Válková předala Babišovi demisi. Resort povede do března

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 10. 2. 2015 17:16
Předseda ANO Andrej Babiš uvedl, že do čela ministerstva navrhne současného náměstka Roberta Pelikána. Ministryně spravedlnosti je nemocná, zřejmě má zápal plic.
Pod ministryní spravedlnosti se již delší dobu houpala židle.
Pod ministryní spravedlnosti se již delší dobu houpala židle. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministryně spravedlnosti Helena Válková skončí ve vládě. Svoji rezignaci předala Andreji Babišovi v úterý dopoledne. Demise platí k 1. březnu. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že Válková sama dospěla k názoru, že splnila svoji misi a je čas odejít z funkce. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již demisi obdržel a vzal na vědomí.

Hlavním favoritem do čela resortu spravedlnosti je současný první náměstek Robert Pelikán. Podle předsedy hnutí ANO je Pelikán jediný možný kandidát, a bude ho proto navrhovat.

Helena Válková v bilancující zprávě uvedla, že za rok ve funkci udělala pro resort maximum možného. Nyní chce pokračovat ve své práci ve Sněmovně. "Myslím, že jsem za ten rok pro resort spravedlnosti udělala maximum možného. Můj nástupce by měl již zahájené reformy dále prosazovat. Jakmile se uzdravím, budu pokračovat ve své práci v Poslanecké sněmovně," vzkázala ministryně. Důvody odchodu ale nezmínila.

Roční mandát skončil

"Bylo to pro ni velice náročné období, už při nástupu mě informovala, že to nechce dělat dlouho, a proto ten její krok chápu," poznamenal šéf ANO Andrej Babiš, který odmítl, že by Válkovou k rezignaci tlačilo hnutí ANO, jak se o tom mluví v kuloárech. Odcházející ministryně se prý rozhodla sama.

Ministryně podle něj viděla svůj mandát, do něhož se jí příliš nechtělo, jako zhruba roční. Vstup do státní správy byl pro Válkovou velký šok, podotkl. Babiš také uvedl, že Válková je spíše pedagožka a odbornice na resort, ale nikoliv manažerka.

Předseda hnutí ANO očekával rezignaci ministryně již v pondělí, kdy se sešla na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem. To se ale nestalo, místo toho skončila Válková se zápalem plic v nemocnici. Nakonec Válková předala svoji demisi v úterý dopoledne.

Premiér Sobotka v reakci řekl, že je rád, že rozhodnutím Válkové skončila nejistota kolem resortu. "Demisi beru na vědomí a očekávám, že hnutí ANO mi prostřednictvím svého předsedy Andreje Babiše předloží návrh na nového ministra spravedlnosti," uvedl. Dodal, že se s kandidátem bude chtít brzy sejít. Válkové poděkoval za působení v úřadu. Měla podle něj hodně dobrých úmyslů a přistupovala k výkonu funkce poctivě, "nicméně hodně často se ve funkci ministryně trápila".

Robert Pelikán, který se nejčastěji zmiňuje v souvislosti s novým ministrem spravedlnosti, Aktuálně.cz potvrdil, že od Andreje Babiše již dostal nabídku resort vést a přijal ji. Pokud od března do funkce nastoupí, zaměří se na postavení exekutorů či úpravu insolvenčního řízení, hodlá také připravit strategii justice. "Je to pro mě obrovská výzva, vyznamenání a obava, zda dokážu naplnit očekávání," uvedl Pelikán.

 

Právě se děje

Další zprávy