Babiš zatím nechce odvolat Válkovou. Musí řešit platy soudců

Domácí Domácí
Aktualizováno 5. 2. 2015 15:18
O odvolání ministryně spravedlnosti se spekuluje několik dní. Jako nástupce je často zmiňován její náměstek Robert Pelikán.
Ministryně spravedlnosti Helena Válková
Ministryně spravedlnosti Helena Válková | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda ANO a vicepremiér Andrej Babiš zatím nepožádal o odvolání ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (za ANO).

České televizi to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj je nyní nutné, aby ministryně řešila aktuální spor o platech v justici, kde se po rozhodnutí Nejvyššího soudu otevřela soudcům a ústavním činitelům možnost pro zvýšení platů. Stát již v této věci čelí zhruba 1300 žalob.

Podle zákulisních informací je ale odvolání ministryně jen otázkou času. "Válková to má sečtené, ladí se jen načasování," řekl deníku Aktuálně.cz dobře informovaný zdroj blízký šéfovi ANO Andreji Babišovi.

Sám Babiš ještě ve středu nepopíral, že Válkovou vymění. "Nemůžeme vyloučit jenom smrt, takže já to nechci komentovat," řekl novinářům na dotaz, zda neplánuje její odvolání. Za ministryni, kterou ANO do vlády navrhlo, se tak nepostavil.

Válková jako Prachař?

Podle některých politiků z hnutí ANO se Válková chová velmi podobně jako exministr dopravy Antonín Prachař, který po nátlaku vedení hnutí rezignoval koncem loňského roku. Spolustraníci Válkové vyčítají zpoždění s klíčovými zákony a také to, že s nimi nekomunikuje. 

“Nedostatečná komunikace s výbory a klubem byla jedna z věcí, kvůli kterým skončil Prachař. Takové chování může ohrozit každého,” uvedl poslanec Martin Kolovratník (ANO).

Poslanecký klub se zatím proti Válkové otevřeně nepostavil, zákonodárci však na něm několikrát její práci kritizovali. “Řešili jsme na klubu, že příprava zákonů jde na náš vkus příliš pomalu,” potvrdil poslanec Jan Volný (ANO). Válkovou navíc na začátku tohoto týdne navštívil šéf klubu Jaroslav Faltýnek. Právě po podobné návštěvě Prachař oznámil svou rezignaci.

Dlouhodobě se hovoří o tom, že Válkovou by ve funkci měl nahradit Robert Pelikán, který předtím působil na ministerstvu financí vedeném šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem.

Sobotkovo varování

Válková je ve funkci od 29. ledna loňského roku. Od té doby čelila kritice jak za údajnou destabilizaci ministerstva svou personální politikou, tak i za neplnění legislativních úkolů. Zprávy o tom, že se blíží její odvolání, se v médiích objevily opakovaně. Spory s podřízenými a negativní publicitu jí v létě vytýkal i Sobotka.

Pokud by čtyřiašedesátiletá Válková ve funkci v dohledné době skutečně skončila, znamenalo by to třetí změnu v Sobotkově vládě, přičemž všechny se týkaly hnutí ANO. Koncem září rezignovala ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, jež se stala členkou nové Evropské komise. Nahradila ji Karla Šlechtová, do té doby ředitelka jednoho z odborů na Úřadu vlády.

V listopadu podal demisi šéf resortu dopravy Prachař, který čelil kritice mimo jiné kvůli častým personálním výměnám v Ředitelství silnic a dálnic. Na jeho místo usedl někdejší ředitel stavební firmy Skanska Dan Ťok.

 

Právě se děje

Další zprávy