Babiš: Nevím, jestli koalice může fungovat dál, partneři nás podrážejí a my jsme za pitomce

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 29. 2. 2016 22:44
Šéfové ČSSD, ANO a KDU-ČSL se během pondělního odpoledne a večera pustili do sebe kvůli střetu zájmů, mýtu a kvízomatům. S kritikou ministerstva financí, které řídí šéf ANO Andrej Babiš, a ministerstva dopravy Daniela Ťoka (ANO), vystoupil hned po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. "Koalice navrhuje různé návrhy zákonů s opozicí proti mně. A my (ministerstvo financí) jsme nyní za pitomce, i když rok a půl bojujeme proti kvízomatům," stěžoval si Babiš. Během večera navíc Ťok prohlásil, že se zeptá premiéra, jestli má ještě jeho důvěru.
Ministr financí Andrej Babiš
Ministr financí Andrej Babiš | Foto: Economia

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) během pondělního odpoledne a večera kritizoval fungování koalice. "Opřel" se do sociálních demokratů i lidovců kvůli problémům, kterými se zabývala vláda a po jejím skončení prohlásil, že přemýšlí nad tím, jestli koalice nepřestává fungovat..

Ve večerních Událostech komentářích České televize svá slova mírnil, když prohlásil, že se ANO nechystá na odchod z koalice, ale nelíbí se mu, že koaliční partneři vyzývají některé jeho ministry, jestli by neměli rezignovat. "Chystají se hlasovat s opozicí pro zákony, které jsou šité na míru mé osobě, vše jsme si dnes v koalici vyříkali," postěžoval si Babiš.

Nepřímo tak ukázal, že podstata celého koaličního "dusna" tkví v zákonu o střetu zájmů, podle něhož by ministři nesměli být ovládajícími vlastníky firem, a navíc by se nesměly účastnit výběrových řízení státu a jeho organizací firmy, které minimálně z deseti procent vlastní člen vlády. Což by se dotklo právě Babiše, který je vlastníkem Agrofertu.

"Já vlastně nemám právo vlastnit ani firmu, nemůžu mít média," prohlásil po desáté večer v ČT Babiš.

První kritika po jednání vlády

Roztrpčení Andreje Babiše začalo už po pondělním odpoledním jednání vlády, kdy reagoval na kritiku, která zazněla od premiéra  Bohuslava Sobotky (ČSSD) ohledně kvízomatů a schvalování vládního materiálu k mýtu či provozování letecké záchranné služby. Kvízomaty má na starosti Babišovo ministerstvo financí a mýtné ministerstvo dopravy Dana Ťoka z hnutí ANO. 

"Tak já musím říct, že začínám přemýšlet, jestli tato koalice může fungovat dál. To jsou neuvěřitelné podrazy od našich koaličních partnerů," řekl novinářům. Babiš dále uvedl, že koalice dosud fungovala dva roky normálně. "A teď navrhuje koalice různé návrhy zákonů s opozicí proti mně. A my (ministerstvo financí) jsme nyní za pitomce, i když rok a půl bojujeme proti kvízomatům," uvedl.

Sobotka si stěžoval, že nezískal podporu ministerstva financí pro myšlenku "rychlé" novely loterijního zákona, která by se týkala takzvaných kvízomatů. Zároveň řekl, že do příštího ledna, kdy mají začít platit pro hazard přísnější pravidla, tak bude stát v potírání nelegálních přístrojů potřebovat dobrou spolupráci policie, státního zastupitelství a ministerstev financí a průmyslu a obchodu.

"Domnívám se, že není pochybnost o tom, že kvízomaty jsou cestou, jak obcházet stávající regulaci, teď je tady ještě dalších deset měsíců do účinnosti nového zákona, a my se nemůžeme tvářit, že nás to nezajímá, že se nic neděje, že budeme kvízomaty tolerovat," prohlásil po vládě premiér.

Tato slova však pořádně Andreje Babiše "nadzvedla" a okamžitě na ně reagoval. "Premiérovi jsem naposledy psal 6. ledna. V dopise jsem vyzval k vytvoření specializované skupiny, jejímž cílem bude boj proti legálním loteriím. Pokud se tedy pan premiér po 44 dnech probudil a teď jde bojovat proti kvízomatům, tak to vítám. Já proti nim bojuji již rok a půl," uvedl Babiš.

Zároveň dodal, že problematika kvízomatů se týká především ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva vnitra. "Takže ať si pan premiér udělá pořádek se svými ministry," dodal.

Připravovat nyní novelu k loterijnímu zákonu, když od ledna by měl platit úplně nový zákon, je podle Babiše nesmysl. "V našem legislativním procesu to bude trvat tak, že to bude lícovat s novým loterijním zákonem, který schválíme a bude platit od příštího roku," uvedl.

