Babišovu týmu vadí, kam se vyšplhá odškodné pro církve

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
11. 11. 2013 21:40
Stanoviska ČSSD a ANO o církevních restitucích jsou si bližší, lidovci revizi dál odmítají.
Klášter v Broumově.
Klášter v Broumově. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hnutí ANO 2011 vadí v církevních restitucích hlavně finanční vyrovnání státu s církvemi za majetek, který už nelze vrátit - a hlavně "inflační doložka". Ze zákona se totiž při vyplácení odškodnění ve výši 59 miliard korun musí zohlednit inflace. Během 30 let, kdy má stát odškodnění postupně vyplácet, by se částka mohla vyšplhat mnohem výš.

"Pro nás není ani tak problém vydávání nemovitostí, ale peněžní vyrovnání. To je pro nás ten vykřičník. Zejména ona inflační doložka," říká vyjednavač hnutí ANO Martin Stropnický.

ANO na nedělním jednání požádalo ČSSD, aby zpracovala svoji konkrétní představu "zmrazení" restitucí. Prozatím jde jenom o představy, které ještě nejsou ani na papíře, jak připustili i sociální demokraté.

Podle ekonomického garanta ČSSD Jana Mládka, který má otázku církevních restitucí na starost, si sociální demokraté chtějí nad své teze z předvolebního období sednout a s ohledem na novou situaci znovu probrat, co je pro ně klíčové a co je možné vynechat nebo upravit. "Dojde k tomu rychle, není moc času," dodal Mládek.

"Požádali jsme je o poskytnutí celého návrhu, abychom se k tomu mohli příště vyjádřit," řekl Stropnický.

Vyjednávání mezi potenciálními vládními partnery tak začala problematickým - a pro třetího z případných partnerů, KDU-ČSL - i výbušným tématem.

ANO: Inflační doložka je pro nás problém!

Zatímco ČSSD chce "zmrazit" církevní restituce - tedy i vydávání nemovitostí a pro hnutí ANO je "červeným hadrem" spíše jen zmíněné finanční vyrovnání státu s církvemi, pro lidovce je jakákoliv revize naprosto nepřijatelná.

"Pro nás je to uzavřená kapitola," prohlásil v pondělí, tedy den před plánovaným jednáním s ČSSD, místopředseda KDU-ČSL a vyjednavač Marian Jurečka. Dodává, že zákon prošel Parlamentem a nezpochybnil ho po stížnosti ani Ústavní soud.

"Pokud někdo zpochybňuje vydávání nemovitostí, tak to přece mohou přezkoumávat soudy," připomíná Jurečka. KDU-ČSL dává opakovaně najevo, že restituce církevního majetku jsou pro ni "nepřekročitelné".

Hnutí ANO to ale vidí jinak.

"Nechceme se smířit se stanoviskem KDU-ČSL, pro nás to není vyřízená věc," říká Martin Stropnický.

Ale i on zároveň v revidování restitucí vidí problém: "Zákon platí a je stvrzen Ústavním soudem. A my chceme budovat vědomí právního státu. Takže vyvolávat turbulenci je problém."

Právě proto chce ANO vidět konkrétní představu ČSSD, jak to provést.

ČSSD měla problém s finančním vyrovnáním už v době projednávání zákona a navrhovala, aby se vrátil nemovitý majetek, ale nevyplácela se náhrada.

Zákon platí a církve už o majetek žádají

Zákon, který připravil někdejší ministr kultury Jiří Besser, počítá s finanční náhradou ve výši 59 miliard korun upravenou o inflaci. Za oněch 30 let, po které má stát náhradu postupně vyplácet, by se kvůli inflaci mohla tato základní částka vyšplhat až na 79 miliard korun, jak odhadlo ministerstvo v důvodové zprávě k zákonu.

Kromě toho mají církve dostat zpět nemovitý majetek - budovy, pole, louky a lesy - zhruba v hodnotě 76 miliard. O tento majetek musejí požádat do konce letoška.

Kromě toho jim stát má přechodně po dobu prvních 17 let vyplácet příspěvek na činnost (1,4 mld. Kč ročně, přičemž se tato částka má po prvních pěti letech snižovat ročně o 5 procent). Poté se církve odříznou od státu, který teď platí např. i platy duchovních.

Návrhu zákona předcházela dohoda 17 církví, jak si peníze rozdělí, aby mohly fungovat i bez státní podpory.

Zákon prosadila tehdejší vláda proti odporu opozice, levicový Senát zákon odmítl, ale Sněmovna ho na bouřlivém nočním jednání přehlasovala. Neuspěla ani ústavní žaloba levicových zákonodárců - Ústavní soud neshledal zákon jako protiústavní.

 

Právě se děje

Další zprávy