Babiš začal mluvit o předčasných volbách. Pomoc s rozpočtem mu nabízejí Piráti

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 16. 6. 2020 15:01
Do české politiky se po čase opět vrátilo téma možného uspořádání předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Jako první se o nich zmínil premiér Andrej Babiš, který tak reagoval na nechuť politiků jiných stran schválit vládě schodek 500 miliard korun. Babiš sice svá slova během dne mírnil, přesto se o nich ve sněmovně už debatuje. Se schválením rozpočtu by mohli vládě nakonec pomoct Piráti.
Premiér Andrej Babiš ve firmě Batist Medical, která vyrábí ústní roušky.
Premiér Andrej Babiš ve firmě Batist Medical, která vyrábí ústní roušky. | Foto: ČTK

Těžko říci, jak moc premiér Andrej Babiš ve skutečnosti uvažuje o tom, že by chtěl vyvolat předčasné volby. Svými úterními dopoledními slovy ale každopádně dosáhl toho, že se o nich začalo debatovat.

Stalo se tak ve chvíli, kdy se Babiš objevil před novináři po schůzce s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, který mu oznámil, že komunisté nepodpoří vládní návrh na zvýšení schodku rozpočtu na letošní rok na 500 miliard korun. Babiš byl zklamaný, protože právě komunisté často pomáhají jeho vládě ANO a ČSSD s prosazováním zákonů.

"Nechci předčasné volby, ale v momentě, že by naše koaliční vláda nemohla prosadit rozpočty, které potřebuje, tak potom to samozřejmě může být otázka na stole," prohlásil chvíli po schůzce Babiš. O dvě hodiny později svá slova sice mírnil, když tvrdil, že za jeho výrok můžou novináři, ale předčasné volby úplně nevyloučil. 

Voleb se nebojíme, tvrdí Fiala

Takřka okamžitě se začali ozývat zástupci různých stran, kteří Babiše kritizovali a zároveň tvrdili, že se nových voleb nebojí. "Premiér nejdříve vedl půl roku vládu bez důvěry parlamentu, protože na to dostal od prezidenta bianco šek. Teď po dvou letech vyhrožuje předčasnými volbami, když nedostane bianco šek na navýšení deficitu. ANO, Česko si zaslouží změnu, udělejme k ní první krok už na podzim!" napsal například předseda ODS Petr Fiala, který mnohokrát svým příznivcům sděloval, že on bude sestavovat další vládu po Babišovi.

"Pro nás nejsou zásadním problémem. My jsme připraveni a dneska jedeme už naplno kampaň pro krajské a senátní volby. Takže tam zásadní problém nevidíme. Otázkou je, jestli bude takový krok ve prospěch stability České republiky," uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. 

Opatrnější byl jeho stranický kolega Jan Bartošek, který vedl poslanecký klub. "Předpokládám, že pan premiér zná Ústavu a ví, že otázka předčasných voleb není otázka čtrnácti dnů. Jediné, co by premiérem tímto krokem dosáhl, by byla destabilizace České republiky v poměrně složitých časech. Jsem přesvědčený, že premiér myslí na stabilitu České republiky a především ekonomiky," řekl Bartošek.

Chvojka: Babiš straší, aby schodek prosadil

Možnost voleb úplně nevyloučil ani předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan  Chvojka, který ale jako vládní politik ze všeho nejvíc oroduje za to, aby poslanci schodek 500 miliard vládě schválili. 

"Dostat se k předčasným volbám je poměrně složité. Nemyslím si, že je to něco, co je na pořadu dne. Některé opoziční strany mají silná vyjádření, ale když se zamyslím nad tím, jak by mohly dopadnout, tak by z jejich strany nebylo úplně rozumné takové volby podpořit. Na druhou stranu nás čekají v říjnu krajské volby, na které se všechny strany a hnutí připravují, takže teoretická možnost, že by oboje volby byly zároveň, vždycky je," uvedl Chvojka.