Mýto podepsali lidovci, stěžuje si Babiš

Další koaliční spor se týká zajištění vybírání mýta na rok 2017. Ministerstvo dopravy pod vedením Dana Ťoka z hnutí ANO tento problém ještě nevyřešilo, což dnes po vládě kritizoval Sobotka i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

"Zatím ten návrh není ve stavu, aby ho vláda mohla schválit," sdělil premiér Sobotka. "Jsme v nekomfortní situaci, kdy celou situaci jako členové vlády můžeme ovlivnit jen málo," přidal se Bělobrádek.

Tato slova ale opět Andreje Babiše naštvala a chování ČSSD i KDU-ČSL kritizoval. Zejména si "podal" lidovce, protože jejich tehdejší ministr Milan Šimonovský podepisoval smlouvu s firmou Kapsch, která mýtné brány provozuje.

"Ta smlouva je skandální, my jsme ji zdědili a byla podepsaná ministrem za KDU-ČSL, tak nechť si to Bělobrádek laskavě načte," prohlásil šéf ANO. 

Navíc naznačil, že materiál k mýtu vláda neschválila, protože zároveň neprojednala tendr na leteckou záchrannou službu. "Mám z toho takový pocit, že neschválení (pozn. mýta) souvisí s leteckou záchrannou službou," uvedl.

"Nechápu, proč jsme to dnes nemohli schválit, stejně jak tu leteckou službu," dodal. Schvalování tendru na leteckou záchrannou službu vláda neprojednávala kvůli nepřítomnosti ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), který má dovolenou. Kvůli jarním prázdninám chyběli na jednání vlády i další ministři.

ČSSD a KDU-ČSL útočí na Babiše kvůli střetu zájmů

Ostrý koaliční spor přichází v okamžicích, kdy sociální demokraté a lidovci mluví o podpoře novely zákona o střetu zájmů z dílny TOP 09, která by se dotkla i Babiše jako majitele Agrofertu.  Babišovi se takový postup koaličních partnerů nelíbí, ale podle svých slov "nebude chtít, aby proti tomu koaliční partneři hlasovali".

Poslanec Martin Plíšek z TOP 09 konkrétně navrhl, aby ministři nesměli být ovládajícími vlastníky firem a do výběrových řízení státu a jeho organizací by nesměly firmy, které minimálně z deseti procent vlastní člen vlády. Babiš je přitom vlastníkem skupiny Agrofert.

„Pokud jde o řešení střetu zájmů, myslím, že je v zájmu Andreje Babiše ale i našeho demokratického státu, aby se otázka střetu zájmů jeho i dalších miliardářů, kteří vstupují do politiky, jasně vymezila zákonem,“ prohlásil během pondělního odpoledne Bohuslav Sobotka, který navíc kritizoval Babiše i ministra dopravy.

"Místo snahy o odvádění pozornosti by se měl Andrej Babiš raději zamyslet nad fungováním ministerstva dopravy pod vedením ANO," sdělil premiér.

Tok se zeptá premiéra jestli má ještě jeho důvěru

Samotný ministr dopravy večer v ČT reagoval na slova premiéra tím, že se ho chce zeptat, jestli má ještě jeho důvěru..

Předseda ANO nadále stojí za svým ministrem dopravy, v Událostech komentářích prohlásil, že sociální demokraté a lidovci se snaží vinu s mýtným shodit na jeho ministra.

"Jsem velice zklamaný, považuji to za podraz, co se dnes s mýtným stalo. Přitom smlouvu s Kapschem podepsal 29. března 2006 lidovecký ministr Simonovský a ministrem financí byl pan Sobotka. Byla podepsaná špatná smlouva, kterou jsme my zdědili, byla skutečně velmi nevýhodná, na tu podal pan ministr Ťok trestní oznámení, aby se zjistilo, kdo to zapříčinil," řekl Babiš s tím, že ministr dopravy se snaží od loňského července přesvědčit koaliční ministry, aby smlouvu na pokračování mýta schválili.

"Nechápu, proč jsme to dnes neschválili, proč na minulé vládě bylo pro pana premiéra důležitější s německým politikem, než schválení smlouvy na mýto, kde vybereme deset miliard ročně," stěžoval si Babiš.

Proti jeho slovům se ohradil v ČT místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek, který Babišovi oponoval, že jeho strana a sociální demokraté nedělají na ANO žádné podrazy.

"Panu ministrovi financí se nedaří, ministerstva, které ANO řídí, nemají výsledky, viz ministerstvo dopravy. Nedaří se nám řídit ministerstva, nemáme výsledky, tak v tom případě obviníme koaliční partnery z toho, že nám dělají podrazy," řekl Bartošek a vyčetl Babišovi, že v pondělí na vládě vůbec nebyl, když se mýtné probíralo, takže nemůže vědět, jaké výhrady zazněly.

Pokračování koaličních hádek lze očekávat už od zahájení úterní schůze Poslanecké sněmovny, která bude mimo jiné schvalovat i zmiňovanou úpravu zákona o střetu zájmů.

 


 

Právě se děje

Další zprávy