Babišovo ANO podpoří růst platů politiků o jedno procento

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 12. 2014 21:56
Pokud by se do konce roku nepodařilo schválit žádnou úpravy, platy by vzrostly po několikaletém zmrazení automaticky o více než čtvrtinu.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Poslanecký klub hnutí ANO nyní podpoří jednoprocentní nárůst platů ústavních činitelů pro příští rok, jak původně navrhovala vláda. Hnutí o tom informovalo v dnešní tiskové zprávě.

O změně systému ve stanovování mezd prezidenta, členů vlády nebo poslanců a senátorů tak, aby o nich nemuseli zákonodárci pravidelně rozhodovat, chce frakce dál debatovat.

Sněmovní rozpočtový a sociální výbory navrhly návrat k automatickému výpočtu podle mezd v nepodnikatelské sféře. Pro příští rok by to znamenalo zvýšení platů politiků o 14,4 procenta. Proti tomu se už předminulý týden postavilo vedení ČSSD, tedy nejsilnější vládní strany.

"Vzhledem k tomu, že nebyla dodržena původní dohoda všech parlamentních stran, budeme podporovat vládní návrh a budeme dále hledat řešení tak, abychom tuto diskusi nemuseli vést každý rok," sdělil po jednání klubu předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Podle poslance ANO Martina Kolovratníka by se měl systém stanovování platů dotáhnout příští rok.

K jednoprocentnímu růstu platů ústavních činitelů pro příští rok se přiklání i poslanecký klub ČSSD. Systémově by měly být v zákonu nastaveny tak, aby závisely na mzdách v nepodnikatelské sféře. Zákonodárci by se tedy nemuseli ke stanovování platů politiků pravidelně vracet. Novinářům to po dnešním jednání sociálnědemokratické frakce řekli premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a její šéf Roman Sklenák.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes uvedl, že pokud by se nepodařilo normu do konce roku projednat, vyvolá v lednu mimořádnou schůzi Sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy