Babákova strana je v insolvenci. Dluží stovky tisíc za volby

Jiří Hovorka Mikuláš Klang Jiří Hovorka, Mikuláš Klang
14. 4. 2015 11:56
Strana s názvem Republika podle Babákova insolvenčního návrhu nevlastní žádný majetek a na účtech a v hotovosti má jen 1611 korun.
Michal Babák a Otto Chaloupka.
Michal Babák a Otto Chaloupka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Politická strana Republika bývalých poslanců Věcí veřejných Michala Babáka a Otto Chaloupky pravděpodobně po roce fungování skončí krachem. Pravicová strana pro schopné a podnikavé lidi, jak ji Babák s Chaloupkou označili, na sebe podala insolvenční návrh. Má dluhy ve výši zhruba 660 tisíc korun, které jsou po splatnosti, a nezvládá je umořit.

Podle Babáka problém spočívá v tom, že straně odřekli přislíbené dary někteří dříve domluvení sponzoři. "Tím pádem jsme podle zákona, když jsme byli dva měsíce po splatnosti a měli více než dva závazky, museli podat návrh na insolvenci. Což zatím neznamená, že strana půjde do úpadku, stále se to snažíme nějakým způsobem vyřešit a doufám, že se nám to podaří," řekl Aktuálně.cz.

Babák je, co se týče financování, vyslovený smolař. Už jako "ekonomický expert" Věcí veřejných se dostal do nesnází při vysvětlování toho, jak zvládl štědře sponzorovat stranu pomocí firem, jejichž finanční situace byla na pováženou. Véčkaři o něm na uzavřeném jednání říkali, že čaruje s penězi, a on sám se pak proslavil výrokem: "Čarování nemusí být vždy záporné. Mohu být čaroděj dobroděj".

Strana kandidovala v loňských senátních volbách, do kterých nasadila celkem devět kandidátů. Ani jeden se nedostal do druhého kola, nejúspěšnější byl se ziskem 6,9 procenta bývalý senátor za strakonický obvod Miroslav Krejča.

Právě dluhy ze skromné kampaně k těmto volbám nyní stáhly stranu do insolvence. Největší sumu – 408 524 korun – Republika dluží vydavatelskému domu Vltava-Labe-Press za inzertní služby. Za inzerci strana dluží i internetovému vyhledávači Seznam.cz, a sice 95 827 korun. Třetí v pořadí je pražská tiskárna Daniel, které Republika nezaplatila 150 tisíc korun za dodávku reklamních tiskovin.

Propadák ve volbách prý odradil sponzory

Za špatnou finanční situací strany je podle Michala Babáka právě neúspěch v loňských senátních volbách, který znemožnil straně získat významné sponzory. Strana podle Babáka ve volbách neuspěla i kvůli „mediální kampani politických protivníků“, postěžoval si v insolvenčním návrhu.

Republika se tak musela spolehnout jen na financování ze členských příspěvků a z půjček zakládajících členů, což nestačilo. Podle insolvenčního návrhu půjčil Babák své straně na provoz 1,2 milionu korun a Chaloupka dalších 115 tisíc korun. "Pokud to dopadne špatně, tak očekáváme, že se nám peníze nevrátí a že je odepíšeme," říká k půjčkám Babák.

Strana podle insolvenčního návrhu nemá žádný majetek a na účtech a v hotovosti má jen 1611 korun. "Insolvenční zákon připouští, aby na sebe insolvenční návrh sama strana podala. Návrh nejde podat jen v období voleb," říká advokát Bystrík Bugan, který se zabývá insolvenčními řízeními. Městský soud v Praze insolvenční řízení zahájil a vyzval věřitele, aby se do něj přihlásili.

 

Právě se děje

Další zprávy