Babiš vyrazil po vzoru Zemana do krajů. Nás tady nezajímá, kdo je v demisi, řekl mu hejtman Čunek

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 5. 3. 2018 17:06
Po horkém minulém týdnu v Poslanecké sněmovně vyrazil premiér v demisi Andrej Babiš na návštěvu krajů. Jako první si vybral Zlínský kraj, kde "kraluje" hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL. Od rána jezdí po kraji, slibuje peníze a diví se tomu, proč různé stavby trvají tak dlouho.
Záznam z tiskové konference vlády po jednání ve Zlínském kraji. | Video: ČTK

Zlínsko - Přestože Andrej Babiš vládne s kabinetem v demisi a nemá ani dojednanou podporu pro svou druhou vládu, rozhodl se vyrazit mimo Prahu na kolečko po krajích České republiky. 

"Baví mě setkávat se s občany. Lidé budou mít možnost se setkat s vládou a ptát se, na co chtějí," oznamoval cesty do krajů minulou středu s tím, že se inspiroval podobnými výjezdy prezidenta Miloše Zemana.

Srovnávat ale výjezdy Babiše a Zemana není možné, Babišův styl připomíná nejvíce majitele firmy, které jezdí za svými podřízenými a ze všeho nejvíce se zajímá o to, kolik co bude stát.  

Bylo to patrné už od pondělního rána, kdy začal návštěvou Kroměřížské nemocnice, pokračoval zastávkami na rozestavěných dálnicích, stavil se ve zlínské nemocnice a spěchal do sídla kraje, kde zasedla vláda s krajskými radními. Jednání se protáhlo téměř na dvě hodiny, hejtman Jiří Čunek se  snažil vtipkovat, ale na Babišovi bylo vidět, že není v dobrém rozpoložení. 

"Pane premiére, jestli já řeknu vláda v demisi, nechte to na mě, nás to tady tolik nezajímá, kdo je v demisi a kdo není," tvrdil v úvodu jednání hejtman Čunek s úsměvem. "My jsme totiž tady všichni politici a víme, že nás každé zastupitelstvo může odvolat, a to ani předtím nemusíme být v demisi," pokračoval Čunek a děkoval, že členové vlády navštívilo Zlínsko.

Babiš působil vážněji, před jednáním vlády přiznal, že na dálku vnímá dění ohledně protestů, které se v pondělí večer chystají kvůli volbě komunisty Zdeňka Ondráčka předsedou komise pro činnost Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Během odpoledne Babiše zajímala především rekonstrukce Památníku Tomáše Bati a také zlínského kina, které patřilo k největším v Evropě. Při návštěvě památníku ho nejvíce zajímalo, proč opravy památníku a kina neprobíhají rychleji.

"Musíte zabrat. Nějak pomalu to staví. Proč to tak trvá? Na co čekáte dva roky?" ptal se několikrát zlínského primátora Miroslava Adámka, který mu vysvětloval, že památník vzniká podle plánu, ale problémy jsou s kinem kvůli památkářům. "Tak kritika patří ministerstvu kultury," ukončil debatu Babiš, vedle kterého stál právě šéf tohoto resortu Ilja Šmíd, který slíbil, že se pokusí celou záležitost urychlit.  

Přivítání na nádraží slivovicí 

Babiš s ministry vyjel na Zlínsko v neděli večer. Se členy kabinetu přijel vlakem do Hulína, kde už čekaly vládní limuzíny. Na nádraží je vítal se slivovicí předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, který je z blízké Kroměříže. "Vítejte ve Zlínském kraji," pronášel směrem k ministrům a všem nabízel slivovici. "Nejsme v práci, můžeme si připít," reagoval Babiš.

Už v neděli večer se v kroměřížském penzionu sešel neformálně u piva se svým hostitelem, hejtmanem Zlínského kraje Jiřím Čunkem (KDU-ČSL). Ten několikrát vyjádřil Babišovi sympatie, zatím naposledy minulý týden, když odpovídal na dotaz, zda Babiš takové cesty nevyužívá k vlastní propagaci.

"Musíme si spočíst, kolik a do čeho investovat, co potřebují města a obce, ať už jde o školky, domovy seniorů nebo silnice, zjistit, kde a proč se věci blokují, jestli za to může legislativa a tak dále," vysvětluje Babiš smysl svých cest do regionů. Zároveň tvrdí, že je připravený i na kritiku lidí, se kterou prý počítá. "Jestli nám budou nadávat, tak nám budou nadávat. Já s tím problém nemám. Alespoň budeme moct věci vysvětlovat," podotkl.

Babiš nadále využívá k vládnutí komunisty

Babiš se nepochybně snaží si cestami do krajů naklonit veřejné mínění, a to za situace, kdy podle průzkumů dál rostou preference jeho hnutí ANO. Tyto průzkumy ale vznikly ještě před děním v minulém týdnu, kdy sněmovna zvolila předsedou komise pro dohled nad činností Generální inspekce bezpečnostních sborů komunistu Zdeňka Ondráčka, který zasahoval před rokem 1989 proti lidem, kteří volali po svobodě a demokracii.

I když byla volba tajná, z poměrů ve sněmovně je zřejmé, že mu hlasy dala i řada poslanců hnutí ANO. V dolní parlamentní komoře navíc existuje těsná spolupráce ANO s KSČM a SPD, o kterou se Babiš opírá. Ostatní politické strany nechtějí s jeho vládou spolupracovat s odkazem na to, že odmítají kabinet s trestně stíhaným politikem - Babiš je společně s dalšími lidmi podezřelý z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo. 

Na pondělí večer jsou kvůli zvolení Ondráčka zvolané protestní demonstrace v Praze i v dalších městech. Babiš si je patrně napětí mezi lidmi vědom, v neděli večer na sociální sítě napsal, že pokud nenavrhne odvolání Ondráčka někdo jiný, tak ho navrhne on a klub ANO přesvědčí, aby hlasoval také pro odvolání.

Hlavním problém je ale v tom, že Babiš využívá KSČM k tomu, aby mohl vládnout. To by se mohlo změnit, jen kdyby udělal ústupky jiným politickým stranám, což zatím neučinil. Nadále se snaží vládnout bez důvěry sněmovny a pokud možno v menšinovém kabinetě. 

Vláda dorazila vlakem do Hulína. Na nádraží na ministry v demisi čekali se slivovicí | Video: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy