ANO chce podpořit bioplyn, Babiš uznává střet zájmů

Domácí Domácí
26. 2. 2014 10:14
Poslanec Faltýnek, šéf představenstva Agrofertu, chce znovu prosadit podporu stanic.
Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek podporu za střet zájmů nepovažuje.
Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek podporu za střet zájmů nepovažuje. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek chce na středečním jednání hospodářského výboru Sněmovny zasadit o opětovnou podporu bioplynu.

Šéf strany a ministr financí Andrej Babiš přiznává, že jde kvůli jeho Agrofertu o střet zájmů, a je proto připraven se při hlasování zdržet. Informovaly o tom středeční Hospodářské noviny (HN).

Výrobu elektřiny z bioplynu přestal stát podporovat v lednu, Faltýnek by se k ní nyní rád vrátil. Poslanec je ovšem zároveň členem představenstva Babišova Agrofertu, který vlastní osm bioplynových stanic, další Babišova firma jich má okolo sedmdesáti a staví nové. Právě zrušení podpory bioplynu na firmu tvrdě dopadlo.

Sám Babiš tak uznává možný střet zájmů. "V případě hlasování se zdržím," odpověděl v úterý z Francie. Podle svých slov ale neví, proč takový návrh podává člen představenstva jeho firmy a člen jeho poslaneckého klubu.

Podle Faltýnka ale o střet zájmů nejde. "To bych nemohl dělat nic, navíc jsem jasně slíbil našim zemědělcům, že budu bojovat za jejich zájmy, což tímto návrhem činím," vysvětlil.

Rozhodnutí o podpoře malých bioplynových stanic je podle něj navíc ukotveno v koaliční smlouvě.

Jurečka: budoucnost bioplynu není jasná

Smlouva však zároveň hovoří o "ekonomické únosnosti" takové podpory. A jak HN řekl ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL, budoucnost bioplynových stanic zatím "není jasná".

Poplatek za obnovitelné zdroje, který platí každý odběratel, je totiž zafixovaný. Každá další podpora by proto musela jít přímo ze státního rozpočtu.

Stát má letos přispět na elektřinu z obnovitelných zdrojů přibližně 17 miliardami korun a znovuzavedením podpory pro bioplyn by tato částka rostla každý rok o stamiliony korun.

Podle Faltýnka dotaci dostanou jen ty stanice, které elektřinu a teplo vyrábějí minimálně z osmdesáti procent z biologicky rozložitelných odpadů a statkových hnojiv. Žádný zdroj nesmí mít zároveň výkon vyšší než 550 kilowattů.

Dalších 70 stanic pro Babiše

Díky dlouholeté podpoře zažila v minulých letech výstavba bioplynových stanic boom. V letech 2004 až 2013 stouplo množství elektřiny vyrobené z bioplynu z 37 tisíc MWh na více než dva miliony MWh. Celkově výkon 485 bioplynových zdrojů řadí Česko na pátou příčku v Evropě.

Samotný Agrofert vlastní jen osm stanic a podle mluvčího společnosti neplánuje firma v dalších letech stavět více než dva nové zdroje.

Větší střet zájmů ale leží jinde. Babiš na konci roku 2012 koupil firmu Farmtec, která do roku 2013 postavila okolo 70 bioplynových stanic. 

Její tržby se loni kvůli sníženým dotacím propadly o 600 milionů na 1,2 miliardy korun a na letošní rok už kvůli nulovým dotacím nemá ani jednu zakázku.

 

Právě se děje

Další zprávy