Babiš: Soud ohledně spolupráce s StB je zmanipulovaný

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 11. 2013 18:03
Babiš prý spolupráci nepodepsal. Naopak jsem byl terorizován, tvrdí.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šéf hnutí ANO Andrej Babiš označil svůj soud kvůli údajné spolupráci s bývalou Státní bezpečností (StB) za zmanipulovaný.

V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize řekl, že spolupráci nepodepsal, naopak byl terorizován, vyšetřován a vydírán, protože měl v rodině "dvě emigračky".

Babiš se soudí se slovenskou obdobou Ústavu pro studium totalitních režimů, Ústavem paměti národa. "Soud je zmanipulovaný, oni tam předkládají svědky, desítky svědků, takže ten soud může trvat tři roky nebo nevím, jak dlouho," uvedl Babiš.

Prezident Miloš Zeman už avizoval, že lidi, kteří nebudou mít negativní lustrační osvědčení, nejmenuje ministry. Babiš o osvědčení nepožádal; záležitost kolem údajné spolupráce s StB označil za "zmanipulovanou aféru celým korupčním systémem, který se obává, že by Babiš se stal ministrem financí".

Ústav paměti národa naopak pokládá archivní svazky, které poukazují na Babišovu spolupráci s StB, za hodnověrné. "Obecně existuje jen malá pravděpodobnost, že by evidence byly vykonstruované, když nezávisle na sobě existovaly ve třech svazcích," řekl před několika dny šéf ústavu Ondrej Krajňák ke svazkům, v nichž je zmiňován agent Bureš, což údajně bylo Babišovo krycí jméno.

Šéf hnutí ANO ale tvrdí, že Krajňák mlčel od loňského ledna, kdy Babiš podal žalobu. "Jak začaly parlamentní volby, přišel pan ředitel, našel zázračně dva svazky, předvolává svědka, který zemřel v dubnu 2012, volá člověka, s kterým jsem měl údajně něco podepsat," popisoval Babiš.

Tvrdí, že v konspiračním bytě nikdy nebyl, "estébák tam chodil pravděpodobně s milenkou a dávali si na něj občerstvení". "Já jsem ani nebyl ani v Československu, byl jsem v Maroku," podotkl Babiš, jenž tehdy pracoval v zahraničním obchodu. Trvá na tom, že StB na něho vedla svazek bez jeho vědomí a že je oběť. Soud bude pokračovat v lednu.

 

Právě se děje

Další zprávy