Anketa: Noví senátoři posilou pro Klause

Jakub Antoš
24. 10. 2006 0:00
Senát - Ať dopadne druhé kolo jakkoli, je zřejmé, že nová třetina senátorů bude v prezidentské volbě v roce 2008 nakloněna Václavu Klausovi.

Nová třetina Senátu si také vesměs myslí, že nejpotřebnější je investovat státní peníze do dopravy, především do staveb silnic a obchvatů.

Favorité na senátorská místa jsou dále přesvědčeni, že česká společnost se dosud nevypořádala s komunismem. K tomu, aby se to stalo co nejdříve, by podle většiny pomohlo zřízení Ústavu paměti národa - návrh za založení této instituce ostatně na návrh horní komory bude už na nejbližší schůzi posuzovat sněmovna.

Tři otázky Aktuálně.cz

Výše uvedené postoje nových senátorů vyplynuly z ankety, kterou už před prvním kolem senátních voleb udělal deník Aktuálně.cz mezi všemi senátorskými kandidáty. Jaké byly otázky:

  • 1. Měl by být Václav Klaus znovu zvolen prezidentem?
  • 2. Jaká investice je podle vás nejdůležitější v regionu, kde kandidujete?
  • 3. Vyrovnalo se Česko s komunismem? A ne-li, pomohl by k tomu Ústav paměti národa?

Týden před druhým senátním kolem jsme vybrali odpovědi pouze těch kandidátů, kteří ve 27 duelech mohou získat senátorský mandát. Kompletní přehled odpovědí přinášíme na konci tohoto článku.

Klaus ano 

Než dočtete až tam, je třeba říci, že většina kandidátů se v odpovědích přibližuje, v některých dokonce přesně shoduje. Není proto ani tak podstatné, kdo uspěje.

Přesto jsme dali větší důraz na odpovědi těch politiků, které zároveň podle vlastní analýzy pro druhé kolo favorizujeme.

Pro Václava Klause se vyslovili všichni kanidáti ODS. Odpovědi byly buď jednoznačně kladné, a připustil-li někdo výhradu, jedním dechem dodal, že bude hlasovat pro čestného předsedu své strany.

"Přestože s řadou výroků pana prezidenta nesouhlasím, rozhodně bych mu hlas ve volbách dal. Nevidím lepší alternativu," řekl například kandidát ODS v Praze 12 Tomáš Grulich.

A když už zůstaneme v tomto obvodu, ani Grulichův soupeř pro druhé kolo, Pavel Klener ze Strany zelených, se proti setrvání nynější hlavy státu na Hradě nevyslovil. "Neslyšel jsem o jiném kandidátovi," odpověděl.

Vyloženě záporných hlasů proti Klausovi bylo málo. Ano říkali i kandidáti stojící mimo velké strany, třeba Jana Juřenčáková kandidující na Zlínsku za sdružení Nezávislí starostové pro kraj.

Ani sociální demokraté nejsou dnes vyloženě proti Klausovi. "Buď Klaus, nebo Zeman," jmenovala své favority Jiřina Rippelová  - právě jí dává odhad Aktuálně.cz větší šance pro druhé kolo na Domažlicku. Její stranický kolega Robert Kopecký by však z Litoměřicka hlasoval pro Miloše Zemana a Petr Vícha z Karvinska by volil Petru Buzkovou.  

Klause pak odmítali zejména komunističtí politikové. Například Jan Mudra z Rokycanska však se svým prezidentským protinávrhem na generála Miroslava Vacka (předlistopadový náčelník generálního štábu Československé lidové armády) stojí tak trochu mimo realitu. 

Hlavně silnice

Na otázku, co by nejvíce potřeboval jejich volební kraj, odpověděly tři čtvrtiny kandidátů shodně - silnice, obchvaty - tedy investice do dopravní infrasturktury. Dokonce by je stavěl i kandidát Strany zelených Pavel Klener v Praze 12.

Namátkou: Luděk Sefzig z ODS by stavěl spojnici přes Plasy na komunikaci Kralovice-Most, Jaroslav Kubera z Teplic a Alexandr Vondra na Litoměřicku (oba ODS) by dali peníze do dálnice D8. Jejich Břeclavský kolega Milan Blažek by sice podporoval lázeňství na Břeclavku, ale jak? Dopravní infrastrukturou.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jiné než silniční odpovědi přišly od menšiny kandidátů. Emílie Večeřová z ODS by na Karvinsku podpořila drobné a střendí podnikatele, nezávislý Michael Hvížďala  by v Praze 8 dal peníze do plaveckého areálu Šutka. Pro silniční lobby není ani zelená Táňa Fischerová v Praze 2 - investovala by do občanské společnosti.

