Babiš se sešel se Šmardou a odeslal jeho jmenování ministrem kultury prezidentovi

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 31. 5. 2019 12:35
Už v pátek brzy ráno se premiér Andrej Babiš setkal s možným nástupcem ministra kultury Antonína Staňka, a to místopředsedou ČSSD Michalem Šmardou. Na schůzce mu řekl své výhrady, přesto poté odeslal na Pražský hrad návrh na Staňkovo odvolání a jeho nahrazení Šmardou. Prezident Miloš Zeman dal však už před tím najevo, že s patřičnými kroky nebude spěchat.
Šmarda DVTV
Šmarda DVTV | Foto: DVTV

Možná nový ministr kultury Michal Šmarda se sice po ranní schůzce s premiérem Andrejem Babišem usmíval, ale zatím není vůbec jisté, že se skutečně ministrem stane. Výhrady k jeho jmenování má nejen premiér, ale především prezident Zeman.

"Myslím, že ten rozhovor byl věcný a rychlý, vypadá to na dobrý začátek spolupráce," řekl optimisticky Šmarda po skončení jednání s Babišem. Připustil však, že premiér má k jeho nominaci na post ministra kultury výhrady. "Zopakoval mi, že bych byl vhodnější na ministerstvo pro místní rozvoj než ministerstvo kultury," přiznal Šmarda.

Babiš se však podle svých slov nechce dostat do sporu se sociální demokracií, která by v krajním případě mohla opustit jeho vládu, což sdělil i Šmardovi. Jeho návrh na jmenování ministrem kultury tak doručí prezidentovi během pátku.

Babišovi se na Šmardovi nelíbí to, že se dosud kultuře nijak moc nevěnoval. Navíc dal v minulosti několikrát najevo, že patří k velkým kritikům Babiše i vládnutí ČSSD s jeho hnutím ANO.

Teď se snaží Šmarda, který je zároveň místopředsedou ČSSD, svá dřívější ostrá slova mírnit a být co nejvstřícnější. "Vysvětlovali jsme si mou dřívější kritiku. Zopakoval jsem mu, že před rokem by bylo strategičtější pro sociální demokracii, kdyby se rozhodla pro opozici, nicméně to rozhodnutí padlo. A dohody se musí dodržovat. Myslím, že tento názor byl panu premiérovi sympatický," řekl Šmarda.

Přesto není pravděpodobné, že by se Šmarda nové role ujal už v nejbližších dnech. Ze čtvrtečních večerních slov prezidenta v TV Barrandov je zřejmé, že s výměnou ministra nebude spěchat. S odkazem na to, že ústava podle Zemana neříká, že by musel odvolat ministra bez zbytečného odkladu. "Ústava nestanoví žádnou lhůtu. Ústavodárce si zřejmě přál, aby byl určitý časový prostor," míní Zeman.

Šmarda: V kultuře se relativně vyznám, Babiš mě důkladně lustruje

Nejsem odborník na kulturu, pan Hamáček ale považuje za důležitější manažerské schopnosti, říká kandidát na šéfa resortu Michal Šmarda z ČSSD. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy