Babiš: Nemůžu vyloučit, že Zemana v příští volbě podpoříme

Jiří Kubík, Jindřich Šídlo
8. 9. 2015 11:06
Předseda ANO a vicepremiér Andrej Babiš našel v názoru na řešení imigrační krize společnou řeč s prezidentem Milošem Zemanem. V rozhovoru pro Hospodářské noviny Babiš dokonce nevyloučil, že by jeho hnutí mohlo Zemana podpořit v příští prezidentské volbě.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Pokud NATO nedokáže pomoci zabránit evropským státům v přílivu ilegálních uprchlíků do Evropy, měla by vzniknout evropská armáda, která by chránila schengenský prostor. S touto myšlenkou, kterou vyslovil už před časem prezident Miloš Zeman, nyní přichází i šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Nedávno vás koaliční partneři, premiér Sobotka (ČSSD) i vicepremiér Bělobrádek (KDU-ČSL), označili za populistu, když jste oznámil, jak řešit imigrační krizi v Evropě. Navrhl jste uzavřít schengenský prostor a povolat na pomoc armádu…

Ano, myslím, že bychom měli ubránit schengenskou hranici, aby k nám nepřicházeli ilegálně uprchlíci. Evropská komise to není schopná řešit. Podle mě by se měly zřídit uprchlické tábory mimo Evropu pod kuratelou OSN. Měli bychom zabránit tomu, aby ti chudáci uprchlíci přicházeli sem, a samozřejmě rozlišovat, kdo a proč sem chce. Uprchlík je podle mě ten, kdo má strach z pronásledování kvůli rase, náboženství, z důvodu války… Ale dneska drtivá většina těch, co jdou do Evropy, jsou svobodní lidé, kteří chtějí žít lépe než u nich a přicházejí hlavně za různými sociálními systémy, které u nich neexistují.

Babiš má v kauze Kleslová a ČEZ potíže s pamětí?
2:03
Babiš má v kauze Kleslová a ČEZ potíže s pamětí? | Video: ČTK, Jindřich Šídlo, Jiří Kubík

Vy jste také řekl, že by se o řešení mělo zajímat i NATO.

Já se ptám, na co to NATO máme? To je k tomu, když nás někdo napadne…

A my jsme napadeni?

Nejsme. Ale měli bychom se zamyslet, jestli by Evropa neměla mít svou armádu. Nebo nějakou schengenskou pohraniční stráž, když na tuhle situaci nemá NATO tu správnou klauzuli. Prostě zabránit vstupu ilegálních uprchlíků do Evropy. Tomu by se mělo bránit v Turecku, aby nešli po souši, a na moři, aby nenastupovali do pašeráckých lodí, které je vozí do Evropy. Problém je, že každý ze států, které jsou tím nějak dotčeny, na to má zatím jiný názor. Ale podle mě bychom se všichni měli shodnout na tom, že je důležité schengenský prostor uzavřít.

Evropská unie je neakční

To je právě ten názor, se kterým jste u premiéra i vicepremiéra Bělobrádka narazil.

Mně to nevadí. Já jsem dal velice konkrétní názor. Kolem vlny imigrantů je obrovský chaos, Evropská unie je neakční. Prostě je třeba něco udělat a někdo by měl říct co. Je nutné dostat za jeden stůl Spojené státy, Evropu, i to Rusko, asi i Čínu a Saúdskou Arábii. Prostě všechny, kdo jsou Islámským státem ohroženi. Vím, že dneska máme problém s Ruskem kvůli Krymu, ale v tomto souhlasím s prezidentem Zemanem, že Islámský stát a terorismus je největší ohrožení Evropy a že ta nekontrolovaná vlna ilegálních uprchlíků je velký problém.

Zmínil jste prezidenta Zemana. Právě teď je v polovině svého mandátu. Jak ho vlastně hodnotíte? Vy, který jste v lednu 2013 volil Karla Schwarzenberga?

Já jsem mu dokonce pomáhal s kampaní, díky Davidu Černému. Na to, abych hodnotil prezidenta Zemana, na to jsem malý pán.

Jste vicepremiér!

Já se tak ale necítím. Pan prezident je výrazná osobnost, bohužel radikalizuje společnost. Je hodně aktivní, s některými jeho názory souhlasím, třeba s názorem na rozpočet. Ale jak říkám, je škoda, že je společnost tak radikalizovaná. Taky si vybral spolupracovníky, které já bych si nikdy nevybral. On to ale neřeší, má jiná kritéria.

Na prezidenta kandidovat nebudu, to vylučuji

Po Praze se už říká, že uděláte s Milošem Zemanem deal a že v roce 2018 bude znovuzvolen i díky podpoře hnutí ANO. Je to nesmysl?

Prosím vás! Já žádné dealy nedělám. Ptala se mě nějaká televize, jestli máme nějakého kandidáta na prezidenta, tak jsem řekl, že když se zamyslím, tak mě napadá jedině Stropnický, že ten by mohl být kandidátem. Tím jsem ale nechtěl říct, že my nominujeme Stropnického na prezidenta. Když bude nějaký dobrý kandidát, tak můžeme podpořit i někoho jiného. Ale já žádné obchody nedělám.

Můžete tedy vyloučit, že by hnutí ANO podpořilo Miloše Zemana?

Vyloučit to nemůžu. Já zatím ani nevím, jestli budeme někoho podporovat, jestli někoho budeme nominovat. Jediné, co můžu vyloučit, je myšlenka, že bych na prezidenta kandidoval já. Myslím, že je to funkce, která by mě neuspokojovala. A navíc si myslím, že pro ni nemám ani předpoklady.

A vylučujete to stejně, jako jste vylučoval, že budete ministrem financí?

To si nepamatuju, že bych vylučoval. Vážně jsem to vylučoval?

Ano, hned po volbách.

Aha. Víte, největší výhoda v podnikání je ta, že jste flexibilní a můžete na základě nových argumentů a skutečnosti změnit pozici. Politika je pro mě nový svět a nemůžu říct, že se v něm cítím komfortně.

Tím nás nedojmete. Vybral jste si to sám.

Já vím. Ale můžu vás ujistit, že když v politice nebudu, tak budu svobodnější.

Celý rozhovor s Andrejem Babišem přináší úterní Hospodářské noviny.

 

Právě se děje

Další zprávy