S komunismem nevyrovnáni

Třicet devět kandidátů z 54 si myslí, že se Česká republika s komunismem dosud nevyrovnala. Pět oslovených si myslí opak a ostatní na to nemají jednoznačnou odpověď.

Komunista Oldřich Bubeníček odpověděl, že v této zemi nikdy žádný komunismus nebyl a jeho kolega Zahradníček v Třebíči neví, o jaké vyrovnání jde. Dva sociální demokraté, Robert Kopecký a Petr Vícha soudí, že jsme s totalitní minulostí vypořádáni.

Na druhou část otázky, tedy, jestli by vyrovnání pomohl Ústav paměti národa odpověděly pouze tři pětiny kandidátů.

Z nich si dvě třetiny myslí, že by byl prospěšný, ač to mnozí řekli s pochybnostmi. Zbývající třetina má za to, že by Ústav paměti národa ničemu nepomohl.

Přečtěte si tedy nyní, co finalisté senátních voleb odpověděli. Pro přehlednost opakujeme otázky:

  • 1. Měl by být Václav Klaus znovu zvolen prezidentem?
  • 2. Jaká investice je podle vás nejdůležitější v regionu, kde kandidujete?
  • 3. vyrovnalo se Česko s komunismem? A ne-li, pomohl by k tomu Ústav Paměti národa?
  • ODPOVĚDI VŠECH KANDIDÁTŮ DO SENÁTU - klikněte v mapě na volební obvod, jehož kandidáti vás zajímají

     Teplice

    ODS Jaroslav Kubera

    1. Ano.

    2. Dokončení dálnice D8.

    3. Ne, nepomůže.

    KSČM Oldřich Bubeníček

    1. Ne, prezident by měl být nadstranický a tak také vůči veřejnosti vystupovat. Nestraník - středně levý.

    2. Dostavbu dálnice D8 přes České Středohoří.

    3. Žádný komunismus tady nebyl.

     Břeclav

    ODS Milan Blažek

    1. Ano.

    2. Investice směřující do cestovního ruchu, lázeňství a věcí s tím souvisejících, např. dopravní infrastruktura.

    3. Ne. Ústav paměti národa by tomu mohl pomoci, bude ovšem záležet na konečném znění zákona. Ale například na Slovensku smysl své existence prokázal.

    ČSSD Jan Hajda

    1. Ne. Nemám, měl by ale být z mimostranického prostředí.

    2. Dobudování dálniční infrastruktury a investice do průmyslové zóny.

    3. Ne úplně. Ne.

     Litoměřice

    ODS Alexandr Vondra

    1. Neznám dnes lepšího kandidáta.

    2. Dokončení dálnice D8 a rychlostní komunikace R7.

    3. Ne. Jsem příznivcem založení Ústavu paměti národa.

    ČSSD Robert Kopecký

    1. Jako stoupenec Miloše Zemana si myslím, že by byl lepším prezidentem.

    2. Investice do vytváření pracovních míst a do průmyslové zóny.

    3. Až na výjimky ano.

     Rokycany

    ODS Luděk Sefzig

    1. Prezident Václav Klaus je jasným favoritem. Zájmy ČR hájí bez nacionalismu s výjimečnou znalostí politické praxe bez planého filozofování, zato s náležitou autoritou u občanů ČR.

    2. Investice do dopravní obslužnosti - tj. komunikace typu Plzeň -Kralovice s obchvatem a mostem přes řeku Střelu v Plasích a propojení průmyslových zón Hrádek- Rokycany - D5. Protipovodňová opatření na přítocích a samotné Berounce.

    3. Nevypořádalo. Ústav tomu může výrazně pomoci - viz okřídlené, že národ, který si svoji historii neuvědomí a nepoučí se z ní, je odkázán k tomu, aby své trable prožil opakovaně. Hlavní "vypořádání" však není v tom, že slovo "komunismus" vymažeme ze slovníku a zakážeme třeba politickou stranu, která jej má v názvu, vypořádání znamené hlavně pochopení k čemu vede rovnostářství, závist nad úspěchem jiných, diktatura kohokoliv včetně proletariátu- tedy i třeba většiny nad menšinou a naopak, jak může společnosti prospět tolerance a respekt k hodnotám - duševním a pracovním a to na všech úrovních. Náš národ toho prožil hodně a historie se přeci jenom opakuje. Takže Ústav ano, na Slovensku s ním mají dobré zkušnosti.

    KSČM Jan Mudra

    1. Ne. Generál Miroslav Vacek (předlistopadový náčelník Generálního štábu Československé lidové armády - pozn. redakce).

    2. Doprava.

    3. Ano.


     Domažlice

    ODS Eliška Hašková-Coolidge

    1. Ano, Václav Klaus. Nevidím zde zatím nikoho, kdo by mohl nastoupit v jeho šlépějích.

    2. Především investice do budování infrastruktury, zázemí pro rozvoj cestovního ruchu a drobného a středního podnikání. A rovněž investice do dopravy pro seniory.

    3. To je otázka, kterou jsme si měli klást před 15 lety, dnes je trochu pozdě. Ale je na každém z nás coby jednotlivci, jaké hodnoty vyznáváme. Svoboda visí na tenkém provázku, musíme dobře znát hodnoty a názory těch, kteří nás budou reprezentovat, individuální zodpovědnost každého z nás se zde nedá popřít.

    ČSSD Jiřina Rippelová

    1. Václav Klaus nebo Miloš Zeman.

    2. Obchvat.

    3. Ano.


     Karviná

    ODS Emilie Večeřová

    1. Ano.

    2. Investiční pomoc malým a středním podnikatelům.

    3. Rozhodně ne. Ne.

    ČSSD Petr Vícha

    1. Kdo je nejvhodnější, lze posoudit až po známosti všech kandidátů. Co takhle kdyby to tentokrát byla žena? Petra Buzková.

    2. Dokončení dálnice D47 a navazujících přivaděčů hlavně směrem na Slovensko.

    3. Ano.


     Svitavy

    ODS Miroslav Popelka

    1. Ano.

    2. R 35.

    3. Částečně. Mohlo by.

    KDU-ČSL Václav Koukal

    1. Rozhodoval bych se podle protikandidátů.

    2. Infrastruktura a protipovodňová opatření.

    3. Nedokonale. Sám ústav moc nezmůže.


     Prostějov

    ODS Ivana Hemerková

    1. Ano.

    2. Na tuto otázku se nedá odpovědět zcela jednoznačně. V našem volebním obvodu, stejně jako i v jiných, je spousta věcí, které potřebují dostatečné zafinancování. Pokud chceme přilákat další investory, potřebujeme investovat do infrastruktury. Jsou oblasti, které jsou potenciálně zajímavé pro investory, ale díky špatné dostupnosti se stávají nezajímavými. Doprava v samotném Prostějově je dlouholetým oříškem a centrum města se stalo téměř neprůjezdným. Bez vybudování vnějšího obchvatu se město neobejde. Další investice jsou potřebné do rozvoje turismu a cestovního ruchu. Plumlovská přehrada byla vyhlášenou rekreační oblastí. Několik let po sobě, díky špatné kvalitě vody, však zájem o rekreaci v této oblasti opadá. Podnikatelé i obce přicházejí o nemalé peníze. Turistický ruch upadá a pokud se nám nepodaří získat finanční prostředky na regeneraci Plumlovské přehrady a peníze na rozvoj služeb v turismu, stane se tato oblast z tohoto pohledu mrtvou.

    3. Česko se s komunismem dosud nevypořádalo a asi již nevypořádá. Doba, kdy k tomu mohlo dojít, je nenávratně pryč a dnes jsme svědky toho, že bývalí
    funkcionáři se pouze z křesel funkcionářských přesunuli do křesel
    manažerských. Z historického pohledu se novodobým dějinám věnuje málo času i ve školách. Děti často neví, jak to bylo před rokem 1989. Ústav paměti
    národa by podle mého názoru určitě mohl napomoci ucelenému pohledu na komunistickou minulost českého národa.

