Babišův kodex: Neposlušnému poslanci vezme měsíční plat

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 4. 11. 2013 16:10
Poslanci také musí povinně přispívat na poradce klubu
Foto: Vojtěch Marek

Praha- Před volbami Andrej Babiš prohlašoval, že chce stát řídit jako firmu, zatím s tím začal alespoň ve vlastní straně. Pokud jeho poslanec poruší stranická pravidla, může mu sebrat celý měsíční plat.

Vyplývá to z etického kodexu, který má deník Aktuálně.cz k dispozici a který podepsalo všech 47 poslanců zvolených na kandidátkách hnutí ANO.

Pokutu by strana věnovala na dobročinné účely.

Smlouva má hnutí ANO, jehož členem je jen 27 ze 47 poslanců klubu, ochránit před přeběhlíky. Pod výše zmíněnou pokutou se museli noví poslanci zavázat, že nepřejdou k jinému klubu.

Podobné opatření proti přeběhlíkům zavedly po minulých volbách i Věci veřejné. Sankce ve straně Víta Bárty byla mnohem vyšší, přeběhlíci by platili až sedm milionů korun.

Ani tato hrozba ale rozpadu poslaneckého klubu nezabránila a milionové pokuty nakonec nikdo platit nemusel.´Kodexy jako ten z dílny VV i hnutí ANO totiž nemají žádnou právní účinnost.

"Jedná se o dobrovolný závazek a předpokládáme, že poslanci našeho Hnutí jsou čestní lidé a budou závazek, byť dobrovolný, plnit," vysvětlil za hnutí ANO Jaromír Hasoň.

Vedení ANO také nařídilo, aby každý z poslanců povinně dával část náhrad na činnost klubu.

"Poslanec se zavazuje poskytnout 7000 Kč měsíčně z výdajů na odborné a administrativní práce na činnost odborných poradců celého klubu," uvádí se v kodexu.

Na tyto výdaje může poslanec každý měsíc čerpat maximálně necelých 13 tisíc korun, přijde tedy ve prospěch klubu více než o polovinu. Poslanecký klub přitom na svůj provoz dostává kolem čtyř tisíc měsíčně za každého svého poslance.

Poslanci hnutí ANO dále nesmí zaměstnávat osoby blízké a uzavírat smlouvy s firmami, ve kterých mají poslanci podíl či zasedají v jejích orgánech. Výjimka platí pouze pro samotnou politickou stranu.

Nově zvolení zákonodárci podle kodexu smějí při výkonu mandátu spolupracovat pouze s osobami, "které splňují odborné i morální předpoklady pro takovou činnost".

Babišovi lidé také musí dodržovat čtyři etické zásady: musí svou funkci vykonávat v souladu s veřejným zájmem, zachovávat vůči veřejnosti maximální otevřenost a svým chováním přispívat k dobrému jménu Sněmovny.

Čtvrtou zásadou je hlasovat svědomitě. Ta zavazuje poslance, aby se řídili názorem klubu a o všem informovali jeho předsedu.

"Návrhy zákonů, pozměňovací a jiné návrhy před jejich podáním projedná s klubem, či vedením klubu. Usnese-li se klub na závazném jednotném hlasování, je poslanec povinen toto usnesení akceptovat, rozhodne-li se neakceptovat usnesení klubu, seznámí se svým postojem předsedu klubu," píše se v kodexu.

 

Právě se děje

Další zprávy