Ať je pronásledování trestným činem, žádá Stehlíková

mp
16. 5. 2008 17:20
Oběti psychologického týrání nemají právní ochranu
Oběti pronásledování nejsou nijak chráněné, varuje ministryně Stehlíková
Oběti pronásledování nejsou nijak chráněné, varuje ministryně Stehlíková | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud vás někdo pronásleduje, proti vaší vůle obtěžuje dopisy nebo vám vyhrožuje, nejedná se o trestní čin. Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů v čele s ministryní Džamilou Stehlíkovou se rozhodla tuto situaci změnit.

Rada na svém dnešním zasedání vyzvala vládu k doplnění takzvaného nebezpečného pronásledování do trestního zákona a odkázala na příklady řady vyspělých zemí, které tuto formu psychologického násilí postihují.

Nebezpečné pronásledování je definováno jako obtěžující a zastrašující jednání zaměřené na konkrétní osobu, které zahrnuje například opakované vyhledávání a navazování vizuální nebo fyzické blízkosti, nedobrovolnou komunikaci, výhrůžky či nevyžádané projevy přízně a zájmu.

Pokračování domácího násilí

Ministryně pro národnostní menšiny Džamila Stehlíková upozornila například na situaci, kdy jeden z partnerů odejde od druhého kvůli domácímu násilí. Agresor pak může beztrestně svou oběť dále obtěžovat.

"Oběť tak zůstává nechráněna a paradoxně se dostává do situace, kdy by se snáze domohla právní ochrany, kdyby s pachatelem násilí žila ve společné domácnosti," varovala Stehlíková.

Rada pod jejím vedením proto doporučila vládě, aby pověřila ministerstvo spravedlnosti vypracováním návrhu na zavedení skutkové podstaty trestného činu nebezpečného pronásledování. Chce aby ho resort předložil vládě do konce roku.

 

Právě se děje

Další zprávy