Havlíček místo Novákové, Kremlík místo Ťoka. Babiš navrhl dvě změny ve vládě

Domácí Domácí
Aktualizováno 10. 4. 2019 17:20
Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi po jednání na Pražském hradě dvě změny ve vládě. Místo ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO) má přijít předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček. Dana Ťoka (též za ANO) by měl v čele resortu dopravy vystřídat Vladimír Kremlík, který v současnosti působí jako náměstek na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.
Andrej Babiš po návštěvě Zemana: Prezident nemá se jmény nových ministrů problém. | Video: ČTK

O právníkovi Vladimíru Kremlíkovi se hovoří už několik dnů. Aktuálně zastává pozici náměstka pro právní služby a hospodaření s majetkem na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), kde zpracovává koncepci v oblasti právních služeb a hospodaření s majetkem státu.

Náměstek pro právní služby a hospodaření s majetkem Vladimír Kremlík
Náměstek pro právní služby a hospodaření s majetkem Vladimír Kremlík | Foto: ÚZSVM

"Já jsem s ním pracoval i jako ministr financí, je to profesionál, je to pracovitý člověk," řekl Babiš po jednání se Zemanem novinářům. Zmínil se, že mu v posledních dnech přišla ohledně Kremlíka řada pomluv. "Myslím, že jsem prověřil všechny informace, které na něj přišly," řekl Babiš.

Kremlíkovo jméno by v případě nástupu na ministerstvo nebylo s politikou spojováno poprvé. Měl blízký vztah k sociálním demokratům. Setkal se například s Milošem Zemanem, když působil v sekretariátu ministra zdravotnictví Ivana Davida. Následně působil jako zástupce ředitele odboru poradců premiéra Vladimíra Špidly a byl také členem Mladých sociálních demokratů.

Zkušenosti už má i se samotným ministerstvem dopravy. V roce 2007 vedl správní úsek resortu za tehdejšího ministra Aleše Řebíčka (ODS). Ten za svého ministrování podepsal jeden z kontroverzních dodatků ve smlouvě se společností Kapsch, jenž umožnil stavět mýtné brány na všech zpoplatněných komunikacích, které do konce roku 2017 obdržely stavební povolení.

Od začátku tisíciletí se Kremlíkovo jméno objevuje v dozorčích nebo správních radách různých státních firem, mezi nimi jsou například České aerolinie, ČD Cargo nebo Letiště Praha.

Vladimír Kremlík (46)

Datum a místo narození: 9. prosince 1972, Čáslav

Vzdělání: Právnická fakulta Univerzity Karlovy

Kariéra: Začínal jako právník ve Fondu národního majetku, zároveň v 90. letech vstoupil do ČSSD, patřil mezi poradce sociálnědemokratického premiéra Vladimíra Špidly (2002), z úřadu vlády ale po třech měsících přešel na krátce předtím vzniklý Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Po příchodu na ministerstvo dopravy před 12 lety zasedal v dozorčí radě Řízení letového provozu a Letiště Praha, byl i ve správní radě společnosti ČD Cargo. Mezi roky 2008 a 2011 působil jako koncipient v advokátních kanceláří, později složil advokátní zkoušky. V roce 2015 se vrátil na ÚZSVM.

Náhrada za Novákovou: Karel Havlíček

Ministerstvo dopravy není jediný resort, který projde personální obměnou. Odchod ohlásila ve středu ministryně Marta Nováková, kterou vystřídá předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček. Ten to však prozatím odmítl komentovat.

Babiš o odvolání Novákové řekl před schůzkou se Zemanem. Později novinářům řekl, že její konec ve funkci nesouvisí se záležitostí okolo recepce organizované ministerstvem průmyslu a odchodu, ze které po výtce čínského velvyslance odešel zástupce Tchaj-wanu. Není to prý ani reakce na tlak Senátu a opozice.

"Není jednoduché přijít z privátního sektoru a nastoupit do správní struktury, která funguje jiným způsobem. Ona by fungovala i bez ministrů, ale ti ministři jsou tam, aby se ji snažili směřovat podle politického programu," řekl Babiš.

"Nepovedla se mi ta marketingová a PR komunikace, já jsem člověk z byznysu a jsem zvyklá prezentovat až ty výsledky," vysvětlovala možné důvody svého odchodu odpoledne Nováková v rozhovoru pro Českou televize. Právě nedostatečnou prezentaci jejích výsledků ji měl prý vyčíst jako chybu i Babiš v rámci odůvodnění její výměny. 

Havlíček je také místopředsedou Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace a děkanem Vysoké školy finanční a správní. V roce 2019 opustil manažerské a vlastnické posty ve společnosti SINDAT, kde dlouhodobě figuroval jako jednatel a generální ředitel.

Karel Havlíček (49)

Datum narození: 16. srpna 1969

Vzdělání: stavební fakulta ČVUT; doktorské studium ukončil na podnikohospodářské fakultě VŠE, na fakultě financí a účetnictví habilitoval na docenta, manažerská studia absolvoval na Pražské mezinárodní manažerské škole při Manchester Metropolitan University

Kariéra: Nyní je místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků, děkan Fakulty ekonomických studií a člen vědecké rady na Vysoké škole finanční a správní. Donedávna spjat se společností Sindat, mateřskou firmou investiční skupiny, podnikající v oblastech finální chemie, speciálních textilií a biotechnologií, nyní dokončuje převody a prodej podílů ve firmách, v nichž figuroval jako spolumajitel či jednatel (Technistone či Nanopharma). 

Ostatní: Doprovázel premiéra na cestě do USA, je hlavním autorem a koordinátorem Inovační strategie do roku 2030. Hovoří anglicky, německy, rusky, španělsky, francouzsky a částečně čínsky.

Babiš řekl, že nevylučuje, že přijdou další změny ve vládě. Reagoval tak na dotaz novinářů ohledně možného konce ministra spravedlnosti Jana Kněžínka, o kterém se spekuluje. V tuto chvíli prý Babiš se Zemanem ale mluvil pouze o Ťokovi a Novákové. "Je těžké sehnat člověka do vlády, protože každý dobře ví, co ho čeká. Myslím, že jsem toho dobrý příklad. Lidé vidí, jak se všechno komentuje a v prostoru jsou informace, které jsou často nepodložené," podotkl navíc premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy