ANO hledá člověka, kterého vyšle jako náměstka k Němečkovi. Ve hře je Štambera i Vojtěch

Lucie Heřmanská
8. 3. 2016 16:53
Poté, co Josef Vymazal opustil na ministerstvu zdravotnictví funkci náměstka, začíná výběr jeho nástupce. Oproti minulosti je tady ale rozdíl - Vymazala sice nominovalo hnutí ANO, jenže jeho post nově podléhá služebnímu zákonu. Takže nástupce musí projít výběrovým řízením a rozhodnout má především odbornost, nikoliv politika. Mezi vážnými kandidáty na post odborného náměstka se už stačilo objevit několik jmen. Jsou mezi nimi například Dalibor Štambera nebo Adam Vojtěch.
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Josef Vymazal k 11. březnu ze zdravotních důvodů rezignoval. Ten, kdo jej nahradí, se okamžitě začal hledat. Oproti minulosti je tady ale rozdíl - Vymazala sice nominovalo hnutí ANO, jenže jeho post nově podléhá služebnímu zákonu. Takže nástupce musí projít výběrovým řízením a rozhodnout má především odbornost, nikoliv politika.

Mezi vážnými kandidáty na post odborného náměstka se už stačilo objevit několik jmen. Jedním z nich je například Dalibor Štambera, který byl v minulosti krátce náměstkem ministryně zdravotnictví. "Klidně bych o tom uvažoval, ale kvůli služebnímu zákonu je to dnes trochu složitější," uvedl.

Nový náměstek musí totiž splňovat přesná kritéria, mezi která patří například několikaletá praxe a mimo jiné i postavení ve státní správě. Podle přednosty Kliniky onkologické péče a poslance za ANO profesora Rostislava Vyzuly má ale Štambera šanci ve výběrovém řízení uspět. "Je to člověk, který už náměstkem na ministerstvu nějakou krátkou dobu byl, takže zná prostředí a vyzná se v té problematice," řekl s tím, že ale navíc slyšel o dalších třech možných zájemcích. Výběrové řízení zatím ještě nebylo vyhlášeno.

Vymazalovým odchodem hnutí ANO ztrácí ve vedení ministerstva zdravotnictví svého člověka. To by mohl vyřešit tajemník ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše Adam Vojtěch, jehož jméno se také často objevuje v souvislosti s uvolněným místem na ministerstvu zdravotnictví.

"Podobná nabídka zatím nepřišla, tudíž jsem se jí nezabýval. Pokud by taková situace hypoteticky nastala, musel bych zvažovat mnoho aspektů, mimo jiné to, zda jsem schopen se adaptovat na současnou filozofii ministerstva zdravotnictví a ztotožnit se s některými návrhy, které ministerstvo předkládá," řekl podle Zdravotnického deníku mladý právník.

Odstupující Josef Vymazal na ministerstvo zdravotnictví přišel z Nemocnice Na Homolce, kde je primářem radiodiagnostického oddělení. Náměstkem se stal poté, co byl Svatopluk Němeček jmenován ministrem. V posledních dnech byl Vymazal pod kritikou především kvůli novému tendru na leteckou záchrannou službu, jehož průběh napadl i jeho stranický šéf Andrej Babiš.

 

Právě se děje

Další zprávy