Asadovy zbraně můžeme likvidovat my, říká Picek

Jan Gazdík Jan Gazdík
13. 9. 2013 15:00
S ministrem obrany o Sýrii, stíhačkách i jeho "politické" kariéře.
Vlastimil Picek na zasedání vlády.
Vlastimil Picek na zasedání vlády. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jestliže Spojené státy, Rusko a Sýrie dospějí k dohodě o převzetí kontroly nad chemickými zbraněmi syrské armády a jejich postupné likvidaci, mohla by se na tom podílet i liberecká armádní protichemická jednotka, která je součástí sil rychlé reakce NATO.

V exkluzivním rozhovoru pro Aktuálně.cz to připustil ministr obrany v demisi Vlastimil Picek.

Avšak s následující podmínkou: Severoatlantická aliance o to musí Česko požádat a souhlasit musí s touto akcí, která má šanci zbavit Blízký východ hrozby chemických zbraní, i český parlament. "Nikdo nás ovšem zatím nepožádal, takže se bavíme jen v rovině teoretických úvah," říká ministr Vlastimil Picek.

V rozhovoru poodkryl i zajímavé detaily z jednání o prodloužení pronájmu stíhaček Gripen a reagoval na spekulace o své "politické kariéře".

Aktuálně.cz: Nejdříve k vyslání českých chemiků do Sýrie. Nepopřete fakt, že liberecká protichemická jednotka je k účasti na podobných akcích cvičena.

To nepopírám. V tomhle směru patří k absolutní špičce. Jinak by ani nemohla být v silách rychlé reakce NATO. Jen nechci předjímat, protože se rozuzlením tohoto velmi složitého syrského konfliktu zabývá především mezinárodní společenství a Česká republika při tom nehraje žádnou roli. Nikdo nás navíc zatím nepožádal, abychom byli při řešení syrského konfliktu jakkoliv nápomocni. Získání případné kontroly nad chemickými zbraněmi Sýrie není kromě toho dosud zastřešeno žádnou mezinárodní organizací, natož OSN, Unií či Severoatlantickou aliancí. Minulý týden jsem byl sice na zasedání ministrů obrany Unie, kde francouzský kolega přednesl jisté svoje domněnky... avšak představitelé všech unijních států se k tomuto problému vyjádřili víc než opatrně.

Česká republika mimochodem odsoudila použití chemických zbraní jakoukoliv stranou. Dál proto prosazujeme jednání za kulatým stolem a řešení syrského konfliktu diplomatickou cestou. Ponechávám tedy vašim úvahám či spekulacím, zda můžeme být v Sýrii něco platní, či ne. Vaší zvědavosti ale rozumím.

A.cz: Česko by se tak snad ale mohlo podílet na vyřešení hrozícího konfliktu - to je snad hodně dobrý důvod chemiky do Sýrie vyslat, pokud k tomu budeme vyzváni, ne?

To je pravda. Dá se to tak říct. Pro nasazení aliančních jednotek sil rychlé reakce existují jasná pravidla - jmenoval jsem jen ta podstatná - a ta by musela být bezpodmínečně dodržena. Na druhé straně liberecká protichemická jednotka je jako špičková jednotka Alianci k dispozici. Jedinečnou schopnost podílet se na likvidaci chemických zbraní či ochraně proti nim Česká republika má.

Prohlédněte si grafiku: Syrská palebná síla versus spojenci na moři a ve vzduchu

A.cz: Nemohu se ještě jednou nezeptat na prodloužení pronájmu švédských stíhaček JAS-39 Gripen. Jak byste s odstupem popsal maraton vyjednávání, při němž se vám podařilo srazit výši leasingu o jednu třetinu? Šéf generálního štábu Petr Pavel to charakterizoval slovy, že Češi se na gripenech naučili vyjednávat. Hodláte podle tohoto modelu postupovat i v jiných případech, abyste se vyhnuli předcházejícím skandálům a podezření z korupce?

To je několik otázek najednou. Takže postupně. Celé vyjednávání o prodloužení smlouvy na pronájem švédských stíhaček bylo nejen poměrně dlouhé (bezmála dva roky - pozn. red.), ale i dost složité a chvílemi nekompromisní. Na druhé straně oboustranně korektní a vstřícné. Pomohly rovněž některé úvahy, s nimiž přišel tehdejší premiér Petr Nečas. Dokonce se kvůli gripenům sešel se svým švédským protějškem a mnohé zásadní věci dojednal.

Jednání o gripenech? Byla to škola

A.cz: Připomínáte Nečasovu zmínku, že si Česko může obstarat či pronajmout i jiný typ stíhaček? Bylo by to vůbec reálné? Nešlo o pouhé výhrůžky či mlžení?

Nevyhrožoval. Tohle se v podobných případech nedělá. Šlo o reálnou variantu, s níž jsme při vyjednávání se Švédy - tedy pokud by bylo neúspěšné - museli počítat, takže jsme ji měli připravenou v záloze. Pak bychom museli vyhlásit novou mezinárodní soutěž na stíhačky, aby vzdušný prostor Česka nezůstal bez ochrany.

