Ve Sněmovně žádný alkohol a méně přestávek, žádá ANO

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 4. 3. 2014 15:15
Hnutí také chce zkrátit vystoupení poslanců na plénu.
Místopředsedkyně Sněmovny za ANO Jaroslava Jermanová.
Místopředsedkyně Sněmovny za ANO Jaroslava Jermanová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Klub ANO usiluje o zákaz prodeje alkoholu ve Sněmovně. Po jednání klubu to řekla místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO).

"Považujeme za naprosto normální, že se v zaměstnání nepije alkohol, a nevidíme důvod, proč by tomu mělo být jinak na půdě Poslanecké sněmovny," poznamenala Jermanová.

Potvrdila také přípravy návrhu, o kterém již deník Aktuálně.cz informoval. ANO by rádo omezilo vystoupení poslanců na plénu na dvakrát deset minut k jednomu bodu.

Není jasné, jestli poslanci získají pro své návrhy podporu. Někteří poslanci tvrdí, že zkrácením vystoupení na plénu chce ANO omezit opozici.

Omezení by se totiž nemuseli bát ministři koaliční vlády. ANO však takový pohled na věc odmítá. Původně hnutí uvažovalo i o omezení poslanců s přednostním právem, mezi které patří například lídři opozice Zbyněk Stanjura nebo Miroslav Kalousek.

"Zachováme přednostní právo i faktickou poznámku, kterou ale zpřesníme, aby nebyla zneužívána," upřesnila nyní Jermanová.

Cílem podle ní není omezit dobu na vyjádření opozice, ale zefektivnit projednávání zákonů. V současnosti jsou projevy některých kolegů podle Jermanové často mimo téma.

Na jednání grémia Sněmovny chce hnutí navrhnout také zkrácení přestávek na jednání klubu ze dvou hodin na jednu. Podle předsedy klubu Jaroslava Faltýnka činí jen osobní náklady na jeden den jednání Sněmovny zhruba půl milionu korun.

"Propřestávkovat celý den není normální," uvedl Faltýnek.

ANO ale zatím nemá pro své návrhy vyjednanou podporu. Jermanová uvedla, že je dosavadním přístupem některých kolegů zklamaná.

V současnosti mohou poslanci mluvit na plénu bez omezení. Právo vystoupit přednostně má předseda dolní komory, šéfové klubů, stran a ministři. Každý klub si může podle dohody, která platí z minulosti, vzít pauzu na své jednání maximálně dvě hodiny za den.

 

Právě se děje

Další zprávy