Babišovi lidé navrhli, jak mají být placeni úředníci

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
9. 2. 2014 11:20
Andrej Babiš předložil vlastní verzi služebního zákona. Je rozepsána až do paragrafů.
Andrej Babiš opět překvapil lidovce i sociální demokraty.
Andrej Babiš opět překvapil lidovce i sociální demokraty. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Andrej Babiš překvapil kolegy v koalici a předložil vlastní verzi služebního zákona. Je rozepsána už do jednotlivých paragrafů.

Kromě věcného sporu nad textem se rýsuje i roztržka ohledně kompetencí - přesněji kdo má finální verzi zákona připravit. Možná proto si ANO pospíšilo.

Jen připomeňme, že zákon o státní službě už sice prošel ve Sněmovně úvodním čtením, ale nakonec bude vypadat úplně jinak, protože koalice předloží kompletní pozměňovací návrh.

Podle informací z koaličních stran vznikl návrh hnutí ANO v dílně právního poradce Roberta Pelikána a Lukáše Wagenknechta.

Ten první je od tohoto týdne vedoucím legislativního odboru na ministerstvu financí a ten druhý ministerským náměstkem Andreje Babiše. Potvrzuje se tedy, že Babiš přebírá agendu své expertce pro státní správu Věře Jourové a iniciativa, jak to přesně charakterizuje jeden z členů ANO, se „přesouvá spíše na finance, ač to vypadá paradoxně".

Pelikánův-Wagenknechtův návrh však velký dojem neudělal. „Myslím, že není možné psát takové věci někde na koleně bez dostatečné expertní podpory," řekl o něm ministr pro legislativu za ČSSD Jiří Dienstbier.

A další člen koaličního expertního týmu má připomínku podobného obsahu: „Finance přece nejsou v tomhle vůbec kompetentní."

Návrh Babišových odborníků věcně navrhuje například odměňování úředníků. Počítá sice se 16 platovými třídami, jejichž tarify by určovala vláda svým nařízením, zároveň ale počítá s „motivační odměnou" až do výše pětiny platu.

Čtěte více v placeném deníku Insider:

Co navrhují Babišovi lidé do služebního zákona. Kdo bude jmenovat ředitele?

 

Právě se děje

Další zprávy