Babiš požádá Zemana o odvolání Staňka, prezident chce počkat na výsledky vyšetřování

Domácí ČTK Martin Ehl Domácí, ČTK, Martin Ehl
Aktualizováno 29. 5. 2019 15:09
Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že prezidenta Miloše Zemana požádá o odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Prezident v úterý po setkání s ministrem odmítl jeho demisi přijmout. V dopise prezident navrhuje, aby premiér počkal na výsledky trestního oznámení. Šéf ČSSD Jan Hamáček však trvá na jeho výměně, nahradit ho má místopředseda ČSSD Michal Šmarda. Hamáček ve středu poslal Babišovi avizovaný dopis s žádostí o Staňkovo odvolání.
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Jakub Plíhal

"Dostal jsem dopis, že (prezident, pozn. red.) demisi nepřijal. Teď musím dostat žádost od pana Hamáčka. Poté požádám pana prezidenta, aby ho odvolal. Je to v rámci koaliční dohody, kde v personálním obsazení pěti ministerstev, které jsou ve správě ČSSD, tak musím postupovat," informoval ve středu premiér Babiš na zbrojařském veletrhu IDET.

"Pan prezident uvádí (v dopisu pozn. red), že Staněk nic špatného neudělal a rozkryl praktiky, které jsou v rozporu se zákonem," řekl Babiš.

V dopise prezident navrhuje, aby premiér počkal na výsledky trestního oznámení. "Pro další postup doporučuji vyčkat výsledků trestního oznámení, které docent Staněk podal ve věci rozkrádání ve svém resortu," píše se v dopise prezidenta. 

Policie trestní oznámení stále prověřuje, řekl ve středu mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. 

Staněk v polovině měsíce oznámil, že rezignuje ke konci května poté, co čelil kritice za odvolání Fajta a Soukupa. Zeman v úterý po setkání se Staňkem odmítl přijmout jeho demisi. 

Sejdu se se Šmardou

S nominantem ČSSD Michalem Šmardou se chce premiér sejít. "Pan Šmarda byl zásadně proti vstupu ČSSD do vlády, tak mě překvapuje, že je nominován do vlády. Vystupoval velice negativně vůči vládě ČSSD s hnutím ANO," řekl Babiš.

Podle Babiše je kritika jasně čitelná z Šmardových vyjádření na Facebooku. "Stačí se podívat na jeho facebook. Tam má nějakého kmotra. Nevím, co tam všechno má. Vždycky kritizoval tuhle vládu, tak se ho zeptám, co se stalo, že chce teď do vlády, když to kritizoval."

S Hamáčkem se premiér setká tento týden, termín schůzky ale zatím není určen. Poznamenal, že s ním byl ve středu jen v telefonickém kontaktu. 

 

Právě se děje

Další zprávy