Babák dal VV miliony. Sám si 12,7 milionu napůjčoval

Martina Machová Martina Machová
12. 4. 2011 12:30
Půjčil si peníze, aby pomohl straně, nadto má milionové hypotéky na své nemovitosti
Poslanec Michal Babák patří mezi nejštědřejší sponzory VV, přitom má sám hypotéky za 12,7 milionů korun.
Poslanec Michal Babák patří mezi nejštědřejší sponzory VV, přitom má sám hypotéky za 12,7 milionů korun. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jeden z největších sponzorů Věcí veřejných poslanec Michal Babák bude příštích více než dvacet let splácet mnohamilionové dluhy.

Sám pro týdeník Respekt uvedl, že si půjčil, aby mohl během tří let poskytnout Věcem veřejným sponzorský dar ve výši 6 milionů. Redakce Aktuálně.cz nyní zjistila, že na více než dvojnásobnou částku daru už dosahují hypotéky, které si vzal na pořízení několika nemovitostí v letech 2006 až 2007.

K vlastnictví nemovitosti se ekonomický expert VV a jeden z momentálních lídrů strany přiznal při vstupu do sněmovny, Aktuálně.cz si majetky ověřila v katastru nemovitostí.

Michal Babák vlastní rodinný dům v Těchově u Blanska v hodnotě přibližně osm milionů korun, další dům v Oboře u Boskovic, který sám ocenil na dva miliony korun. Do portfolia jeho nemovitostí patří také byt na pražských Vinohradech za 6 milionů korun.

Očekával jsem peníze

Hypotéky poslance Babáka

  • 1) Z roku 2006 ve výši 7 000 000 Kč (i s pozdějším navýšením) na dům v Těchově.
    Pokud by dostal tehdy nejnižší sazbu na trhu, tj. úrok kolem 4 %, platil by měsíčně 33 400 Kč.
  • 2) Z roku 2007 ve výši 1 500 000 Kč na dům v Oboře.
    Kdyby dostal tehdy nejnižší sazbu na trhu, tj. úrok kolem 4,2 %, platil by měsíčně 7 330 Kč.
  • 3) Z roku 2007 ve výši 4 200 000 Kč na byt v Praze na Vinohradech.
    Kdyby dostal tehdy nejnižší sazbu na trhu, tj. úrok kolem 4,2 %, platil by měsíčně 20 500 Kč.

Redakce Aktuálně.cz má k dispozici smlouvy z katastru nemovitostí. Z nich vyplývá, že veškeré nemovitosti jsou zatíženy hypotékami. Podle zástavních smluv by je měl splácet až do roku 2038.

"Očekával jsem vyšší příjem během tří, čtyř let. Netrápilo mne, že jsem si bral hypotéky," vysvětluje své zadlužení Babák.

O jaké očekávané příjmy detailně šlo a zda se skutečně naplnily, odmítl poslanec uvést s tím, že vše nejprve vysvětlí v úterý odpoledne v poslaneckém klubu svým kolegům.

Předpokládaný zisk měl kromě hypoték pokrýt i štědré sponzorské dary Věcem veřejným.

Finanční experti, které redakce Aktuálně.cz oslovila, spočetli, že splátka z Babákových hypoték činí při nejnižších možných sazbách kolem 60 tisíc měsíčně (viz infobox).

Babák v již citovaném přiznání po volbách uvedl, že jeho měsíční plat činí 200 tisíc korun.

A pak se to navýšilo

Jako první si Michal Babák koupil dům v Těchově na Blanensku.

Rodinný dům poslance Michala Babáka v Těchově.
Rodinný dům poslance Michala Babáka v Těchově. | Foto: Martina Machová

V kupní smlouvě z roku 2006 se píše: "Kupní cena uvedené nemovitosti včetně pozemku činí 6,5 milionu korun. Následně 6 milionů bude hrazeno z poskytnutého hypotečního úvěru, 300 tisíc bude hrazeno z úvěru státního fondu rozvoje bydlení při podpisu kupní smlouvy, 200 tisíc z vlastních zdrojů."

Z dalších dokumentů, jež deník Aktuálně.cz získal z katastru nemovitostí, je patrné, že čtyřmi miliony ručila Babákovi firma WCM CZ, jejímž byl jednatelem a od které si rovněž rodinný dům koupil.

Listiny také ukazují, že o dva roky později se Babák kvůli domu v Těchově ještě více zadlužil.

"Na dům v Těchově jsou dvě zástavní smlouvy. Později došlo k navýšení. Dělaly se tam nějaké přístavby a budoval se bazén," přiznal Aktuálně.cz Michal Babák.

V současnosti svou hypotéku na rodinné sídlo vyčísluje na 7 milionů korun.

Dům v Oboře u Boskovic.
Dům v Oboře u Boskovic. | Foto: Martina Machová

Hypotéka u Boskovic

V červenci 2007 přikoupil druhý rodinný dům - v Oboře u Boskovic. Stejně jako v předchozím případě opět na hypotéku. Tentokrát na 1,58 milionu korun.

Třetí nemovitost zakoupil o měsíc později v Praze. V srpnu 2007 si zde koupil byt na Vinohradech za 4 miliony korun s garáží za 360 tisíc korun.

Babák sám přiznal, že i na tuto koupi si musel půjčovat. Nejprve 3 miliony korun. "Později se navyšovala na 4,2 miliony," uvedl Babák.

Finanční poměry, z nichž poskytl straně dar, chce vysvětlit nejprve na poslaneckém klubu, který se sejde v úterý. Do konce týdne pak chce se svým účetnictvím seznámit veřejnost.

 

Právě se děje

Další zprávy