ANO podle Babiše nechce privatizovat krajské zdravotnictví

ČTK ČTK
Aktualizováno 6. 10. 2016 23:13
Hnutí ANO nechce privatizovat nemocnice. V dnešní debatě České televize před krajskými volbami to řekl předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš. Sám sice kupuje přes investiční fond Hartenberg zdravotnická zařízení, ale nepovažuje to ani za podnikání ve zdravotnictví ani za privatizaci, protože nakupuje zařízení od fyzických osob. Privatizaci krajských nemocnic kritizoval premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, hájil ji naopak šéf ODS Petr Fiala. Jednotné řešení zadluženosti krajských nemocnic v debatě předsedové deseti stran a hnutí nenašli.
Babiš: Já ve zdravotnictví nepodnikám. Dal jsem peníze do fondu, který kupuje nemocnice od soukromých lékařů.
Babiš: Já ve zdravotnictví nepodnikám. Dal jsem peníze do fondu, který kupuje nemocnice od soukromých lékařů. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Hnutí ANO nechce privatizovat nemocnice. V dnešní debatě České televize před krajskými volbami to řekl předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš. Sám sice kupuje přes investiční fond Hartenberg zdravotnická zařízení, ale nepovažuje to ani za podnikání ve zdravotnictví ani za privatizaci, protože nakupuje zařízení od fyzických osob. Privatizaci krajských nemocnic kritizoval premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, hájil ji naopak šéf ODS Petr Fiala.

Nástup ČSSD do čela krajů podle Sobotky zastavil privatizaci nemocnic z dob krajských vlád ODS. "V minulosti řízeně byla snaha krajské nemocnice dostat do dluhů, aby se mohly snadno zprivatizovat," řekl. "Vůbec není pravda, že cesta privatizace krajských nemocnic byla neúspěšná," reagoval na Sobotkova slova předseda ODS Fiala.

Podle předsedy zelených Matěje Stropnického si ale privatizovaná zdravotnická zařízení budou vždy vybírat jen lukrativní obory, a méně výnosnou běžnou péči nenabídnou. V souvislosti s tím zmínil Babišovy nákupy reprodukčních klinik. "To zásadně odmítám. Hnutí ANO nechce privatizovat krajské zdravotnictví," uvedl Babiš. "A já ve zdravotnictví nepodnikám. Dal jsem peníze do fondu, který kupuje nemocnice od soukromých lékařů," doplnil, což vyvolalo smích v publiku. Babiš koupil několik reprodukčních klinik nebo také podíl v Poliklinice Modřany přes investiční fond Hartenberg, jehož je spoluzakladatelem.

Jednotné řešení zadluženosti krajských nemocnic v debatě předsedové deseti stran a hnutí nenašli. Podle Sobotky pomůže nemocnicím sjednocení plateb za zdravotnické výkony, podle Babiše nebo Fialy ale za stav nemocnic odpovídá špatné hospodaření některých krajů. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek by chtěl prosadit větší spoluúčast všech občanů na úhradách zdravotní péče, s čímž ale zase nesouhlasí sociální demokraté ani komunisté.

 

Právě se děje

Další zprávy