Audit ukázal plýtvání, John pošle na své vnitro policii

Domácí Radek Nohl Domácí, Radek Nohl
17. 1. 2011 16:45
Prověrka hospodaření ukázala vážní chyby ve veřejných zakázkách
Ministr vnitra Radek John.
Ministr vnitra Radek John. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Několik trestních oznámení kvůli podezřelým zakázkám na vnitru chystá ministr Radek John (VV).

Plýtvání podle něj prokázal forenzní audit, který se zaměřil na období od 1. ledna 2008 do 30. června 2010, kdy resort vedl Ivan Langer (ODS) a posléze Martin Pecina (ČSSD).

"Jde o prvotní zjištění. Některá budeme i nadále šetřit orgány ministerstva, kvůli jiným rovnou podáme trestní oznámení," řekl Radek John.

Zakázkou generálního ředitelství hasičů na dodávku ochranných oděvů za zhruba 200 milionů korun se podle Johna již zabývá policie.

Mluvčí hasičů Radek Kislinger ale jakékoliv pochybení popřel. "Můžeme doložit, že jsme vše dělali podle zákona. Má to ale háček. Ministr musí dané příslušníky zbavit mlčenlivosti," uvedl Kislinger.

Policejní prezidium šilo zakázky na míru

Ministr vnitra jako typické příklady manipulací uvedl šití zakázek na míru, oslovování stále stejného okruhu firem či rozepisování nákupů na zakázky takzvaného malého rozsahu, při kterém se nemusí vypisovat výběrové řízení. Jednalo se například o rekonstrukci areálu Zbraslav.

Největší provinění, která odhalil audit

  • Zakázka na dodání ochranných oděvů za 199 milionů korun. Podáno trestní oznámení. Hasiči pochybení odmítají.
  • Při rekonstrukci areálu Zbraslav byla stavební zakázka rozdělena na 26 menších, aby nemuselo být vypisováno výběrové řízení.
  • Při výměně výtahů v objektu Pernštýn získala zakázku firma, na jejíž adrese bydlí i zaměstnanec policejního prezidia.
  • Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra uzavíralo smlouvy bez výběrového řízení či bez oslovení více uchazečů. Vyzývalo nevhodné společnosti. Došlo ke střetu zájmů zaměstnanců.
  • Společnost Dočista dostala zakázku na praní prádla za 54 milionů korun bez výběrového řízení. Společnost neměla odpovídajíc reference, potřebné zařízení, platila minimální nájem. Přesto jí smlouva nebyla vypovězena.
  • Při vypsání zakázky na dodavatele potravinářských výrobků byl upřednostněn Miloš Křeček.

"Měli jsme signály o celé sérii podezřelých věcí," zdůvodnil John, proč audit firmě zadali. Jaké škody byly ministerstvu způsobeny, ale John neřekl.

Podle něj docházelo k tomu, že zaměstnanec Zařízení služeb ministerstva vnitra, který měl vlastní firmu na poradenské zakázky, si nechal proplácet náklady za mobilní telefony. Navíc podnikal v budově ministerstva.

Prádlo pral známý ministra

Audit také zjistil, že společnosti Dočista byla v roce 2008 přidělena zakázka na praní prádla za 54 milionů korun bez výběrového řízení. Firma neměla potřebné zařízení. Navíc byla založena dva měsíce před uzavřením smlouvy.

"Ministerstvo vnitra pronajímalo firmě budovu v Kolíně za měsíční nájem pět tisíc korun. Dva nezávislí znalci odhadli cenu za pronájem na 210 a 232 tisíc korun," prohlásil John. "Smlouva přesto nebyla vypovězena."

Firma Dočista patřila známému tehdejšího ministra vnitra Ivana Langera (ODS) Tomáši Paclíkovi. Ten tvrdí, že zakázku získal v řádné veřejné soutěži.

Podle auditu došlo k dalšímu pochybení. Firma, která se zaměřovala na prodej výpočetní techniky, dodávala hasičům i prací prášek, knihy nebo chladničky. "Ceny tonerů do tiskáren byly vyšší nežli podle smlouvy či vítězné nabídky," uvedl John.

Vnitro bude vše zveřejňovat na webu

Ministerstvo bude nyní prošetřovat i svého zaměstnance. Ten bydlí na stejné adrese, jako je sídlo firmy, která vyhrála zakázku na výměnu výtahů v budově v Pernštýně.

Policejní prezidium podle Johna pochybilo i při dodávce autorádií. Zvítězila nabídka, která byla podána před termínem.

Ministerstvo bude podle něj nyní zjišťovat, kolik zakázek bylo podezřelých a v rozporu se zákonem. "Nemyslím si, že to bude drtivé procento," prohlásil.

Aby se další podobné případy neopakovaly, zveřejní vnitro na svých stránkách od 1. února všechny zakázky nad 100 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy