Babiš Filipovi vysvětlí, že Havlíček dvě ministerstva zvládne. Názor nezměním, říká

ČTK ČTK
1. 2. 2020 10:27
Premiér Andrej Babiš (ANO) je připraven vysvětlit předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi svůj názor, že vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) může dlouhodobě řídit současně ministerstva průmyslu a obchodu i dopravy. Filip má proti trvalému setrvání Havlíčka na obou resortech výhrady, pohrozil kvůli tomu vládnímu ANO dohodovacím řízením. Babiš řekl, že debatu pokládá za zbytečnou a svůj názor nezmění.
Premiér Andrej Babiš (vpravo) a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček
Premiér Andrej Babiš (vpravo) a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček | Foto: ČTK

Havlíček se ujal řízení ministerstva dopravy před týdnem. Funkci přidal k dosavadním postům vicepremiéra a ministra průmyslu. Podle Babiše má na ministerstvu dopravy za úkol především provést restrukturalizaci a "hledat synergie" s ministerstvem průmyslu. "Je to zbytečná debata, názor nezměním," řekl Babiš k tomu, zda by mohl později hledat jiného ministra dopravy.

Vojtěch Filip ve středu řekl, že pokud by mělo být řešení s Havlíčkem na dvou ministerstvech trvalé, KSČM by vyvolala s ANO dohodovací řízení. Z něj by vyplynulo, zda budou komunisté i nadále menšinovou vládu ANO a ČSSD tolerovat. "Já nevím, co bychom tam dohadovali, je to moje rozhodnutí a moje kompetence, ale já to rád panu předsedovi vysvětlím, pokud mě osloví," řekl Babiš.

Šéf KSČM počítá se schůzkou i navzdory tomu, že Babiš řekl, že názor nezmění. "I přesto se s ním chci sejít," řekl Filip.

Předseda vlády je přesvědčen, že vedení ministerstva dopravy je především o vedení Ředitelství silnic a dálnic, Správy železnic či Českých drah. "Veškeré tyto firmy mají managementy, dozorčí rady, představenstva. Kdo řídil takové firmy, ví, že není tak složité tyto firmy řídit. Já jsem s nimi v kontaktu online, to není problém," řekl Babiš.

Kremlík tendr na dálniční známky nezvládl, ale nevěřím, že o něm Babiš nevěděl, pro spojení dvou ministerstev chybí prokombinování agend, říká Klimeš. | Video: DVTV, Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy