Babišův audit: Cena auta se mezi resorty lišila o 200 tisíc

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 5. 2014 16:55
Zatímco ministerstvo obrany nakupovalo Škodu Octavia v průměru za 400 tisíc, ministerstvo životního prostředí za stejný model zaplatilo o 200 tisíc více.
Vicepremiér Babiš nechal audit spustit na svých ministerstvech v únoru.
Vicepremiér Babiš nechal audit spustit na svých ministerstvech v únoru. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Částky vynakládané jednotlivými ministerstvy za nákup srovnatelných věcí se liší i o desítky procent.

Vyplývá to z předběžných výsledků auditu na ministerstvech spravovaných představiteli hnutí ANO, prezentovaných v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht v debatě uvedl, že úřad výsledky auditů veřejně představí 5. června. Úspory by podle něj měl do budoucna přinést připravovaný centrálizovaný systém nákupu.

Výrazné rozdíly v ceně pořizovaného hmotného majetku jsou patrné například u nákupu služebních automobilů. Zatímco ministerstvo obrany v předchozích dvou letech nakupovalo Škodu Octavia v průměru za 400 tisíc korun, ministerstvo životního prostředí (MŽP) za stejný model zaplatilo o 200 tisíc korun více.

Cena modelu v základní výbavě prý přitom loni začínala na 305 tisících Kč. Nejdráž ze všech ministerstev nakupovalo MŽP také Škodu Superb.

Náměstek Wagenknecht
Náměstek Wagenknecht | Foto: Vojtěch Marek

Z auditu mimo jiné také vyplývá, že ministerstvo financí, které zaměstnává zhruba 1300 lidí, má 1500 tiskáren. "Od roku 2008 je tam ještě 250 tiskáren, které nikdo nerozbalil," řekl Wagenknecht.

"To je takový stav, jak právě efektivně funguje státní správa," poznamenal ironicky. Případná změna k lepšímu není podle něj pouze o změně systému pořizování majetku, ale také o přístupu lidí, kteří ministerstvo řídí.

"A legenda k tomu je další, že jsem dostal k podpisu další objednávku na dalších 200 tiskáren, které by se měly nově koupit," uvedl náměstek s tím, že návrh odmítl. "Zadal jsem udělat centrální tiskové řešení ministerstva, to znamená, aby na chodbě byla jedna velká tiskárna, kam budou všichni úředníci standardně, jako v jakékoliv společnosti, tisknout," poznamenal.

Hloubkové audity koordinované ministerstvem financí nechal spustit koncem února na šesti úřadech řízených ministry ANO předseda hnutí a vicepremiér Andrej Babiš. Audity měly zjistit skutečný stav, v němž se ministerstva financí, pro místní rozvoj, dopravy, spravedlnosti, obrany a životního prostředí nacházejí,

"V tuto chvíli dokončujeme tyto audity a 5. června by měla být veřejná prezentace našich výsledků a výstupů," uvedl Wagenknecht.

Ostatní ministerstva se k auditu nepřipojila

Nabídku připojit se k auditu podle něj dostala i ministerstva vedená zástupci odstatních koaličních stran, žádné tak však neučinilo."Pro nás je hlavním závěrem to, že nemáme jednotný proces nakupování, abychom dosáhli stejně nízké ceny," řekl Babišův náměstek.

Centralizace nákupu majetku pro státní správu je přitom jedním z bodů vládního prohlášení. Ministerstvo financí ve spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj v současné době tento systém připravuje.

Ne všechno však lze podle Wagenknechta nakupovat centrálně. Jednotlivé úřady mohou mít například z bezpečnostního hlediska různé nároky na pořizovanou výpočetní techniku. O tom, co bude účelné nakupovat centrálně a co ne se tak povede ještě debata.

 

Právě se děje

Další zprávy