ANO českým potravinám, hlásá potravinářský magnát Babiš

Domácí Domácí
6. 9. 2013 12:45
Z Česka by se podle hnutí měla opět stát dobrá značka s českými podnikateli i surovinami.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Miliardář a podnikatel Andrej Babiš v pátek rozjel předvolební kampaň svého hnutí ANO.

Kromě uvedení krajských lídrů, mezi něž kromě samotného Babiše patří i bývalý sportovní komentátor Václav Tittelbach, novinář Martin Komárek nebo herec Martin Stropnický, představil také svá programová východiska.

Potravinářský magnát se v programu zaměřil především na témata, která souvisejí s jeho profesí a s oblastmi, ve kterých sám podniká.

ANO se tak podle programu bude snažit například udělat z České republiky opět "dobrou značku", chce podpořit české podnikatele a zemědělce i jejich výrobky. Mezi ně ovšem patří například právě i Babišovo potravinářsko-chemické impérium Agrofert.

"Žijeme a pracujeme v České republice. Chceme, aby zde žily i naše děti. Chceme pro ně lepší budoucnost. Chceme lepší podmínky pro české firmy a živnostníky, kteří zde platí daně. Chceme lepší životní standard pro ty, kteří chtějí pracovat a mají odvahu stát na vlastních nohou, ať už žijí ve městech či na vesnicích. Chceme prosperující stát, který zajistí lepší podmínky mladým rodinám, sociálně slabým, dlouhodobě nemocným i důstojný život seniorů. Proto jdeme do politiky," shrnuje ANO svůj program.

Jeho prvním bodem je například snaha vytvořit z Česka opět dobrou značku, kterou se podle Babiše stane ve chvíli, kdy ji opět povedou lidé, kteří "něco dokázali".

"Naše země nebývala zadlužená, naopak, jiní dlužili nám. Nebyla systematicky rozkrádána bezejmennými kmotrovskými uskupeními a těmi, jejichž jména nikdo ani nezná a kteří se kryjí tvářemi neschopných politiků," vysvětluje ANO.

Bojovat chtějí také proti nezaměstnanosti a podporovat firmy, které podnikají v České republice. S tím by mělo souviset i zpřehlednění systému daňových výjimek.

Papriky bez rybiny, slibuje Babiš

A podporovat chce Babiš také české potraviny. "Naši zemědělci umějí vyrobit dost kvalitních surovin, jako to uměli vždy. Naši potravináři umějí vyrobit kvalitní potraviny, jako to uměli vždy. Jen je všechny nesmí podtrhávat stát," vysvětluje Babiš ve svém programu.

Skončit by tak podle něj měl dovoz nekvalitních surovin a potravin ze zahraničí, ale také "fotovoltaické experimenty". "Není žádný důvod, abychom v supermarketu kupovali papriku, která páchne rybinou, rajčata, co chutnají jako červené polystyrénové koule, okurky, které nevoní, česnek, který nepálí. Není důvod, aby se cena mléka řídila tím, jestli na Novém Zélandu prší nebo ne. Nechceme vybíjet stáda skotu, abychom pak vozili maso do konzerv z Argentiny," shrnuje Babiš.

Slovenský podnikatel Babiš, dolarový miliardář a podle časopisu Forbes 937. nejbohatší člověk planety, je vlastníkem společnosti Agrofert Holding, věnující se zemědělství, lesnictví, potravinářství, chemii i výrobě zemědělských strojů.

Nedávno koupil také společnost Mafra, českou přední mediální skupinu. Hnutí ANO založil v roce 2011, zaregistrováno bylo loni. Na podzim se pak bez úspěchu zúčastnilo senátních voleb.

 

Právě se děje

Další zprávy