Babiš: Lustrační osvědčení nechci, ve vládě být nemusím

ČTK ČTK
6. 11. 2013 14:00
Předseda ANO chce počkat na rozhodnutí soudu kvůli jeho údajné spolupráci s StB.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Předseda hnutí ANO Andrej Babiš tvrdí, že ve vládě být vůbec nemusí. O lustrační osvědčení, které by při jeho případném angažmá ve vládě zřejmě požadoval prezident Miloš Zeman, žádat nebude.

Chce počkat na rozhodnutí slovenských soudů, u kterých se domáhá očištění svého jména. Informaci řekl ve středu novinářům sám Babiš.

Na majitele Agrofertu vedla komunistická Státní bezpečnost (StB) svazek jako na spolupracovníka s krycím jménem Bureš. Babiš ale tvrdí, že StB vedla svazek bez toho, aby o tom věděl.

Negativní lustrační osvědčení požadovala po ministrech všech dosavadních českých vlád prezidentská kancelář. Stejnou podmínku stanovil zájemcům o ministerská křesla také Zeman. Ministrem prý nejmenuje nikoho, kdo lustrační osvědčení nebude mít.

"Nevidím důvod, proč bych o lustrační osvědčení žádal. Experti mi říkají, že ho nepotřebuju. Neuvažuju o tom, že bych seděl ve vládě, počkám na soud, který bude v lednu," uvedl Babiš. Na argument, že by jej Zeman kvůli nedoložení lustračního osvědčení zřejmě ministrem nejmenoval, podnikatel dodal: "V pohodě, mně to žíly netrhá."

Hnutí ANO by se mohlo na vládní spolupráci domluvit s vítěznou ČSSD a lidovci. Se zástupci ČSSD, kterou v posledních dnech otřásl spor mezi předsedou Bohuslavem Sobotkou a prvním místopředsedou Michalech Haškem, se chce Babiš sejít v neděli večer.

V neděli ráno se sejde Ústřední výkonný výbor ČSSD, který by měl spory ve straně ukončit. S lidovci se ANO potká v pátek dopoledne.

 

Právě se děje

Další zprávy