ANO chce ústavní změny a nezáleží na tom, s kým je schválí, řekla Válková po schůzce s Okamurou

ČTK ČTK
8. 2. 2018 13:10
Pokud s tím bude příští týden souhlasit klub ANO, mohla by sněmovna při hledání kompromisů vyjít z návrhu SPD, který podporuje přímou volbu starostů a hejtmanů.
Helena Válková.
Helena Válková. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Hnutí ANO má velký zájem na tom, aby prošly některé ústavní změny, řekla poslankyně Helena Válková (ANO). Nezáleží podle ní na tom, s kým na nich bude spolupracovat, uvedla po schůzce s předsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomiem Okamurou.

Z návrhů SPD má podle ní i v rámci ANO kladnou odezvu například přímá volba starostů a hejtmanů. Pokud by klub ANO ve sněmovně nechtěl se změnou čekat na vládní předlohu, mohlo by se vycházet z návrhu SPD, který dostal v lednu neutrální stanovisko vlády.

SPD si od ústavní novely slibuje mimo jiné větší odpovědnost přímo volených starostů a hejtmanů ke spravovanému majetku. "Za ANO můžu říci, že se setkáváme s kladným zájmem, podporou a odezvou i u našich poslanců, že je to změna účelná a dobrá," uvedla. Pokud s tím bude příští týden souhlasit klub ANO, mohla by sněmovna při hledání kompromisů vyjít z návrhu SPD a nečekat, než by s obdobným návrhem přišlo ministerstvo vnitra, dodala.

Přímá volba starostů a hejtmanů by podle Okamury měla zajistit, že zvolené strany neobejdou vítěze voleb při sestavování městských nebo krajských rad. "Je to posílení demokracie, posílení vůle občanů," řekl Okamura. Podle něj návrh současně směřuje i k odvolatelnosti politiků.

Neshoda panuje mezi SPD a ANO v otázce novely trestního zákoníku, s kterou přišla SPD. Podle ní by byla trestná i podpora a propagace ideologie, která potlačuje práva a svobody nebo hlásá nenávist, nejen podpora a propagace takového hnutí. Také tato předloha má neutrální stanovisko menšinového kabinetu Andreje Babiše (ANO). Podle Válkové trestní předpisy není nutné měnit, Okamura kvůli konkrétním případům nesouhlasí.

Hnutí ANO a SPD, doplněná ještě o KSČM a piráty, už tento týden jednala o zavedení obecného referenda. Strany se shodly na tom, že plebiscit by měl být závazný. Rozdíly zůstávají v názorech na to, jaký počet občanů by měl dostat možnost hlasování vyvolat a čeho všeho by se mohlo týkat. Válková ve čtvrtek zopakovala, že ANO nechce připustit hlasování mimo jiné o vystoupení z Evropské unie.

Související video: Okamura: Musím Babišovo hnutí pochválit. Cítíme velkou ochotu prosazovat program SPD

Podívejte se na brífink po jednání o nové vládě. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy