Auditor varuje kasu ČSSD: Kvůli dluhům můžete skončit

Martina Machová Martina Machová
4. 8. 2011 16:25
Společnost Cíl vlastněná sociálními demokraty má problémy
Kampaň ČSSD.
Kampaň ČSSD. | Foto: Jan Langer

Praha - Zlaté vejce Lidového domu - akciová společnost Cíl - se přiblížila krachu. Vyplývá to ze zprávy auditora, kterou společnost zveřejnila spolu s výroční zprávou za rok 2010.

Auditor v ní varuje, že "z důvodu ztrátového hospodaření v hlavní činnosti a vysokého úrokového zatížení z titulu bankovních úvěrů je ohrožena stabilita společnosti a tedy i její schopnost pokračovat nadále ve svých aktivitách".

Znamená to, že společnost, kterou stoprocentně vlastní sociální demokracie, na tom sice není tak špatně, že by nepřežila další rok, avšak ocitla se ve vážných finančních potížích.

A pokud nezačne svou situaci řešit, může tato "pokladna" ČSSD padnout.

Tím by se dostala do problémů i sociální demokracie. Majetek Cíle totiž slouží jako finanční rezerva ČSSD, přes kterou strana zajišťuje svůj provoz.

"Zobrazila se tam skutečnost, že společnost Cíl financovala sociální demokracii úvěrem na kampaň. Jediná cesta je snížení zadlužení," komentoval varování auditora předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Cílem sociální demokracie bude minimalizovat výdaje, aby na konci roku 2011 vykázala menší externí zadlužení než na konci roku 2010. A to jak společnosti Cíl, tak sociální demokracie jako takové," dodává.

Pikantní na celé věci je, že auditorem Cíle, stejně jako samotné ČSSD, je společnost Bene Factum, tedy společnost, díky níž podle svého tvrzení zbohatl poslanec Věcí veřejných Michal Babák.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Cíl podnikat nebude

Socialisté spoléhají při placení svých závazků převážně na dotace ze státního rozpočtu. Letos by měli obdržet přibližně 160 milionů korun. Že by se na rozpočtu ČSSD podílela ve větším rozsahu přímo společnost Cíl, se příliš nepočítá.

"Není naším plánem rozvíjet obchodní podnikatelské aktivity Cíle jako takového," říká k tomu Sobotka s tím, že Cíl zůstane servisním zázemím zejména pro ČSSD.

Podle výroční zprávy Cíle pak za ztrátu můžou zejména dary ve prospěch sociální demokracie, kterými si každoročně socialisté vylepšují hospodaření strany. V roce 2010 to dělalo 30 milionů, tedy téměř polovinu všech darů.

Ke konci roku sociální demokracie pak dlužila vlastní společnosti 325 milionů korun. Majetek Cíle přitom dle výroční zprávy činil ke stejnému datu 342,6 milionu korun. Na bankovních účtech pak měl Cíl koncem roku 2010 necelých pět milionů korun.

Vnitřní pravidla, aby k podobnému ohrožení klíčové společnosti socialistů v budoucnu nemohlo dojít, ovšem Lidový dům podle svého šéfa nechystá. "Naším cílem bude, aby se nekumulovaly úvěry v takovém rozsahu, a to bude souviset s tím, jestli se nám podaří prosadit regulaci výdajů politických stran," říká lídr ČSSD.

To chce ČSSD předložit na podzim. Sociální demokraté například uvažují o zastropování kampaní či omezení počtu billboardů.

"Pokud se to podaří, mohlo by to vést k celkové redukci volebních výdajů na politické scéně. To by nám také samozřejmě pomohlo k tomu, abychom nemuseli v budoucnu využívat tolik úvěrů, jako jsme využívali v minulých kampaních," přiznal Sobotka.

Sobotkův předchůdce v čele ČSSD Jiří Paroubek na kampani.
Sobotkův předchůdce v čele ČSSD Jiří Paroubek na kampani. | Foto: Jan Langer

Půjčky ČSSD pokračují

Lidový dům si už však stihl půjčit od Cíle i letos. "Od začátku roku k datu 29. 4. 2011 byly poskytnuty půjčky ve prospěch ČSSD v celkové výši 46 milionů korun," píše vedení společnosti ve své výroční zprávě.

Socialisté si podobnými krátkodobými půjčkami totiž pomáhají v mezidobí, než přijde na jejich účet pravidelná státní dotace. "Běžná provozní půjčka byla v červnu splacena," řekl Aktuálně.cz místopředseda ČSSD Martin Starec, který má na starosti hospodaření strany. 

Podle dokumentu pak socialisté skrz Cíl dlužili družstevní záložně, potažmo bance FIO, ke konci roku 2010 necelých 87 milionů korun. 21,6 milionů jim zbývá poplatit z původního úvěru na 30 milionů korun, dalších 65,4 milionů chybělo ke splacení volebního kontokorentu na 180 milionů.

Jak ČSSD o peníze z Cíle přišla

Společnost Cíl dlouhá léta fungovala jako pokladna Lidového domu. V roce 2000, kdy stát uznal nároky socialistů na jejich historický majetek, do ní ČSSD převedla 871 milionů korun.

Šlo o hotové peníze plynoucí z nájmu Lidového domu a z prodeje pozemků v sousedství tradičního sídla sociálních demokratů, se kterými nesměla ČSSD do ukončení soudních sporů disponovat. Do sumy nebyla započtena hodnota samotného Lidového domu, který v roce 2001 převedla ČSSD přímo na sebe.

ČSSD poté splatila dluhy a zpětně i některé daně.

Podle odhadu ekonomů ČSSD, jež deník Aktuálně.cz oslovil, šlo na vyrovnání účetnictví mezi Cílem a ČSSD ze zadržovaného majetku přibližně 250 až 290 milionů korun.

Dalších více než 222 milionů, které si ČSSD poslala z Cíle jako dary, spotřebovala strana na provozní náklady.

 

Právě se děje

Další zprávy