Babák o korupci: Policie zasáhla dřív, než plánovala

Domácí ČTK Domácí, ČTK
8. 8. 2011 12:47
Exposlanec VV Škárka míní, že Babák kauzu vykonstruoval, aby odvedl pozornost od svých afér
Michal Babák (VV)
Michal Babák (VV) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Policie musela v případě údajného pokusu o uplácení asistenta poslance VV Michala Babáka zatknout podezřelé dříve, než plánovala. V pondělí to řekl sám Babák.

Poslanec další podrobnosti neuvedl s tím, že šlo o "interní důvody" policie.

Babákova slova potvrdila mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká, nechtěla však z taktických důvodů uvádět podrobnosti. "Museli jsme zareagovat na aktuální vývoj situace," řekla.

Asistent Šimon Stejkoza, jehož se údajně pokusila uplatit trojice mužů, podle Babáka od počátku případu spolupracoval s policisty, vedením strany i ministrem školství Josefem Dobešem (VV).

"Policie musela zareagovat předčasně. Řekněme ty tři pány pozatýkat z nějakých interních důvodů," řekl v pondělí Babák. Strana podle něj plánovala vydat k celému případu tiskové prohlášení ve chvíli, kdy policie podezřelé zatkne. Původně ho chtěla vydat tento týden, nakonec ho ale musela médiím poslat již v sobotu.

Stejkoza prý korupční nabídku oznámil kromě policie i Babákovi, pro kterého pracuje jako asistent.

"Od začátku jsme tuto věc řešili. Koordinoval to jednak se mnou, jednak s panem ministrem školství Dobešem, kterého se to také týkalo. Ta věc byla samozřejmě řešena i dovnitř strany. Nebyla to žádná hra pana Stejkozy," uvedl poslanec. Stejkoza se podle něj setkával s trojicí mužů, kteří mu úplatek nabídli. Přitom spolupracoval s policií.

Stejkozu se v květnu údajně pokusila 15 miliony uplatit trojice lidí. Asistent věc ohlásil policii, ta prý ale o případu už věděla dříve. Policie v této souvislosti obvinila z uplácení tři liberecké podnikatele, přičemž jedním z nich je bývalý liberecký zastupitel za ODS Jiří Zeronik.

Podle informací televize Nova jsou prý dalšími dvěma podezřelými Josef Šlechta a Milan Hnilica.

Obvinění údajně chtěli, aby Stejkoza prostřednictvím svého šéfa zajistil dotace na zřízení a výstavbu soukromé technické vysoké školy za 250 milionů korun od ministerstva školství, které řídí ministr za VV Dobeš.

Ten se ale nechal slyšet, že na ministerstvu se veškeré zakázky uskutečňují transparentním způsobem a projektům financovaným z EU je věnována mimořádná pozornost.

Škárka: Babák tím chce odvést pozornost

Jaroslav Škárka, bývalý poslanec VV
Jaroslav Škárka, bývalý poslanec VV | Foto: Jan Langer

Poslanec Jaroslav Škárka (dříve VV) soudí, že je případ údajného korupčního pokusu vykonstruovaný.

Jeho účelem prý může být odvedení pozornosti od kauzy Babákových osobních financí nebo od úplatkářské aféry kolem předsedy poslanců VV Víta Bárty a Škárky, které policie žádá vydat ke stíhání.

"Asistent pana Babáka nemá tu moc něco prosadit," řekl v pondělí bývalý první místopředseda VV Škárka.

Rozhodovací proces ve straně jde podle něho spíše od Bárty k poslancům a člověk, jenž by se snažil uplatit poslancova asistenta, by obrazně házel peníze z okna.

"Připadá mi to skoro stejně absurdní, jako by se někdo snažil ovlivnit mého psa, abych podle jeho názoru hlasoval," dodal Škárka, který byl z VV vyloučen při jarní vládní krizi.

 

Právě se děje

Další zprávy