Babák vysvětluje půjčky, před rokem na akcie zapomněl

Martina Machová Martina Machová
16. 4. 2011 19:20
Věděl jsem, že na prodeji akcií hodně vydělám, tvrdí poslanec Věcí veřejných
Věděl jsem, že na prodeji akcií hodně vydělám, vysvětluje půjčky Babák.
Věděl jsem, že na prodeji akcií hodně vydělám, vysvětluje půjčky Babák. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kandidát na předsedu strany a jeden z největších sponzorů Věcí veřejných Michal Babák chce zaplatit své dluhy prodejem akcií společnosti Bene Factum. Za 15 procent akcií odhaduje zisk 35 milionů korun.

Díky těmto penězům si prý mohl dovolit vzít si půjčky na sponzorské dary pro Věci veřejné, kterým v posledních třech letech poslal téměř 6 milionů korun.

Informaci poskytl jako první deníku Právo, i když sliboval, že vše vysvětlí na chystané tiskové konferenci v pátek. Když stejnou informaci opakovaně požadoval deník Aktuálně.cz, tvrdil, že veškeré materiály poskytne mediím během soboty.

Schůzku na poslední chvíli zrušil. Odpoledne poslal Aktuálně.cz jen své vyjádření prostřednictvím e-mailu. V něm Babák tvrdí, že na všechny vlastněné akcie společnosti Bene Factum má smlouvy. Kvůli porušení obchodního tajemství je ale nemůže zveřejnit.

Deníku Právo předložil výpisy z bankovních účtů, jak putovaly z jeho kont dary pro VV.

Kde poslanec Babák na vysoké sponzorské dary vzal, je důležité. Podle zjištění Aktuálně.cz totiž jen na svém bydlení dluží dalších téměř 13 milionů korun. Významné zisky nevykazují ani firmy, ve kterých figuruje.

Co je WCM CZ ?

Babák uvedl, že 650 tisíc zaslal z vlastních úspor, 1,6 milionů si půjčil z vlastní účetní firmy MxB a 3,5 milionů od společnosti WCM CZ, které dělal jednatele.

Nemovitosti poslance Babáka - Těchov u Blanska
Nemovitosti poslance Babáka - Těchov u Blanska | Foto: Martina Machová

Podle Babáka společnost patří novozélandskému podnikateli Peteru Clifordovi, který v Česku vlastní motocyklovou stáj a společnost založil, aby mu zajišťovala zázemí.

"Jelikož jsem se staral o vše, pan Cliford mi řekl, dělej si s penězi, co chceš. Až je budu potřebovat, tak ti rok dopředu řeknu a ty mi je vrátíš," vysvětloval Právu, jak si mohl jako jednatel půjčit tak vysokou částku.

Podle obchodního rejstříku WCM CZ přitom v uplynulých letech vykazovala ztrátu. Poslední známý údaj ovšem pochází z roku 2009.

Společnost WCM CZ je spjata s Babákovou rodinou i jinak. Ve funkci prokury je zde zaměstnaná i Babákova žena. Babák od společnosti kupoval i svou první nemovitost za 6,5 milionů korun a tatáž společnost mu ručila při jeho první, čtyřmilionové hypotéce.

Otázky zůstávají

Nad Babákovým hospodařením ovšem stále visí několik otázek.

Když se Babáka deník Aktuálně.cz ptal při příchodu do sněmovny, jaký má majetek, akcie v hodnotě desítek milionů nepřiznal.

"V té době jsem neznal přesnou hodnotu akcií, tudíž jakákoli přiznání by byla nepřesnými odhady, což jako daňový specialista neuznávám," tvrdil v sobotu Aktuálně.cz Babák.

Měl prý i ale další důvod. "Žiji v maloměstě a svou majetkovou situaci jsem vzhledem ke své rodině a dětem nechtěl ventilovat médii," prohlásil poslanec VV.

Další Babákova nemovistost: Obora u Boskovic
Další Babákova nemovistost: Obora u Boskovic | Foto: Martina Machová

Jestli skutečně akcie vlastnil, nelze ověřit ani z obchodního rejstříku. Společnost Bene Factum má pouze akcie na majitele.

Podle zprávy o vztazích mezi propojenými osobami společnosti Bene Factum z roku 2008 pak jako ovládající osoby společnosti jsou uvedeni pouze členové představenstva společnosti Miloš Havránek a Petr Šrámek. Oba podle uvedeného dokumentu drží padesátiprocentní podíly společnosti.

Podle Babákova vyjádření pro deník Právo přitom právě v tomto roce měl dojednávat prodej svých akcií uvedené společnosti a transakce má být ukončena až letos.

 

Právě se děje

Další zprávy