Podle něj ale Babiš spíše straší, aby měl větší šanci prosadit zmiňovaný schodek. "Rozumím vyjádření pana premiéra, možná ho používá jako určitou formu nátlaku jako svou metodu, jak prosadit změnu rozpočtu a deficitu," podotkl.

Pomoc nabízejí Piráti, Babiš přikyvuje

Mezitím byla v úterý před polednem na Hradě ministryně financí Alena Schillerová, kterou přijal na její žádost prezident Miloš Zeman. Při odchodu se usmívala a tvrdila, že ji prezident jednoznačně podpořil. Schodek půl bilionu korun je připravený podepsat, pokud projde sněmovnou.

Schillerová a Babiš by mohli najít pro schodek rozpočtu podporu na poněkud překvapivém místě. Pokud by komunisté trvali na odmítnutí rozpočtu, mohli by zvednou ruku místo nich Piráti. Naznačil to jejich poslanec Mikuláš Ferjenčík.

"Vláda narazila u svého koaličního partnera KSČM a situace se tím pádem výrazně zašmodrchala. My jsme se rozhodli vstoupit do jednání, aby vláda nebyla zcela závislá na hlasech KSČM," oznámil Ferjenčík a jmenoval několik věcí, které Piráti po Babišovi chtějí. Například chtějí "spravedlivě dofinancovat" výpadek peněz obcí a měst, nebo požadují vyplacení peněz dalším skupinám lidí, které byly zasaženy důsledky koronaviru - jde například o lidi, kteří pracovali na dohody. Stejně tak Piráti chtějí prosadit některé zákony, například ohledně exekucí.

"Jdeme o těchto a dalších věcech jednat. Nechceme zemi uvrhnout do chaosu. Jsme na jednání s paní ministryní připraveni, čekáme, že se ozve," avizoval Ferjenčík.

Že by dohoda mezi ANO a Piráty byla možná, naznačil v úterý odpoledne také Babiš. Zároveň se mu ale evidentně nelíbí, že Piráti chtějí za podporu rozpočtu prosadit více vlastních návrhů. 

"Mně se ten návrh Pirátů, kombinace podpory osob samostatně výdělečně činných s prací na dohodu, v podstatě líbí, ale bohužel někteří k tomu přidávají další věci, které nemají s rozpočtem nic společného, takže uvidíme. Do schvalování máme ještě nějaký čas, abychom to dojednali," řekl a kritizoval postoj dalších opozičních stran.

"Neumím si představit, že by někdo tento náš návrh rozpočtu nepodpořil. Protože by vlastně vyhlásil válku všem občanům České republiky. Nerozumím tomu, doufám, že všichni budeme rozumní a opozice tento rozpočet podpoří," pronesl. Na výtky opozičních politiků, že by měla vláda škrtat například v provozních výdajích státu, odpověděl, že letos už to vláda nestihne, ale příští rok se na to prý chystá.

Ke slovům o předčasných volbách se Babiš ještě jednou vrátil v úterý odpoledne. "Pokud by vláda nemohla prosazovat rozpočet, který podporuje důchodce, zaměstnance, investice, obce, zkrátka všechny občany, tak potom je skutečně na pováženou, jestli má smysl, aby tato sněmovna, která je nepřátelská vůči našim občanům, vlastně pokračovala. Rozhodně já se žádných voleb nebojím. Naopak mám volební kampaně rád," tvrdil Babiš a jedním dechem pro změnu opět ujišťoval, že je nechce. "Protože tato vláda je úspěšná, má výsledky a jasné plány," podotkl.  

Jasno by mohlo být 24. června, protože na tento den navrhl poslanecký klub ANO mimořádnou schůzi sněmovny, která by se měla zabývat právě návrhem na zvýšení schodku. Původně vláda počítala s tím, že by rozpočet měla sněmovna projednat v úterý ve stavu legislativní nouze.

 

Právě se děje

Další zprávy