AntiBém Svoboda: ODS v Praze chci léčit, vést ji nechci

Kateřina Eliášová
25. 9. 2010 9:30
Kandidát na primátora chce naučit politiky etice a slušným mravům
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ODS ho za lídra pražské kandidátky vybrala jako muže, který nejvíc ze všech ostatních kandidátů nechá zapomentou na minulou éru primátora Pavla Béma. 

Novopečený člen strany, gynekolog Bohuslav Svoboda, má velké ambice. Chce naučit pražské politiky dobrým mravům a etice.

Řekl to v předvolebním rozhovoru pro Aktuálně.cz.

"Bude to o tom denodenně na této léčbě pracovat a naučit všechny ostatní, že je řada věcí, které například nejsou protizákonné, ale odporují dobrým mravům. Chci vnést do jednání komunálních politiků etiku. Ve světě je to už běžné," uvedl Svoboda.

Hasit problémy pražské ODS chce ovšem pouze z pozice primátora či běžného zastupitele. Do vedení pražské organizace kandidovat zatím nechce.

"Není nutné vstupovat do něčeho, čemu nerozumím a v čem jsem nový. Jaký bude vývoj v čase je otevřená otázka," uvedl pro Aktuálně.cz.

Pražským občanským demokratů padají už od letošního ledna dramaticky preference, a to až na poloviční hodnotu oproti minulým volbám. Letos ji ve sněmovních volbách v hlavním městě historicky poprvé porazila TOP 09.

Léčba Svobodou

A.cz: V komunální politice jste nováčkem. Jak dlouho Vám trvalo seznámit se s magistrátní problematikou, ale i se specifiky pražské ODS?

Především v Praze žiji a i když jsem nebyl v politice zapojen, tak jsem se o ni zajímal. Na začátku jsem měl zadání, abych udělal program pro vědu a výzkum a školství. A na všech těch workshopech se řešily i ostatní programy, tím jsem měl přístup ke všem informacím. Diskutovalo se rovněž o všech i "problematických" kauzách. V mnoha případech jsem se musel podívat na podklady, jak jednotlivé věci fungovaly dříve a jak to má být dál.

A.cz: Proč pomáháte zrovna ODS?

Silnou výzvou pro mě bylo to, že se chce ODS změnit, přetvořit. Že pochopila stejně jako celorepubliková ODS , že těch chyb udělala tolik, že se musí naprosto zásadně změnit. Tady pak nastoupil moment lékaře: mám nemocného pacienta a chci ho léčit. Kdyby byla ODS prosperující stranou, tak by mě nenapadlo do té politiky vstupovat, proč bych to dělal. Mám své povolání i svou ekonomickou jistotu a politická kariéra není nic, co bych dřív vyhledával.

A.cz: Tedy rozhodlo to, že ODS razantně klesly preference a důvěra voličů v tuto stranu?

Strana šla do velké krize, ale rozhodla se, že chce z té krize ven. Neskromně jsem si myslel, že bych jí mohl pomoci. Nezbytná pro mne byla podpora zevnitř strany. Zásadní pro mne bylo jednání u premiéra. Vyslovil souhlas a odmítl, že by byl problém, že jsem nestraník. Taky proto jsem řekl ano.

Etika? Ve světě ji už znají

A.cz: Budete dál léčit i pacienty?

Uvažuji o tom. Pavel Bém měl myslím taky poradnu. Já si dovedu představit jeden úvazek primátorský a po pracovním úvazku si chci v tom krátkém zbylém čase zachovat i svoji praxi.

A.cz: Jak chcete léčit ODS?

Bude to o tom denodenně na této léčbě pracovat a naučit všechny ostatní, že je řada věcí, které například nejsou protizákonné, ale odporují dobrým mravům. Já to umím, učím to. Chci vnést do veškerého jednání prvky etiky. Ve světě se to už děje. Politik udělá chybu nebo na něj padne stín podezření z chyby a on odstoupí. To je cesta, kterou to musí jít dál.

Šéfem pražské ODS být nechci

A.cz: Budete mít jako primátor takovou autoritu, že se nechají léčit i členové pražské ODS? Neuvažujete o kandidatuře na post předsedy pražské organizace?

Myslím si, že post primátora je natolik zásadní, že není možné, aby byl opomíjen nebo aby se nestal jedním z koleček fungující hierarchie. Není nutné vstupovat do něčeho, čemu nerozumím a v čem jsem nový. Jaký bude vývoj v čase je otevřená otázka, ale v tuto chvíli jsem přesvědčen o tom, že eventuální post primátora Prahy je natolik silný, že ho musí pražská i celorepubliková ODS brát na vědomí.

A.cz: Neuvažujete tedy o sloučení funkcí primátora a šéfa pražské ODS?

Bývalo to zvykem. My máme v tuto chvíli dohodu s Borisem Šťastným, že já bych měl řídit magistrát, pokud budu zvolen a ODS vyhraje a jeho úloha by byla vytvářet tu převodní páku do stranického systému, prostě dělat mi partajní záda.

A.cz: Boris Šťastný avizoval, že jeho funkce je dočasná a pouze do konce roku. Přál byste si, aby pokračoval i dál?

Je pracovitý, je na něj spoleh. Má respekt členů regionální rady, kde jsem měl možnost se účastnit jako pozorovatel. Je jenom na něm, jak dlouho bude ochoten tuto roli plnit. Já doufám, že dlouho.

 

Právě se děje

Další zprávy