Armáda chce zakázat volební kampaň mezi vojáky

ČTK ČTK
5. 10. 2013 10:32
Politická propagace má zmizet z vojenských objektů i z akcí armády
Poslední chvilky chrudimských vojáků před odletem.
Poslední chvilky chrudimských vojáků před odletem. | Foto: Armáda ČR

Praha - Armáda chce uzákonit zákaz volebních kampaní ve vojenských objektech a při činnosti ozbrojených sil i mimo ně.

Armádě vadí hlavně příliš volné možnosti působení dobrovolníků stojících mimo registrované strany a hnutí během prezidentských voleb.

V úpravě zákona bude také stanovena pravomoc náčelníka Generálního štábu velet armádě a zrušení vojenských záchranných útvarů. Uvedl to server Týden.cz.

Ministerstvo obrany chce podle serveru zavést do právního řádu, aby bylo ve vojenských objektech a při činnosti ozbrojených sil mimo ně zakázáno pořádat politická shromáždění a volební kampaně. Například za branami kasáren by ale již strany a hnutí mohly vojáky oslovovat jako každého jiného voliče.

Problémy s chybějícími pravidly pro kampaň mezi vojáky se podle ministerstva objevily během prezidentských voleb.

"Problém nevznikal s činností registrovaných politických stran a politických hnutí, ale s činností dobrovolníků působících ve prospěch kandidátů na prezidenta," řekl serveru Vladimír Lukovský z tiskového odboru ministerstva. Armáda sice mohla zakázat dobrovolníkům vstup do svých objektů, ale ne kvůli kampani.

Chystaná novela zákona má také zakotvit pravomoc náčelníka Generálního štábu velet armádě. Podle současného znění zákona náčelník pouze stojí v čele Generálního štábu, který zabezpečuje velení armádě. Rovněž mají být zrušeny vojenské záchranné útvary, které jsou podle ministerstva kvůli nedostatku členů a potřebného vybavení málo účinné.

 

Právě se děje

Další zprávy