    ČSSD Božena Sekaninová

    1. Jsem pro přímou volbu prezidenta.

    2. Doprava a investice do Plumlovské přehrady.

    3. Nevyrovnalo. Je to otázka každého z nás. To za nás nikdo nevyřeší.


     Šumperk

    ODS Zdeněk Zerzáň

    1. Ano.

    2. Dopravní infrastruktura, investice do cestovního ruchu.

    3. Ne. To doufám!

    KDU-ČSL Adolf Jílek

    1. Toto není na pořadu dne. Mandát prezidenta vyprší až na začátku roku 2008.

    2. Jednoznačně je to silnice 1/44 Mohelnice-Šumperk-Jeseník-Mikulovice. Je to páteřní komunikace celého regionu s velkým dopravním zatížením a současné umístění silnice přes obce je nevyhovující a pro chodce i vozidla velmi nebezpečné.

    3. Ještě zdaleka ne. Staříci říkali, "že to vytáhne až zem". Takže to chce čas. ÚPM může napomoci vyrovnání s minulostí.


     Chrudim

    ODS Jana Fischerová

    1. Ano.

    2. Dopravní komunikace, především obchvaty Havlíčkova Brodu a Chrudimi.

    3. Ne. Je důležitý, ale pomoci může pouze částečně. Jedna věc je moci vědět, druhá chtít vědět a poučit se.

    KDU-ČSL Petr Pithart

    1. Čekám, jak bude Václav Klaus v příštích týdnech a měsících dodržovat literu i ducha ústavy a jak v tom bude dávat přednost před zvyšováním šancí na své znovuzvolení.

    2. Do oprav a rozšiřování dopravních cest, nejen silnic, ale i železnic. Bohatnou města a obce, do kterých se dá snadno dojet, chudnou ty, kam vedou špatné a úzké cesty.

    3. Nevypořádalo, ale ani nikdo jiný se s komunismem nevypořádal. Mnohé země se nevypořádaly ještě ani s nacismem a s kolaborací s ním. Jde o proces vypořádávání, nikoli o vypořádání jednou provždy. Pro vznik Ústavu paměti národa jsem v Senátu i přes výhrady hlasoval: ani on sám ale nestačí. Rozhovory napříč generacemi večer v kuchyni jsou důležitější než instituce.


     Praha 8

    ODS Alena Palečková

    1. V tuto chvíli nevidím žádného rovnocenného protikandidáta, a tak si myslím, že by měl být Václav Klaus zvolen prezidentem na ještě jedno volební období.

    2. V mém volebním obvodě je problematickou oblastí doprava a nejdůležitější investice by měly směřovat tam. Jedná se o severní část okruhu kolem Prahy, což sice není přímo na území P8, ale dopravu v ní by to výrazně ovlivnilo. Dále je to komunikace v Holešovičkách, a s tím související vedení vnitřního pražského okruhu tak, aby zmíněná část severojižní magistrály nebyla ještě více zatížena, ale naopak zklidněna.

    3. Myslím, že nevypořádalo, protože oběti komunistického režimu nebyly dostatečně odškodněny a naopak ve veřejném životě se stále pohybuje velké množství lidí s minulým režimem spjatých. Ústav paměti národa může pomoci v tom, aby celá éra byla zdokumentována a dokumenty byly k dispozici pro potřeby všech, kdo se v budoucnu o toto téma budou zajímat. Měli by to být historici, umělci, pedagogové apod.

    nezávislý Michael Hvížďala

    1. Pokud by se nenašel lepší kandidát, opětovné zvolení Václava Klause
    prezidentem je možné.

    2. Finanční prostředky na dostavbu plaveckého areálu Šutka, který chátrá již dvacet let.

    3. Ne.


     Náchod

    ODS Petr Pakosta

    1. Ano.

    2. Výrazné zlepšení dopravní obslužnosti v obvodu, a sice urychlená dostavba dálnice D11 k Hradci Králové a navazující rychlostní komunikace k Jaroměři, dále urychlené vybudování či dobudování obchvatů či průtahů měst.

    3. Ne dostatečně, Ústav paměti národa k tomu může určitě přispět.

    US-DEU Petr Fejfar

    1. Na otázku dosud neodpověděl.

    2. Na otázku dosud neodpověděl.

    3. Na otázku dosud neodpověděl.


     Praha 12

    ODS Tomáš Grulich

    1. Přestože s řadou výroků pana prezidenta nesouhlasím, rozhodně bych mu hlas ve volbách dal. Nevidím lepší alternativu.

    2. Senát sice nerozhoduje o rozpočtu, tím méně o investicích. Je-li to otázka na přání, tak je to především vnější pražský okruh. Nepomohl by jen Praze 12, 16, 11 a dalším čtvrtím, ale celé Praze.

    3. Česko se s komunismem nevypořádalo. Myslím, že lepší než Ústav paměti
    národa by bylo lepší rozšířit pravomoci ÚDV (Úřad pro dokumentaci a
    vyšetřování zločinů kominismu).

    Strana zelených Pavel Klener

    1. Neslyšel jsem dosud o jiném kandidátovi.

    2. Pokud jde o část volebního obvodu na pravém břehu Vltavy, považuji za nejdůležitější přípravu a realizaci dopravního okruhu a nalezení řešení, které neohrozí kvalitu života místních obyvatel. Na levém břehu Vltavy je rovněž třeba zlepšit dopravní obslužnost a věnovat pozornost ochraně vzácných kulturních památek nacházejících se v záplavové oblasti (Zbraslavský zámek a Národní galerie).

    3. Ne. Je to otázka generací. Zřízení žádného nového úřadu problém nevyřeší.


     Vsetín

    ODS Jiří Kubeša

    1. Ano.

    2. Infrastruktura.

    3. Ne, bohužel. Určitě ano.

    KDU-ČSL Jiří Čunek

    1. Václav Klaus jako prezident se mi líbí se svými názory daleko více než jako premiér. Bianco šek na tak dlouhou dobu dopředu bych mu ale nevypisoval. Dosud neznám jeho protikandidáty.

    2. Silnice I/57 ze Vsetína do Valašského Meziříčí a I/35 z Valašského Meziříčí do Palačova.

    3. Nevypořádalo, a ta doba, kdy mohlo, je už pryč. Samozřejmě nesmíme dopředu vzdávat snahu sdělit lidem nezkresleně dějiny.


     Chomutov

    ODS Ivana Řápková

    1. Ano.

    2. Do podpory pro urychlení výstavby infrastruktury a do revitalizace území.

    3. Ne.

    samostatně kandiduje Petr Skála

    1. Nepodařilo se ho kontaktovat.

    2. Nepodařilo se ho kontaktovat.

    3. Nepodařilo se ho kontaktovat.


     Brno

    ODS Richard Svoboda

    1. Ano.

    2. Rekonstrukce železničního koridoru a velký městský okruh.

    3. Ne, je to dlouhodobý proces. Snad ano.

    ČSSD Jiří Václavek

    1. Patří mezi kandidáty, ale rozhodovat se budu až podle protikandidátů.

    2. Mimo rekonsrukce a modernizace železničního uzlu v Brně, která již probíhá, by to měla být výstavba koupaliště v MČ Brno-Khoutovice, propojení cyklostezek mezi jižní a severní části Brna a stavba domu pro seniory.

    3. Vyrovnaní s otázkou komunismu ještě nejsme, chce to čas a vyšší životní úroveň obyvatel. Žádný ústav paměti národa tomu nepomůže.


     Jablonec nad Nisou

    ODS Jiří Čeřovský

    1. Václav Klaus je dobrým prezidentem a měl by být proto opětovně zvolen.

    2. Není možné napsat jednu jedinou, ale problémem tohoto území je dopravní infrastruktura. Konkrétně je potřebné vybudovat Jižní obchvat kolem Jablonce nad Nisou a zlepšit silniční dostupnost Semilska s ostatními částmi Libereckého a Královéhradeckého kraje. Například
    silnice ze Semil podél Jizery do Jilemnice není kapacitně a parametrama připravena na zatížení i nákladní dopravou.

    3. Vypořádání se s komunismem jako ideologií je trochu něco jiného než
    vypořádání se s obdobím od 1948 do 1989, kdy vládla této zemi KSČ a
    realizovala na lidech svůj ideologický program. Komunismus je nutné
    porazit v myslích lidí a to se potom projeví pozitivně ve volbách.
    Praktické dosažení tohoto cíle je velmi složité. Jenom legislativní opatření ve formě různých zákazů nepomohou. Z výše uvedeného vyplývá, že se Česko s komunismem nevypořádalo. Ústav paměti národa je důležitý proto, abychom nezapomínali. To se některým z nás bohužel stává. Jeho
    role je proto významná.

    Strana pro otevřenou společnost Soňa Paukrtová

    1. Na otázku dosud neodpověděla.

    2. Na otázku dosud neodpověděla.

    3. Na otázku dosud neodpověděla.


     Sokolov

    ČSSD Josef Novotný

    1. Prezidentem by měla být výrazná a hlavně nadstranická osobnost.

    2. Dopravní infrastruktura, školství, věda, výzkum.

    3. Stejně jako neexistuje kolektivní vina, nelze čekat kolektivní vypořádání se.

    ODS Pavel Čáslava

    1. Ano.

    2. Dokončení rychlostní silnice R6, důležité páteřní komunikace, která může do naší oblasti přinést prosperitu a další rozvoj.

    3. Přežívá cosi jako nostalgie po minulém režimu, zvlášť u starší generace. Pro některé z nás neztratila přitažlivost myšlenka silného státu slibujícího jistoty. Bylo by dobře si připomenout, k jakým koncům to může vést. Připadá mi, že paměť národa je poněkud sklerotická. Ano.


     Zlín

    KDU-ČSL Jiří Stodůlka

    1. A jak víte, že Václav Klaus bude kandidovat? Myslím si, že otázka je předčasná.

    2. Investice do vzdělání všeobecně (zvláště pak do Univerzity T. Bati). Pokud zde zůstanou vzdělaní lidé pracovat a nebudou odcházet za prací do míst, kde studovali, bude to nejlepší zhodnocení investic.

    3. Ne, a ještě dlouho se bude vypořádávat. Ústav paměti národa to sám o sobě nevyřeší, ale alespoň něco.

    Nezávislí starostové pro kraj Jana Juřenčáková

    1. Ano.

    2. V současné době jsou zatím nejdůležitější investice do dopravní infrastruktury. Vybudovaná dopravní infrastruktura bude základem pro rozvoj dalších priorit, tj. rozšiřování pracovních míst a zvyšování vzdělanosti v regionu.

    3. Ne, Ústav paměti národa je malou šancí na vypořádání , problém je v myšlení lidí.


     Třebíč

    ODS Vítězslav Jonáš

    1. Ano.

    2. Komunikace.

    3. Nevypořádalo. Určitě.

    KSČM Josef Zahradníček

    1. Do voleb je ještě hodně času.

    2. Je hodně oblastí,které potřebují investice,ale nejdůležitější je oprava komunikací v okrese Třebíč.

    3. Nevím, o jaké vypořádání Vám jde. Ústav by měl pamatovat na celé dvacáté a možná i devatenácté století. Asi bychom se hodně poučili.


     Ostrava

    ODS Milan Balabán

    1. Neznám protikandidáty, ale asi ano.

    2. Dokončení dálnice D47.

    3. Ne.

    ČSSD Otakar Veřovský

    1. Pana prezidenta si vážím, ale změna je život. Návrhy nedávají občané,
    ale je určitě mnoho jiných významných osobností.

    2. Oddechová zóna Bělský les, pískoviště, chodníky, cesty III. a IV. třídy, školy a školky.

    3. Tak jako i jinde v zahraničí, je to dlouhodobý proces! Ústav paměti tomu určitě napomůže.


     Opava

    ODS Václav Vlček

    1. Ano.

    2. Stavba obchvatu Opavy a vybudování cesty Ostrava-Opava-Krnov, včetně důležitých obchvatů kolem obcí Velká Polom a Hrabyně.

    3. Ne. Částečně.

    ČSSD Zdeněk Jirásek

    1. Nelze dnes odpovědět jednoznačně, bude záležet i na dalším jednání pana
    prezidenta.

    2. Propojení regionu s dálniční sítí a obchvat Opavy.

    3. Otázka by vyžadovala daleko hlubší rozbor, ten však nežádáte. Ústav paměti národa by nebyl institucí, která by byla obecně přínosem.


     Mladá Boleslav

    ODS Jaroslav Mitlener

    1. Jednoznačně ano.

    2. Čistírny odpadních vod a kanalizace v Pojizeří.

    3. Nevypořádalo. Ústav paměti národa může pomoci vypořádání s minulým obdobím, ale problémem je současnost a budoucnost.

    ČSSD Jaromír Jermář

    1. Rozhodl bych se, až bych znal ostatní kandidáty. Vhodnější se mi jeví např. Petra Buzková.

    2. Investice do infrastruktury obcí a měst (doprava, vodovody a kanalizace, ochrana životního prostředí, památky apod.) Senátor by měl mimo své zákonodárné činnosti pomoci s žádostmi o dotace z domácích i evropských fondů.

    3. Je potřebné stále připomínat negativní události z historie vůbec, abychom se poučili. Z období 1948 -1989 jsou to zejména 50. léta a okupace 1968 včetně následné normalizace. Ústav paměti národa - ano, měl by se věnovat i období před rokem 1948.


     České Budějovice

    ODS Jiří Pospíšil

    1. Ano.

    2. Dálnice D3.

    3. Ne, ale je to stejné, jako se nikdy nikdo nevypořádal ani s komunismem,
    ani s nacismem, ani s fašismem, ani s frankismem, a konkrétně Španělé
    dokonce ani s interbrigadismem. Např. v Německu studenti v roce 68
    protestovali proti profesorům s nacistickou minulostí, co učili na vysokých
    školách. Jedním z nich byl i nositel Nobelovy ceny Lorenz. Rakouský kancléř,
    dirigent von Karajan a v poslední době spisovatel Grass jsou příklady mého
    tvrzení.
    Já si myslím, že platí Skácelovo "Nepříjde-li trest hned vzápětí, musíš si
    vinu odžít životem."

    KDU-ČSL Miroslav Tetter

    1. Ano.

    2. Dálnice D3 a železniční koridor R4.

    3. Ne. Ne.


     Benešov

    ODS Karel Šebek

    1. Ano, jistě nejen podle mého názoru se osvědčil.

    2. Bezesporu dálnice D3 ve stabilizované variantě.

    3. Nevypořádalo. Pomůže, jako součást všeobecného poznání.

    Volba pro město Helena Rögnerová

    1. Jsem jednoznačně pro přímou volbu prezidenta. V této chvíli nemám žádného kandidáta.

    2. Dálnice D3.

    3. Ne. Každá iniciativa je dobrá.


     Praha 4

    ODS Tomáš Töpfer

    1. Jsem šťastný, že jsem se dožil toho, že u voleb je povinné mít plentu. Dříve platilo, že kdo šel za ni, byl nepřítel socialismu. Pokud vím, tak i volba prezidenta je tajná. Navíc je to opravdu velmi vážná věc, která by se neměla řešit anketními otázkami!

    2. Pochopitelně je to spíše otázka pro komunální kandidáty. Na Praze 4 mě nejvíc trápí pouliční kriminalita, např. vykradená auta. Rozhodně bych si uměl představit velkou investici do kamerového systému a posílení policie.

    3. Ne! Tisíce zmarněných osudů, sta a sta kvalitních odborníků v emigraci, zdevastované charaktery, přerušená kontinuita. To nelze vypořádat žádným administrativním opatřením. Ústav paměti národa je nutný, jelikož naše vlastní už v tomto ohledu selhává!

    ČSSD Richard Hindls

    1. Na tuto otázku Vám neodpovím.

    2. Na otázku i po opakovaných výzvách neodpověděl.

    3. Na otázku i po opakovaných výzvách neodpověděl.


     Praha 2

    ODS Daniela Filipiová

    1. Ano.

    2. V Praze 2 jde o dokončení revitalizace Havlíčkových sadů a pavilonu v Grébovce. Dále je třeba investovat do technického stavu budov škol. Připravuje se i rekonstrukce Folimanky.
    Výdaje si vyžádají i investice do bytového fondu vzhledem k uvedení výtahů do souladu s normami EU.
    Pro všechny městské části je nutné i vyřešení dopravy v klidu, tedy vytvoření podzemních garáží, aby se město vrátilo do užívání občanům. V tomto by měl pomoci i Magistrát.
    Dále je to vyřešení pražského obchvatu, a tím ulehčení dopravy v těchto městských částí.

    3. Ne. Ano.

    Zelení Táňa Fischerová

    1. Já jsem již minule nepatřila k těm, kteří Václava Klause volili, a nevolila bych ho ani nyní. Navrhovala bych někoho z občanské společnosti. Osvojila jsem si myšlenku Václava Havla, že by prezidentkou mohla být Rut Kolínská (zakladatelka Sítě mateřských center v ČR a držitelka ceny Žena Evropy roku 2002 - pozn. redakce).

    2. Investice do občanské společnosti.

    3. Ne. Rozhodně bych jej podporovala.

     

    Právě se děje

    Další zprávy