Babiš se v úterý sejde se Zemanem v Lánech, budou řešit spor kolem ministra kultury

Domácí Domácí
Aktualizováno 16. 8. 2019 14:46
Premiér Andrej Babiš se v úterý sejde s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. O schůzku požádal premiér. Řešit budou spor kolem jmenování ministra kultury. Zeman ve středu oznámil, že nechce jmenovat ministrem místopředsedu ČSSD Michala Šmardu, protože má výhrady k jeho odborným kompetencím. Šéfa sociálních demokratů Jana Hamáčka proto požádal, aby přišel s jiným kandidátem. ČSSD to odmítá.
Premiér Andrej Babiš s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.
Premiér Andrej Babiš s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. | Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka.

Schůzka se uskuteční na zámku v Lánech v úterý, kdy by měl za Zemanem dorazit na dlouhodobě plánované setkání také předseda pirátů Ivan Bartoš. Prezident by se měl sejít také se šéfem lidovců Markem Výborným. "Pan premiér požádal pana prezidenta o setkání, uskuteční se v úterý v 17:00 v Lánech," napsal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. 

Spor o nového ministra trvá čtvrt roku. Zeman v polovině prázdnin po dvou měsících od doručení návrhu premiéra odvolal ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), ohledně jeho nástupce se ale slíbil vyjádřit až v polovině srpna. Tuto středu pak uvedl, že Šmarda je podle něj nekompetentní, protože se nikdy nezabýval problematikou české kultury.

Podle opozice či ústavních právníků si Zeman počíná protiústavně, základní zákon mu nedává možnost návrhu na jmenování ministra nevyhovět. Hamáček řekl, že ústava nezná možnost, podle které by prezident mohl hodnotit odborné předpoklady kandidáta na ministra.

ČSSD dlouhodobě trvá na Šmardovi s odkazem na koaliční smlouvu. Pokud by si nemohla sama vybírat své zástupce ve vládě, nemá podle ní účast v koalici smysl. Předsednictvo ČSSD dalo Hamáčkovi mandát, aby při vyjednávání mohl rozhodnout i o odchodu strany z vlády.

Babiš se sejde i s Hamáčkem 

Před jednáním se Zemanem by se měla uskutečnit i schůzka Babiše s vicepremiérem Hamáčkem. Oba politiky zastihlo Zemanovo vyjádření tento týden na dovolené a Babiš oznámil, že s šéfem ČSSD bude záležitost řešit po návratu do Česka.

Výborný řekl, že o schůzku se Zemanem požádal po svém zvolení předsedou lidovců na březnovém sjezdu. "Považoval jsem za správné představit se a říci prezidentovi o svých prioritách," uvedl. Vzhledem k aktuální situaci se ale chce Zemana ptát i na aktuální dění a zopakovat mu stanovisko lidovců. Připomněl svou středeční výzvu, aby všichni ústavní činitelé respektovali ústavu a ústavní zvyklosti.

Bartoš o chystané schůzce se Zemanem hovořil v červenci v souvislosti s tehdejší diskusí o možném odchodu ČSSD z vlády. Uvedl, že chce s prezidentem řešit možná východiska z vládní krize. "A zejména jeho vnímání řešení takzvaného 'zasukování ČR' (tedy neschopnosti se rozvíjet), které vyplývá ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu," napsal Bartoš tehdy na Twitteru.

 

Právě se děje

Další zprávy