Babiš: Nevylučujeme, že navrhneme změny v koaliční smlouvě

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 1. 2015 16:30
Zástupci zbývajících dvou stran změny v dokumentu považují za málo pravděpodobné, protože je k tomu potřeba vždy souhlas všech tří stran.
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: DVTV

Praha - Vicepremiér Andrej Babiš nevylučuje, že jeho hnutí ANO bude navrhovat změny v koaliční smlouvě. Babišovi se nelíbí například to, že chce ministerstvo práce prosadit zákon o náhradním výživném na děti, které by za neplatiče poskytl stát.

Vadí mu také to, že v koaličních dohodách existuje možnost zvýšit daně pro firmy a banky, pokud by se nepodařilo dostatečně navýšit daňové výnosy. Hodnocením ročního působení koalice se večer bude zabývat koaliční rada. Zástupci zbývajících dvou stran už dříve uvedli, že smlouvu měnit nechtějí. Dnes řekli, že změny v dokumentu považují za málo pravděpodobné, protože je k tomu potřeba vždy souhlas všech tří stran. S řešením problémů samoživitelů a samoživitelek navíc souhlasí.

Babiš řekl, že koaliční strany dostaly "na poslední chvíli" vyhodnocení koaliční smlouvy z Úřadu vlády, které má asi 120 stran. "Neměli jsme čas to přečíst a připravit se na to. Předpokládám, že dnes bude úvodní jednání," řekl Babiš. "Není vyloučeno, že naše hnutí navrhne nějaké změny v koaliční smlouvě," doplnil.

"Pro nás platí, co je psáno, to je dáno," reagoval vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Podobně se vyjádřil i premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Bělobrádek připomněl, že změny v koaliční smlouvě je možné dělat pouze tehdy, pokud budou souhlasit všechny tři strany. Bělobrádek proto velký prostor pro úpravy nevidí, vyjednávání podle něj před rokem byla složitá. "Debata je možná, ale nejsem optimista," konstatoval. Bělobrádek předpokládá, že koaliční rada dnes debatu o hodnocení neuzavře.

Babiš nesouhlasí s tím, že ministerstvo práce ovládané ČSSD chce zavést náhradní výživné. Ministerstvo chce tím, že by je za neplatiče poskytl stát, pomoci samoživitelům a samoživitelkám.

"Nevidím důvod, proč bychom měli platit zálohové výživné. Když si někdo udělá děti, měl by být zodpovědný. Pokud máme zákony a fungují soudy, stát by měl být schopen to vymoci," řekl Babiš.

ČSSD i KDU-ČSL ale situaci některých samoživitelů řešit chce. "Chceme reálně zlepšit tristní situaci rodičů, kteří jsou odpovědní a mají neodpovědné partnery, kteří odmítají přispívat," uvedl Sobotka.

Stejně tak Babišovi vadí, že sociální demokracie si před rokem prosadila do koaliční smlouvy možnost zvážit navýšení některých firemních daní.

O víkendu tuto možnost v médiích zmínil také místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Babiš zvýšení odmítá, podle něj se připravují zákony, které mají daňové výnosy zvýšit. Některé ale budou účinné až v příštích letech.

Babiš připomněl, že je dlouhodobě také proti zvyšování odvodů pro státní pojištěnce do zdravotnictví. Naopak rád by urychlil přípravu zákonů, které požaduje protikorupční iniciativa Rekonstrukce státu, především zákona o registru smluv a posílení pravomocí NKÚ.

Na koaliční radě chce diskutovat také o některých zákonech vrácených Senátem. "V rámci koalice máme nějakou dohodu, že budeme hlasovat nějakým způsobem i ve Sněmovně i v Senátu. V minulosti se to ne úplně dařilo," poznamenal.

 

Právě se děje

Další zprávy