Babiš představil audit příjmů. Chce dokázat, že měl na nákup korunových dluhopisů dost peněz

Martin Ťopek Martin Ťopek
Aktualizováno 10. 3. 2017 17:43
Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš se snaží dokázat, že měl dostatek prostředků na nákup takzvaných korunových dluhopisů v ceně jedné a půl miliardy korun. V pátek proto zveřejnil audit svých příjmů a svého majetku.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Andrej Babiš nechal auditorské firmy EY a PwC přezkoumat své příjmy za poslední roky. Zveřejněnými čísly chce umlčet své kritiky, kteří říkají, že neměl dost peněz na nákup dluhopisů v nominální hodnotě jedné koruny za jednu a půl miliardy korun. Údajně tak chtěl pouze získat daňové výhody. 

Obě auditorské firmy potvrdily jeho dřívější vyjádření, že v letech 1996 až 2015 měl celkové příjmy 2,4 miliardy korun. Zároveň však ve svých zprávách upozornily na to, že tyto dokumenty nepředstavují audit podle mezinárodních auditorských standardů. "Naše postupy byly provedeny pouze za účelem prokázání dostatečnosti vašich příjmů pro nákup dluhopisů," stojí ve zprávě auditorů. 

Ze závěrů auditu vyplývá, že Babiš měl v letech 1996 až 2015 zdanitelné příjmy 1,861 miliardy korun, po zdanění si tak vydělal 1,504 miliardy. To by na nákup dluhopisů nestačilo, Babiš nakupoval už v letech 2013 a 2014 za celkem 1,556 miliardy korun a tak by mu chyběly desítky milionů korun. V letech 2009 až 2011 však měl podle zprávy ještě příjmy z prodeje akcií osvobozené od daně v celkové výši 748 milionů korun. 

Tři dny před koncem osvobození od daně

Podle auditora Tomáše Brabce ze společnosti Apogeo Audit výsledek nepotvrzuje, že Babiš dluhopisy skutečně zaplatil. "Zprávy hovoří zcela jasně, matematika funguje. Pan Babiš zdroje na pořízení dluhopisů měl. Auditor však není nadán žádnou vyšetřovací kompetencí a předložený audit neosvědčuje, že tento osvobozený příjem byl fakticky realizován," říká Brabec.

Ministr financí a místopředseda vlády Andrej Babiš nechal vydat svou firmu Agrofert korunové dluhopisy v roce 2012, jen tři dny před skončením lhůty, kdy byly výnosy z těchto cenných papírů osvobozené od daní. Poté byl zisk z korunových dluhopisů opětovně zdaněn.

Celkem jich Agrofert vydal za tři miliardy korun, Babiš byl jediným kupcem, koupil si jich polovinu. Podobně jako on využily zákon další desítky majitelů velkých firem, mezi nimi například senátor Ivo Valenta.

Dluhopisy jsou vydané na deset let s šesti procentním úrokem, ministru financí tak každoročně vynášejí nezdaněných 90 milionů korun, o které si bude až do roku 2022 jeho Agrofert snižovat svůj daňový základ.

Rozdíl mezi dodržením a zneužitím zákona

Za to čelí kritice jak opozičních politiků, tak svých koaličních partnerů včetně premiéra Bohuslava Sobotky. Ačkoliv Babiš tvrdí, že vše bylo podle zákona, předseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek říká, že je třeba rozlišovat mezi dodržováním a zneužíváním zákona.

"Finanční správa by měla zkoumat, zda šlo opravdu o vydání a nákup dluhopisů, nebo zda svou podstatou nešlo například o skryté vyplacení dividendy společníkovi," řekl Kalousek na středečním jednání rozpočtového výboru sněmovny, který si kvůli Babišovým dluhopisům pozval "na kobereček" šéfa Generálního finančního ředitelství Martina Janečka.

Šéfa finanční správy poslanci zaúkolovali, aby předal finančním úřadům pokyn k prošetření majitelů korunových dluhopisů. Zajímá je, zda se nákupem cenných papírů od svých firem nesnažili vyhýbat daňové povinnosti. Členové rozpočtového výboru chtějí dostat zprávu o výsledcích šetření do konce května.

 

Právě se děje

Další zprávy