Byznys, nebo politika? Ať si Babiš vybere, říká premiér

ČTK ČTK
28. 3. 2014 14:50
Premiér Sobotka uvedl, že nejjednodušší řešení by bylo, kdyby jeho ministr přestal podnikat.
Ministr financí Andrej Babiš.
Ministr financí Andrej Babiš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejčistším řešením by bylo, kdyby ministr financí Andrej Babiš (ANO) ukončil své podnikání a věnoval se jen politice, myslí si premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Jinak se podle něj Babiš musí vyvarovat střetu zájmů, za který ho ve čtvrtek kritizovala i členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu. Sobotka také řekl, že prohlášení šéfa ANO na adresu médií nejsou součástí politiky vlády.

Babiš v reakci řekl, že už nepodniká a firmu prodávat nehodlá. Sobotka podle něj možná netuší, co to znamená podnikat.

"Určitě z hlediska čistoty, z hlediska toho, abychom nebyli konfrontováni s těmi dotazy na možný střet zájmů, tak nejjednodušší by bylo, kdyby pan Babiš ukončil své podnikatelské aktivity a nadále se věnoval pouze politice," řekl ministerský předseda na páteční tiskové konferenci.

"Já nepodnikám, já jsem majitel sto procent akcií Agrofertu a nepodnikám," řekl Babiš.

Babiš: Podnikatelské aktivity jsem už ukončil

"Já jsem je (podnikatelské aktivity) ukončil, možná si toho pan premiér nevšiml. A možná pan premiér netuší, co je to podnikat, tak v tom je ta kontroverze," dodal.

Nyní prý podniká pouze ve prospěch státu. Svou firmu Babiš prodávat nehodlá, protože ji léta budoval. Perspektivně prý navíc nechce být politikem. Vyjádřil také přesvědčení, že již udělal vše, aby se vyhnul kontroverzním okolo střetu zájmů.

"Pokud se pan Babiš rozhodl neukončit své podnikatelské aktivity, pokračovat v nich, a ony jsou poměrně široké - počínaje zemědělstvím a konče mediální sférou -, tak přirozeně si musí dávat skutečně velký pozor na to, aby se nedostal do jakéhokoliv střetu zájmů," uvedl také Sobotka, podle něhož Babiš musí počítat i se zájmem médií v tomto ohledu.

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek Babišovi radit nechce. "Já bych to nechal na panu Babišovi, jak on se k tomu postaví, a rozhodně ho nehodlám přímo nebo nepřímo v těchto věcech vyzývat," řekl s tím, že i spousta jiných politiků podniká a nejsou k tomu legislativní překážky.

Babiš: Svých firem se nevzdám

Babiše ve čtvrtek kritizovala členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová, která s kolegy přijela prověřovat chyby v kontrole a auditech fondů EU.

Podle političky by se měl Babiš, jehož firmy prý dostaly 2,6 milionu eur (71 milionů Kč) z evropských fondů, jako ministr svých firem vzdát.

Babiš v reakci na její vyjádření sdělil, že neuvažuje o tom, že by se společností vzdával.

"Já se zodpovídám svým voličům, ne paní Grässleové, která nemá správné informace. Dodržuju zákon o střetu zájmů," uvedl šéf hnutí ANO.

Sobotka se také na dotaz novinářů vrátil k nedávné kritice internetového serveru Echo24 ze strany Babiše.

Sobotka: Je to problém Babiše a ANO

"Tohle byla věc, která určitě není součástí politiky vlády, a podobně jako výroky paní ministryně Válkové na téma, co se tady odehrávalo za druhé světové války, je to problém pana Babiše a je to problém hnutí ANO," poznamenal.

Ministerský předseda předpokládá, že Babiš bude postupovat tak, aby v žádném případě nebudil obavy, že by chtěl v budoucnu jakýmkoliv způsobem "zneužívat nebo používat tu pozici ministra financí k tomu, aby jakýmkoliv způsobem omezoval svobodu tisku".

Vzal také na vědomí prohlášení ministra financí, ve kterém se "jasně omluvil za tyto své kroky".

Babiš v pondělí v reakci na rozhovor s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou označil Echo24 za "skupinu takzvaných novinářů, kteří vytunelovali Lidové noviny a fandili ODS".

Další jeho slova pak vyzněla tak, že investor serveru, bývalý ředitel Patria Finance Jan Klenor, by se mohl stát cílem finanční kontroly.

Válková, kterou ANO do vlády nominovalo, v rozhovoru pro Echo24 uvedla, že se Čechům za nacistické okupace "zas tolik nedělo". Až v pozdějším tiskovém prohlášení upřesnila, že to mínila jako porovnání s Polskem či Sovětským svazem. Zdůraznila také, že dění v protektorátu považuje za naprosto neomluvitelné.

 

Právě se děje

Další zprávy