Babákův výrok o Židech možná projedná i Rada ČT

Tereza Krobová Tereza Krobová
15. 7. 2013 20:51
"Žádný Žid nemůže být pro státní kasu horší než Kalousek," řekl v ČT na adresu Fischera
Foto: Eduard Erben

Praha - Nedělní výrok poslance Michala Babáka (VV) v České televizi o židovském původu nového ministra financí Jana Fischera vzbudil rozruch mezi poslanci napříč politickým spektrem.

Tvrzením i reakcí moderátora Václava Moravce se ale bude navíc s velkou pravděpodobností zabývat i Rada České televize.

Babák v nedělních Otázkách Václava Moravce reagoval na otázku o novém ministrovi i jeho splácení volebního účtu větou: "Nehledejte v tom žádné rasistické narážky, ale žádný Žid nemůže být pro státní kasu horší než pan Kalousek."

Moravec po krátké odmlce odpověděl, že záleží na divácích televize, co si o daném výroku myslí.

Celým výstupem by se nyní mohla zabývat Rada České televize. "Standardně se takovými věcmi zabýváme, když přijde nějaká stížnost," řekla Aktuálně.cz místopředsedkyně rady Dana Erklová.

Tentokrát by se k němu i k přiměřenosti Moravcovy reakce mohla vrátit i bez ní. "Uvidíme, zda s tím některý ze členů přijde. Je ale pravděpodobné, že to přijde na přetřes," dodala.

Podle ní byl Babákův výrok za hranou, celou část debaty ale zatím neviděla.

"Já bych pana Moravce určitě nepranýřoval. Je to velice těžké něco z odstupu hodnotit, on má zkušenosti a jinak nastavené limity, musí dodržovat pravidla objektivity. Po takovém výroku může někdo ztuhnout stejně jako pan Moravec, nebo se rozčílit a vyletět, že by se pak sám moderátor zesměšnil," dodal člen rady Antonín Bajaja.

"Ten, kdo si zaslouží mediální výprask, je v tomhle případě Babák," doplnil Bajaja s tím, že po takovém výroku by měl z politiky okamžitě odejít.

Kodex České televize nijak povinnost redaktora v takových situacích nespecifikuje. Článek s názvem Živé vysílání uvádí pouze následující: "Pokud by se v živém vysílání určitá osoba projevovala tak, že by Česká televize nemohla dostát povinnostem uloženým zákonem nebo Kodexem, je průvodce (moderátor) živého vysílání oprávněn takovou osobu přerušit, resp. jí odebrat slovo. Jestliže chování nebo projev takové osoby vážně překročí únosnou míru, je povinností průvodce se od chování či výroků takové osoby jménem České televize distancovat."

V případě, že by rada dospěla na jednání k závěru, že došlo v daném případě k pochybení, požádá generálního ředitele, aby ve věci zjednal nápravu. Co by takovou nápravu obnášelo a co by vůbec bylo předmětem nebo výsledkem jednání, však Erklová předjímat nechtěla. Nejbližší schůze rady se odehraje ve středu.

Dobeš: nejhorší výrok od roku 89

Výrok odsoudili také poslancovi kolegové ze sněmovny. Podle Josefa Dobeše, který stranu VV spoluzakládal, se jedná o jeden z nejhorších výroků, který od listopadu 1989 zazněl v přímém přenosu v politické diskusi.

"Toto si dovolil pronést v době, kdy prožíváme nepokoje v Českých Budějovicích. Nedovedu si představit, že kdybych byl přítomen u tohoto výroku, že bych dál pokračoval v této přihlouplé diskusi," dodal.

Překvapilo ho podle něj i to, že Moravec na výroky "téměř nereagoval".

"Pan poslanec Babák už neví, čím nás překvapit. Urážet v televizi národ, který za nacistické okupace na základě právě takového rozdělování přišel o miliony životů, je trestuhodné," uvedla zase poslankyně Miroslava Vostrá (KSČM).

Václav Byštýř (ODS) serveru iDNES.cz zase řekl, že Babák by se měl za výrok omluvit.

Babáka zkritizoval i starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský (ODS) a poslance označil za "divného jedince". "Tento člověk zjevně nezná práh slušnosti, a není tak překvapením, že mu to někdo tu a tam v hospodě vysvětlí ručně," řekl serveru Novinky.cz.

Narážel tak na incident ze srpna v roce 2011, kdy Babák při potyčce v baru přišel o přední zuby.

iDNES.cz také zjišťoval, zda by se neměl jeho slovy zabývat i mandátový a imunitní výbor. Jeho členové se ale shodli, že vzhledem k tomu, že Babák výrok nepronesl na půdě sněmovny ani proti němu není vedeno přestupkové řízení, hodnotit ho jim nepřísluší.

Sám jsem Žid, brání se Babák

Z celého záznamu se zdá, že Babák měl výrok předem připravený. Při přednesu kritiky totiž sledoval papíry, úvodní větu "Nicméně, nehledejte v tom rasismus…" navíc začal přednášet již o chvíli dříve, Moravec ho však přerušil doplňující otázkou.

Sám ovšem stále nevidí za výrokem nic špatného. "Na svém výroku trvám a nevidím na něm nic rasistického. Slovo Žid není urážka, já sám mám židovské kořeny. Zamyslet nad sebou by se měli spíš ti, kteří toto slovo automaticky za urážku považují," tvrdí v prohlášení, které uveřejnil na sociálních sítích.

"Já jsem pouze vyzvedl obecně známou vlastnost, a totiž umění velmi dobře zacházet s penězi, která je Židům historicky vlastní, což koneckonců známe i z anekdot - stejně tak jsem mohl říct Polák nebo jezevčík," obhajuje se.

Výrok navíc podle něj nemířil proti Fischerovi, ale proti bývalému ministrovi Miroslavu Kalouskovi. "A pokud si přestaneme dělat srandu, třeba i ze sebe, tak je mně z toho smutno," zakončuje své prohlášení Babák.

Podle předsedkyně poslanců Věcí veřejných Kateřiny Klasnové už tak Babák výrok dostatečně vysvětlil.

"Nemám z jeho výroku pocit, že by byl míněn rasisticky, a to mám sama také židovské předky a studovala jsem judaistiku. Snad to bylo jen nešťastné z hlediska toho, že se dalo čekat, že se budou jeho slova ex post rasisticky interpretovat, a s tím by měl politik počítat," řekla Klasnová ČTK.

Židovskou národnost Fischera nevybíravě komentoval také v roce 2010 tehdejší šéf ODS Mirek Topolánek. Při rozhovoru pro magazín Lui řekl, že Fischer je "Žid, který kvůli svému charakteru uhne". Sklidil za to vlnu kritiky.

 

Právě se děje

Další zprávy