Babiš představil programové prohlášení vlády. Chce postavit vládní čtvrť a zreformovat důchody

Domácí Kateřina Frouzová Domácí, Kateřina Frouzová
Aktualizováno 18. 12. 2017 18:06
Vláda Andreje Babiše v pondělí odpoledne schválila programové prohlášení. Za vládní priority označil premiér například důchodovou reformu, digitalizaci či výstavbu vládní čtvrti.
Andrej Babiš. | Video: DVTV

Praha - Jednobarevná vláda šéfa hnutí ANO a nového premiéra Andreje Babiše schválila v pondělí odpoledne programové prohlášení. Právě to má být klíčem k důvěře, o kterou se bude Babiš se svým kabinetem ucházet v Poslanecké sněmovně nejspíše na začátku příštího roku.

Vláda prohlášení schválila a pověřila Babiše vyjednáváním s ostatními politickými subjekty. "Zítra máme jednání s ODS, KDU-ČSL, ve středu následuje jednání s KSČM, ČSSD a STAN, ve čtvrtek s SPD, piráty a TOP 09," uvedl premiér Andrej Babiš.

Vyjednávání zatím připustily zatím pouze dvě strany, KSČM a SPD. Komunisté i SPD požadují za podporu zdanění peněžité části církevních restitucí. O tomto kroku uvažoval dříve také Babiš, ale v programovém prohlášení vlády se tomuto bodu nijak nevěnuje.

Babiš uvedl, že součástí prohlášení je například digitalizace, za stěžejní považuje důchodovou reformu. "Chceme bojovat proti kvótám, nechceme přijímat euro, chceme masivně investovat," shrnul některé body, o nichž vláda jednala.

Součástí prohlášení je také výstavba vládní čtvrti. "Vládní čtvrť má velký smysl, jsou tam obrovské synergie a úspory z hlediska úspor energií. Budovy, které jsou památkami, tak mohou být zpřístupněny veřejnosti jako muzea a galerie. Budeme o tom nadále diskutovat s Prahou," dodal Babiš. 

Jmenoval například budovy ministerstva pro místní rozvoj na Staroměstském náměstí či ministerstvo kultury na Malé Straně. Obdobné plány měl již jako ministr financí, jelikož za nájmy úřady platí 400 milionů korun ročně. Dalším důvodem je také nedostatek kancelářských ploch v Praze. 

Předseda vlády dodal, že se ve vládě shodli, že pro ně vystoupení z Evropské unie není tématem, naopak chce prosazovat v unii české zájmy. Podobné plány má nová vláda s členstvím v NATO. Vláda plánuje postupně navyšovat rozpočet pro obranu, tak aby to nejpozději v roce 2025 byly dvě procenta HDP Česka, jak požaduje NATO.

Hnutí ANO posadilo do vlády čtrnáct ministrů, které v minulých dnech Babiš uvedl do úřadů. Například po pondělní schůzce s novým ministrem školství Robertem Plagou se premiér opřel do inkluze. Považuje ji za příliš drahou a množství asistentů ve třídách za příliš velký luxus.

"Doufám, že to bude pan ministr řešit, protože to vidím jako velký problém," řekl Babiš. Obdobné výhrady má i k systému financování soukromých škol. Vadí mu, že jim stát finančně přispívá. To by se tedy s novým ministrem Plagou mohlo změnit.

Posledním nováčkem kabinetu, se kterým se Babiš sešel, byla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Ta v úřadu nahradila Karlu Šlechtovou, kterou premiér přesunul na resort obrany. 

Dostálová plánuje na úřadu razantní změny, protože hodlá transformovat místní rozvoj na ministerstvo veřejného investování. Tím by úřad získal větší vliv nad miliardovými projekty třeba v obcích a krajích.

 

Právě se děje

Další zprávy