Ať Mynář podává přiznání přes Zemana, navrhuje Kovářová

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 7. 2015 16:23
Podle úpravy zákona, kterou navrhla poslankyně Věra Kovářová (TOP 09), by Mynář měl podávat majetkové přiznání prostřednictvím hlavy státu legislativnímu odboru Kanceláře prezidenta republiky.
Vratislav Mynář předává své přiznání.
Vratislav Mynář předává své přiznání. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezidentův kancléř Vratislav Mynář by měl podávat své prohlášení o majetku prostřednictvím hlavy státu legislativnímu odboru Kanceláře prezidenta republiky.

Tam bude k dispozici veřejnosti. Změnu zákonů v tomto směru navrhla poslankyně z klubu TOP 09 a Starostů Věra Kovářová, která ji představila na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Podle současného zákona musí kancléř přehled za předchozí rok odevzdat do 30. června, zákon mu ale neurčuje kam. Mynář její návrh vítá.

"Já jsem za to velmi rád, já tu iniciativu vítám, jen mě mrzí, že s tím paní poslankyně přišla tak pozdě, až po tři čvrtě roce," řekl kancléř Mynář. Zákondárci by podle něj měli tyto nedostatky v zákonech napravovat a bude rád, když zákon vejde v účinnost.

Ovčáček: všechno splnil

Kancléř Mynář podle dřívějšího vyjádření prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka prohlášení podal a poskytl ho legislativnímu odboru prezidentské kanceláře.

Podle Ovčáčka jde o zcela standardní postup. Lidové noviny se pokusily neúspěšně Mynářovo přiznání získat, ale hradní zaměstnanci jim ho odmítli poskytnout.

Kovářová řekla, že Mynář odmítá zveřejnit své kompletní majetkové přiznání, přestože se k tomu zavázal ještě před sněmovními volbami v roce 2013.

"A nejnověji před veřejností ukrývá také čestné prohlášení podle zákona o střetu zájmů za rok 2014," prohlásila.

Žádná funkce ve straně

Návrh poslankyně Kovářové počítá s tím, že oznámení za roky 2013 a 2014 by Mynář musel podat do 30 dnů od doby, kdy její návrh novely zákona nabude účinnosti.

Chce také upravit zákon o Kanceláři prezidenta republiky tak, že kancléř by nesměl zastávat žádnou funkci v politické straně nebo hnutí.

Mynář je podle webových stránek Strany práv občanů jejím krajským předsedou ve Zlínském kraji.

Kancléřem by také podle jejího návrhu měl být jmenován pouze státní občan České republiky, který je plně svéprávný, bezúhonný, a ten, jehož zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že bude svou funkci řádně zastávat.

Mynář už v červnu předal Kovářové své majetkové přiznání za předminulý rok. Kovářová ho s Mynářovým souhlasem zveřejnila na webu.

Mynář v dokumentu pouze uvedl, že měl podíl ve čtyřech firmách a že je bez dluhů. Kancléř vyzval Kovářovou, aby se v souvislosti s majetkovými přiznáními zasadila o zpřesnění zákona o střetu zájmů.

 

Právě se děje

Další zprávy