvo vnitra - jupí, to, co jsme slibovali vloni, se přestane dělat, věci se konzervují a Radkovi dáme jakousi trafiku, kde mu budeme dál házet klacky pod nohy.

Připomínám, že Radkovi Johnovi trvala výměna policejního prezidenta půl roku, dalších x týdnů pak prosazování protikorupčního balíčku ve vládě. To, co zažíváme v posledních týdnech, je úplně to samé.

A.cz: Šlo Johnovi o to, že premiér odmítl jako jeho náměstky jak Michala Moroze, tak Libora Michálka?

Já si neumím vůbec představit, že premiér bude debatovat s vicepremiérem - ještě prostřednictvím úředníka typu šéfa úřadu vlády - o tom, kdo bude, nebo nebude podřízený vicepremiéra. To je přece odpovědnost toho top manažera, který ji nese. A pokud tyto principy budeme zpochybňovat, tak to neumím číst jinak než jako házení klacků pod nohy.

A.cz: Znamená to, že budete třeba chtít přepsat koaliční smlouvu a přerozdělit resorty?

Koaliční smlouva neplatí, je už měsíc porušena, všichni vědí, že se v ní musí udělat dodatek.

Už se o něm mělo několik týdnů jednat. Zatím se takové jednání nekonalo.

A.cz: Podle některých informací budou teď Věci veřejné požadovat ministerstvo spravedlnosti, a tím přerozdělení resortů. Je toto ve hře, nebo ne?

Odmítám debatovat o tom, co bude následovat. Situace je velmi vážná.


 

Právě se děje

Další zprávy