Babiš dotuje své hnutí. ANO mu dluží už 65 milionů korun

ČTK ČTK
1. 4. 2015 16:20
Politické strany měly do středy podat zprávu o svém financování. Komunisté loni hospodařili s téměř třináctimilionovým přebytkem.
Ministr financí Andrej Babiš.
Ministr financí Andrej Babiš. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vládní hnutí ANO loni prohloubilo dluh vůči svému zakladateli a předsedovi Andreji Babišovi na 65 milionů korun. Za troje volby loni vydalo přes 88 milionů korun. Vyplývá to ze zprávy o loňském hospodaření, kterou politické strany musely do středy doručit do Sněmovny.

Zprávu o financování podaly i další politické subjekty zastoupené v dolní komoře Parlamentu. Opoziční KSČM loni hospodařila se ziskem 12,8 milionu korun. Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) vykázalo ztrátu 4,57 milionu korun, kterou pokryly přebytky z minulých let.

Z vládních stran podle dosavadních informací hospodařila loni se ziskem KDU-ČSL, připsala si přibližně 6,7 milionu korun. Loňské hospodaření ČSSD skončilo schodkem 47,5 milionu korun. Na troje volby, evropské, komunální a senátní, loni dala nejsilnější vládní strana 125 milionů korun.

Ve ztrátě téměř 52 milionů korun skončila loni i někdejší největší vládní strana ODS. I opoziční TOP 09 loni hospodařila se ztrátou, a to přes deset milionů korun, pokryla ji z rezerv z minulých let. Stejně jako ostatní strany většinu výdajů dala na tři volební kampaně, a to více než 59 milionů korun.

Za nedoručení zprávy hrozí až zrušení

Do středečního poledne zprávy doručilo 126 stran a hnutí z celkových 250 subjektů, které ke konci prosince evidovalo ministerstvo vnitra, řekl předseda sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM).

Strany mohou výroční zprávy doručit přímo do Sněmovny nebo poslat poštou, v takovém případě rozhoduje poštovní razítko na obálce.

Sněmovní kontrolní výbor nyní prověří, zda zprávy dorazily včas a jsou úplné. Pokud některá strana dokument opakovaně nepředloží, hrozí jí pozastavení činnosti a v krajním případě zrušení. Předložení úplné zprávy je mimo jiné podmínkou pro to, aby stát stranám a hnutím vyplatil zákonem dané příspěvky z veřejných peněz.

Vedle základních údajů o hospodaření musejí strany a hnutí uvádět ve zprávách dary od jednotlivců i firem včetně darovacích smluv.

Hospodaření opozičního hnutí Úsvit se stalo jednou z příčin sporů, které zmítají hnutím i jeho poslaneckým klubem. Kvůli sporům vyloučil poslanecký klub ze svých řad předsedu hnutí Tomia Okamuru i svého bývalého předsedu Radima Fialu. Obě křídla se obviňují ze zbytečného utrácení a dokonce z vyvádění peněz Úsvitu. Ve hře jsou údajně desítky milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy