Asistent poslance přejel strážníka. Trestný čin to není

Martina Machová Martina Machová
30. 9. 2009 22:51
Vlivný severočeský politik Roman Houska odešel od soudu bez trestu
Roman Houska (vlevo) s volebním manažerem ČSSD Jaroslavem Tvrdílem na sjezdu strany
Roman Houska (vlevo) s volebním manažerem ČSSD Jaroslavem Tvrdílem na sjezdu strany | Foto: Ondřej Besperát

Ústí nad Labem - Odvolací soud v Ústí nad Labem přehodnotil šest let se táhnoucí případ asistenta místopředsedy sociálnědemokratického poslaneckého klubu Jaroslava Krákory.

Místo podmínky za zranění městského strážníka bude případ nově řešit chomutovská radnice. A z trestného činu se stal pouze přestupek. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil soudce Edvin Svoboda, který měl případ na starost.

Řeč je o známé postavě severočeské ČSSD a současně životním partnerovi ústecké hejtmanky Jany Vaňhové Romanu Houskovi.

Ten měl podle obžaloby v říjnu 2003 přejet strážníkovi nohu, když mu chtěl dát pokutu za špatné parkování. Muž pak strávil měsíc v pracovní neschopnosti.

Policie Houskovo chování kvalifikovala jako trestný čin útoku na veřejného činitele, za což mu hrozilo až pět let vězení. Okresní soud v Chomutově mu posléze dvakrát vyměřil stejný trest - rok podmíněně.

Vzrušené bylo i samotné projednávání případu. Jeden ze svědků, kteří zprvu vypovídal v Houskův prospěch, náhle otočil. Prý zprvu z kamarádství na falešnou výpověď přistoupil, pak ale tlak politika sílil a proto se rozhodl říci pravdu. Nyní je stíhán pro křivou výpověď.

Hejtmanka ústeckého kraje Jana Vaňhová
Hejtmanka ústeckého kraje Jana Vaňhová | Foto: Ondřej Besperát

Na podruhé rozhodnuto

Odvolací soud v Ústí nad Labem nejprve Houskův případ vrátil do Chomutova s tím, že chce doplnit další výpovědi. Napodruhé konstatoval, že politikovo jednání trestné nebylo.

"Že by byl osvobozen, ale není přesné. Znaky protiprávnosti jsme našli, ale překvalifikovali je na potenciální přestupek. Ten teď bude řešit odbor dopravy chomutovského magistrátu," uvedl Edvin Svoboda.

Sám Houska se nyní cítí očištěn a je rozhodnut vrátit se plně do severočeské politiky, odkud se kvůli své kauze musel na čas stáhnout. Pozastavené měl i členství v ČSSD a jediná funkce, která mu zbyla, byla právě ta ze sněmovny - poslanecký asistent.

"Budu podávat na některé lidi občanskoprávní žaloby na ochranu osobnosti. Šest let mi to ničilo rodinu a kariéru," předeslal Houska. Na koho přesně, ale prozatím říci nechtěl.

Raději bez komentáře

Příliš komentovat verdikt soudu nechtěli jeho nejbližší spolupracovníci. "Proč se ptáte mne, zeptejte se pana Housky," odmítla se o případu bavit ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, která mimo jiné stále zastává post chomutovské radní.

"Dopadlo to dobře. Ptejte se ale pana Housky, já vám můžu jen říci, že zůstává mým asistentem," komentoval rozhodnutí soudu poslanec Jaroslav Krákora.

Případ se zraněným strážníkem nebyl prvním soudní kauzou vlivného severočeského sociálního demokrata.

Již v 90. letech se podle časopisu Týden dostal do konfliktu se zákonem v souvislosti s malou privatizací. Žaloba, která se podařila novinářům získat, popisovala, jak spolu s dalšími podnikateli zastrašoval své konkurenty.

I v tomto případě nakonec nepadl žádný rozsudek. Krajský soud v Ústí nad Labem proces zastavil pro jeho neúměrnou délku.

 

Právě se děje

Další zprávy