Přes to všechno jsem rád, že jsme se nakonec se Švédy dohodli. Snížení původní ceny pronájmu o jednu třetinu - když pominu dohodnutou modernizaci, a tedy zvýšení výkonu gripenů - je pro Českou republiku velmi výhodné. Gripeny získají nový software i hardware... kromě draků stíhaček se uvnitř změní úplně všechno. Letouny budou tedy plně interoperabilní s ostatními aliančními letouny... i pokud jde o přenos utajovaných dat v bojových operacích (gripeny tento software LINK 16 až dosud neměly - pozn. red.) a komunikace. Budou tedy moci zasahovat nejen proti vzdušným - jako až dosud -, ale i pozemním cílům.

Abych ale odpověděl na předchozí otázku. Ano - vyjednávání o prodloužení pronájmu gripenů bylo pro nás užitečnou školou, jak podobné velké zbrojní kontrakty dojednávat, nechybovat, a tudíž neprodělávat.

A.cz: A nehrozí, že v přípravě smlouvy do ní Švédové vpašují na poslední chvíli nějaké dodatky, které nebudou pro Česko výhodné?

Podle mne to nepřichází v úvahu. Švédi byli při vyjednávání sice tvrdí, ale korektní.

Foto: CPA Eduard Erben

A.cz: Sedmidenní ministryně obrany Karolína Peake vás jako prvního náměstka a stejně tak šéfa Národního úřadu pro vyzbrojování Pavla Bulanta odvolala. Byl by výsledek vyjednávání stejný, pokud byste byli vy dva, jako jeho stěžejní persony, již mimo hru? Jen připomínám, že do hry vás oba vrátil tehdejší premiér Petr Nečas.

To nemohu posoudit. K podobným spekulacím mě nenuťte. Práce týmu lidí nemůže viset na jednom člověku... ani kdyby šlo o jeho šéfa. Možná že by se vyjednávání trošku zbrzdilo. Výsledek by byl podle mě ale stejný.

O česko-slovenské obraně

A.cz: Váš první náměstek Daniel Koštoval v rozhovoru pro deník Insider zmínil, že zemím, které si chtějí pořídit nové stíhačky, dáváte na gripeny příznivé reference - například Slovensku - o tom, jak se vám gripeny osvědčily. Je to skutečně i proto, že čím více zákazníků Švédi získají, tím lacinější servis bude mít Česko? A mohlo by to v případě Slovenska vyústit ve společnou protivzdušnou obranu Česka a Slovenska?

Začnu od konce. O této velmi zajímavé vizi diskutujeme téměř dva roky. Slovensko má MiGy 29, což jsou stroje jiné starší generace. Se slovenským ministrem obrany proto hovořím o našich zkušenostech s gripeny.

Do budoucna si umím představit, že pokud se Slovensko rozhodne pro tyto stíhačky, tak Praha se s Bratislavou ráda dohodne na společném výcviku pilotů - vlastníme totiž nejmodernější trenažéry a simulátory na tyto stroje. Určitě bychom se také mohli domluvit na zajištění logistiky pro gripeny... tohle vše by jejich provoz mohlo pro obě strany výrazně zefektivnit a zlevnit, což není v době ekonomické krize až tak nepodstatné. Vyvrcholit by to mohlo nejvyšší formou podobné spolupráce - společnou letkou taktických letounů.

Prohlédněte si fotogalerii: Letecká show CIAF 2013 v Hradci Králové

A.cz: Pojďme od gripenů k politice. Spekuluje se, že by vás prezident Miloš Zeman jako vrchní velitel ozbrojených sil rád viděl i po volbách v křesle ministra obrany. Je pro vás už tato myšlenka přijatelná?

Jde o pouhé spekulace. Za šest neděl máme volby a uvidíme, jaká po nich nastane politická konstelace. Když jsem vstupoval do vlády Petra Nečase, šel jsem tam jako odborník, a ne v roli politika. A platilo to, i když mě oslovil současný premiér Jiří Rusnok. A stejně tak do třetice platilo a platí, že nevstoupím do žádné politické strany a že za žádnou partaj nebudu kandidovat. Této zásady se držím.

A pokud bude mít člověk, který bude sestavovat novou vládu, zájem o mé služby jako odborníka na bezpečnost, tak se této práci pro stát nebráním. Víc ze mě nedostanete.

A.cz: Vylučujete, že by mohlo jít opět o služby v křesle ministra obrany?

To je vaše spekulace.

A.cz: To je jen konstatování a možná dost reálné. Neumím si vás mimochodem představit jako důchodce, který chodí na houby.

Ukončím to frází, na niž jsou novináři alergičtí. Vaše otázky či úvahy jsou předčasné.

 

Právě se děje

Další zprávy