Volební průzkum: ANO stále vede, porazilo by druhou ČSSD

ČTK ČTK
10. 7. 2015 15:31
V příštích volbách do Poslanecké sněmovny by podle agentury Median s pětadvaceti procenty hlasů vyhrálo hnutí ANO 2011 ministra financí Andreje Babiše.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sněmovní volby by nyní vyhrálo hnutí ANO s náskokem čtyř procent před druhou ČSSD. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu agentury Median. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny by překonaly ještě KSČM, TOP 09, ODS a lidovci.

ANO by nyní získalo 25 procent hlasů, ČSSD 21 procent. Rozdíl mezi nimi se v posledních měsících pohybuje mezi 0,5 až čtyřmi procentními body. "Lze tedy předpokládat, že reálný rozdíl v podpoře je okolo dvou až tří procentních bodů ve prospěch ANO a zbytek jsou náhodné statistické výchylky modelu," uvedla agentura.

Pro KSČM by se rozhodlo 13,5 procenta voličů, TOP 09 by získala 12 procent hlasů, ODS 8,5 procenta a lidovci 6,5 procenta. Pod hranicí volitelnosti by tak zůstali například Piráti se 3,5 procenta hlasů a také Úsvit se třemi procenty. Jeho propad se však zastavil, od květnového průzkumu si dokonce hnutí mírně polepšilo.

"Nelze však zatím jasně říct, zda a nakolik tento je tento jev způsoben zatím omezenou schopností voličů rozlišovat mezi Úsvitem a novou stranou Tomia Okamury," uvedla agentura.

K volbám by nyní přišlo 58 procent voličů. Účast tradičně výrazně častěji avizují lidé nad 60 let a nejméně lidé do 24 let. "Vztah s věkem už ale není tak silný jako v jarních měsících, což se může podílet na mírném posílení středopravých stran. Ochota k účasti také stoupá i se vzděláním," uvedl Median.

Takzvaný volební potenciál má znovu nejvyšší hnutí ANO. V případě, že by hnutí Andreje Babiše volili všichni voliči, kteří o něm uvažují a současně nevylučují účast ve volbách, by jeho zisk mohl přesáhnout 30 procent. ČSSD je zhruba na 27 procentech. "Volební jádra obou stran jsou však srovnatelně velká, což by se mohlo projevit například při poklesu volební účasti," dodala agentura.

Průzkum se uskutečnil od 6. června do 6. července. Zúčastnilo se ho 1003 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy