Gratuluji k narozeninám i k zastavení trestního stíhání, zavolal Zeman Babišovi

Živě
Státní zástupce Jaroslav Šaroch podle informací Deníku N navrhl zastavit trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a dalších pěti lidí v kauze padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo. Městské státní zastupitelství pouze potvrdilo, že Šaroch "změnil svůj původní právní názor". Nyní rozhodnutí posoudí jeho nadřízení. Vývoj událostí jsme sledovali v on-line reportáži.
O rozhodnutí státního zástupce Šarocha jsem se dozvěděl z Deníku N, moji advokáti ani já o tom nevíme, říká premiér Andrej Babiš. | Video: DVTV
Živě
Aktualizovat reportáž
22:55

Vážení čtenáři, on-line reportáž pro dnešní den končí. Děkujeme za pozornost, redakce Aktuálně.cz.

22:10

"Já si myslím, že objednat si trestní stíhání v České republice nelze, alespoň ne v případech se kterými jsem se setkala. A také si myslím, že si nejde objednat zastavení trestního stíhání," reagovala v České televizi poslankyně hnutí ANO Helena Válková na výroky některých zástupců opozice, konkrétně na Martina Kupku z ODS. O možnosti objednání si stíhání dříve mluvil premiér Andrej Babiš na půdě Poslanecké sněmovny. 

20:32

Premiéra Andreje Babiše může ještě před soud dostat Vrchní státní zastupitelství v Praze nebo Nejvyšší státní zastupitelství. Více v článku:

20:23

"Předpokládáme, že náš kolega (Pavel Šaroch) své rozhodnutí precizně odůvodnil. S ohledem na to, jak je ta kauza sledovaná, tak by bylo na místě, aby odargumentoval, proč takový to zlom ve vyšetřování nastal," sdělil mluvčí Unie státních zástupců Ondřej Šťastný v České televizi.

19:35

Andrej Babiš v rozhovoru pro irozhlas.cz uvedl, že stále věří tomu, že se dá trestní oznámení objednat. Zda jde objednat také jeho zastavení, ale neuvedl.

19:19

Policejní prezident Jan Švejdar stojí za prací policistů při vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, vyloučil také tlaky zvenčí na průběh vyšetřování. "Za prací policistů pevně stojím a nevidím důvod ji nyní zpochybňovat," řekl pro Deník N.

18:12

Kdo je státní zástupce Pavel Šaroch a v jakých kauzách se již angažoval?Dočtete se v článku Aktuálně.cz.

18:09

Mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala nemůže rozhodnutí státního zástupce Pavla Šarocha blíže komentovat. I přesto nastínil, co se bude s rozhodnutím odehrávat dál. Více v rozhovoru pro DVTV:

Končí stíhání Babiše? Cimbala: Rozhodnutí vedoucího státního zástupce potrvá týdny

4:14
Došlo ke změně právního názoru dozorujícího státního zástupce Pavla Šarocha, jeho rozhodnutí nemohu komentovat, říká mluvčí Aleš Cimbala. | Video: DVTV
17:05

Poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) věří, zákony platí pro každého.

16:41

Premiér Andrej Babiš (ANO) má podle Miroslava Kalouska (TOP 09) spoustu kompetenčních vazeb a existuje zde podezření, že podváděl. Podívejte se na celý rozhovor v DVTV:

Kalousek: Babišův konflikt je obrovský, nemůžeme vědět, že Šaroch nepodlehl tlaku

Důvěra v kvalitní demokratické instituce nám jedno být nemůže, tímto je podlomena a můžou si za to státní zástupci, tvrdí Miroslav Kalousek z TOP 09. | Video: DVTV
16:33

Na brífinku po jednání vlády premiér Andrej Babiš uvedl, že zastavení trestního stíhání by byl pro něj hezký dárek k narozeninám.

16:29

Miroslav Kalousek (TOP 09) považuje možné zastavení stíhání Andreje Babiše za nedůvěryhodné, a to především kvůli tomu, že se jedná o předsedu vlády. "Je tady jasná snaha, aby tento případ nemohl prozkoumat civilní soud," uvedl v rozhovoru pro DVTV.

16:18

Nemyslím si, že někdo vytvářel tlak, nikdo za nikým nepřišel s igelitkou nebo pistolí, říká o možném zastavení stíhání Andreje Babiše bývalý člen hnutí ANO Martin Komárek.

Komárek: Babišův případ bych rád viděl u soudu, takhle to zůstane pod pokličkou

Nemyslím si, že někdo vytvářel tlak, nikdo za nikým nepřišel s igelitkou nebo pistolí, říká bývalý člen hnutí ANO Martin Komárek. | Video: DVTV
15:51

Babišův případ nekončí, obžaloba možná padne, trvat to může týdny, říká šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka v DVTV:

Babišův případ nekončí, obžaloba možná padne, bude to trvat týdny, říká Ondráčka

Ondráčka DVTV
Ta kauza je nepochybně horký brambor, problém je, že nevíme, proč státní zástupce Šaroch obrátil, říká šéf Transparency International David Ondráčka. | Video: DVTV
15:36

"Dle evropského práva podvod, v ČR nikdo za nic nemůže," pozastavil se nad pondělním děním senátor Lukáš Wagenknecht.

15:20

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na Twitteru informoval, že se Miloš Zeman v pondělí setká s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou. "Setkání bylo dohodnuto dlouhodobě, nebylo tedy vyvoláno aktuálním děním," dodal Ovčáček.

15:07

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila je nutné, aby změnu názoru státní zástupce Šaroch vysvětlil. 

14:42

"Jsem rád, že to dopadlo, jak to dopadlo, ale nechci to komentovat, beru to na vědomí," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Podle něj kauza zatěžuje vládu především tím, že ministři musejí odpovídat na dotazy, které s ní souvisejí. "Musíme reagovat, odpovídat, takže nějaký čas tím trávíme," řekl.

14:42

Komentář předsedy poslaneckého klubu pirátů Jakuba Michálka:

14:39

Podle místopředsedkyně ČSSD Jany Maláčové je namístě se vyjadřovat k věci zdrženlivě a počkat na zdůvodnění. "Je třeba respektovat rozhodnutí justice," uvedla. Pokud by byl Babiš obžalován, nastala by podle ní nestandardní situace.

14:30

Podle expremiéra Mirka Topolánka není zastavení stíhání žádným překvapením. "Od začátku tam byla důkazní nouze, nebo byly důkazy nepřípustné, nebo nedostupné (financující banka). U rod. příslušníků už to tak jednoznačné není. Tu je na místě počkat na zdůvodnění. Čapák ale není Babišův největší problém," píše na Twitteru.

Foto: Zbyněk Pecák
14:26

"Zastavením trestního stíhání sice nijak nezmizel Babišův konflikt zájmů, k němuž se ostatně vyjádří ve finální podobě auditu dotací pro Agrofert i Evropská komise, ale poněkud se otupila největší překážka některých opozičních stran pro alespoň tolerování jeho vlády. Vyšachování komunistů z role strany tolerující jeho menšinovou vládu by mohlo být jedním z pozitivních dopadů rozhodnutí trestní stíhání zastavit," píše ve svém komentáři politolog Jiří Pehe.

14:06

Podle poslance a starosty Prahy 7 Jana Čižinského (KDU-ČSL, Praha sobě) je Čapí hnízdo důležitá kauza. "Ještě důležitější je ale to, jestli politici doopravdy dělají něco pro lidi, nebo si o tom jen nechávají psát knihy a 'čaulidi' statusy. Proto je důležité porazit Andreje Babiše a hnutí ANO ve volbách," píše na Twitteru.

13:55

Kdo je kdo v kauze Čapí hnízdo? Připomeňte si všechny účastníky kauzy.

13:45

"Toto české peklíčko ani po čtyřech letech nekončí, teď budou kontrolovat postoj Šarocha, nejprve bude spis, který obsahuje přes 20 tisíc stran, studovat šéf Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím, který může postoj podřízeného zvrátit, se Šarochovým postupem nesouhlasit, může mu nařídit, aby Babiše a spol. žaloval, píše ve svém komentáři Martin Fendrych.

13:47

Prezident republiky Miloš Zeman popřál Andreji Babišovi k jeho dnešním narozeninám.

13:42

Palermo v praxi

13:42

Předseda ODS Petr Fiala doporučil členům vlády za ANO, aby zvažovali své komentáře k průběhu kauzy. Zarazil ho především výrok vicepremiéra Karla Havlíčka.

13:33

Podle europoslance Alexandra Vondry se Babišova kauza potáhne léta. "Přitom kauza fiktivních reklam, která je nad slunce jasná, ač se ji MF pokusilo zamést pod koberec, nedospěla ani do fáze obvinění, natož k vydání k trestnímu stíhání. AB musí být poražen ve volbách," píše Vondra na Twitteru.

13:31

I podle předsedy sociálních demokratů Jana Hamáčka kauza v poslední roce zatěžovala fungování vládního kabinetu. "Pokud by se státní zástupce rozhodl opravdu to stíhání zastavit, tak by ten problém skončil a zátěž by zmizela," uvedl.

13:25

Pokud by bylo stíhání definitivně zastaveno, prospělo by to podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) klimatu, ve kterém vláda funguje. "Premiérovi se pracuje lépe, pokud stále není z něčeho osočován," uvedl. 

12:41

Členové sněmovního mandátového a imunitního výboru se k vývoji v kauze staví rozličně. Některé rozhodnutí státního zástupce překvapilo, jiné nikoli. Podle předsedy výboru Stanislava Grospiče (KSČM) se nedá říci, že by byl verdikt překvapivý. "Je to jedna z možností, která se nabízela. Budu sám zvědavý na okolnosti, které zazní v odůvodnění," dodal.

12:32 SPD, logo, ikona

Rozhodnutí státního zástupce respektuje podle Tomia Okamury i SPD. Práci justice však označil za zpolitizovanou. "Rozhodnutí státního zástupce bereme na vědomí. Hnutí SPD považuje práci státního zastupitelství a justice i s ohledem na snahu o politickou kriminalizaci některých poslanců SPD za zpolitizovanou," sdělil Okamura.

12:06

Babiš odmítl, že by svými vyjádřeními v médiích vytvářel tlak na státní zástupce. "Je to nesmysl. Já jsem nikoho neovlivňoval. Pokud se někdo snažil ovlivňovat, tak to byli demonstranti na Letné a na Václaváku," dodal Babiš.

12:03

"Moji advokáti nemají žádné stanovisko. Nevím, jak státní zástupce rozhodl. Asi je to nějaký normální proces, takže já vlastně nevím, co komentovat," řekl Andrej Babiš.

11:58

Podle mluvčího koncernu Agrofert by v případě zastavení stíhání mohla být kauza Čapí hnízdo již třetí kauzou, která skončí ve prospěch koncernu. "Pokud to tak je, prokázalo se, co jsme celé roky říkali, že ve věci Čapího hnízda bylo vše podle zákona. Několik let byl ve veřejném prostoru účelový hon na čarodějnice, kdy se mnohá média stavěla do role soudců. A z jejich prvních reakcí je vidět, jak se s tím nyní nemůžou smířit. Navíc jde už o třetí případ, kdy jsme byli účelově kriminalizováni, a přitom se nakonec potvrdilo, že se nic nezákonného nestalo," uvedl Hanzelka.

Soud loni v prosinci nepravomocně zprostil viny jednatele firmy Pavla Richtera i samotnou Agrotec. Šlo o případ manipulování tendrů České pošty. A policie také odložila prošetřování případu korunových dluhopisů, kauza se předloni v květnu stala důvodem odchodu Babiše z vlády tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky.

10:57

Mikuláš Ferjenčík se podivuje nad změnou názoru státního zástupce. 

10:44

Poslankyně ANO Barbora Kořánová se pozastavuje nad tím, že jsme najednou "národ právníků".

10:33

"Já tu informaci nemám, takže nemohu ani nic komentovat. Beru to s rezervou," reagoval na novou informaci premiér Andrej Babiš pro iDNES.cz.

10:09

"Otočka o 180 stupňů pana Šarocha mě překvapila. Když pan Šaroch kauzu přebíral, tak vyjádření ohledně pochybností, že policie nejednala správně, jsme od něj nezaznamenali. Jsem zvědavý na to odůvodnění a jak se k tomu postaví Městské státní zastupitelství," řekl předseda pirátů Ivan Bartoš.

Bartoš se domnívá, že pokud by se případ týkal kohokoliv jiného a nebyl by ve hře Babiš, tak kauza by byla dávno u soudu. Právě mediální exponovanost kauzu dále zamlžuje.

Předseda pirátů Ivan Bartoš
Předseda pirátů Ivan Bartoš | Foto: Libor Fojtík
09:58

Státní zástupce Jaroslav Šaroch prezidentem nebo vrátným?

09:50

Podle Unie státních zástupců by měl státní zástupce Jaroslav Šaroch, který shledal stíhání důvodným a řešil věc Čapího hnízda čtyři roky, vysvětlit okolnosti svého rozhodnutí.

Unie státních zástupců nemá informace o obsahu rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo. Pokud Městské státní zastupitelství v Praze uvedlo, že dozorový státní zástupce změnil svůj původní právní názor, lze očekávat, že takové rozhodnutí bude přesvědčivě odůvodněno, a to i vzhledem k dosavadní délce trestního řízení. Pokud dozorový státní zástupce, který kauzu zpracovával čtyři roky, shledal zahájení trestního stíhání důvodným, měl by vysvětlit, jaké okolnosti, zjištěné po jeho zahájení, jej vedly k vydání meritorního rozhodnutí. https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/andrej-babis-kauza-capi-hnizdo-jaroslav-saroch-statni-zastupitelstvi_1909020759_dok

Zveřejnil(a) Unie státních zástupců dne 02. September 2019
09:44

Podle poslance KDU-ČSL Mariana Jurečky se všichni dočkají spravedlnosti.

09:39

Podle Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) rozhodnutí státního zástupce nerozptýlilo pochybnosti.

09:30

Šéf KDU-ČSL Marek Výborný uvedl, že strana rozhodnutí žalobců respektuje. "Počkáme, až bude skutečně konečné. V každém případě jsme přesvědčeni o tom, že pokud se ukáže, že to bylo v souladu s právem, tak to nebylo v souladu s etickými principy. A ty by měli dodržovat všichni, je jedno, o koho se jedná," uvedl. Připomněl, že řada dalších kauz premiéra včetně sporného čerpání evropských dotací zůstává nedořešená.

09:21

Podle europoslance Luďka Niedermayera (TOP 09) je rozhodnutí státního zástupce překvapivé.

09:17

"Nám nezbývá než rozhodnutí státního zástupce respektovat. Očekávám, že jeho rozhodnutí bude odůvodněno. Státní zástupci jsou nezávislí a je to tak dobře. Politici by jejich rozhodnutí měli respektovat," řekl předseda ČSSD Jan Hamáček.

Předseda ČSSD Jan Hamáček
Předseda ČSSD Jan Hamáček | Foto: Economia
09:14

Komentář předsedy ODS Petra Fialy

09:11

"Je to dobrá zpráva, pro celý český stát. Věřím, že orgány činné v trestním řízení jednají nezávisle bez ohledu, jestli je stíhaný premiér, nebo někdo jiný," řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

09:00

"Počkáme si na definitivní zprávu. V právním státě, ve kterém, doufám, žijeme, je potřeba respektovat závěry státního zástupce. Budeme chtít znát argumenty pro zastavení dané věci. Je třeba jasně říci, jestli bylo vyvráceno podezření na podvodné jednání premiéra Babiše," řekl předseda STAN Vít Rakušan.

08:51

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky je nyní na stole nová otázka.

08:42

Státní zástupce Jaroslav Šaroch, který případ dozoruje, zatím neřekne, jak rozhodl. Závěr však lze dovodit z vyjádření, že změnil svůj původní právní názor. 

"Dozorový státní zástupce předložil konečné rozhodnutí ve věci v mediálním prostoru označované jako 'kauza Čapí hnízdo', v jehož rámci změnil svůj původní právní názor na posouzení věci. S konečným rozhodnutím se v současné době seznamuje vedoucí státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze, který se bude mimo jiné zabývat otázkou, zda je tato změna zákonná a důvodná, respektive zda je zákonné a důvodné předložené rozhodnutí. S ohledem na rozsah spisového materiálu se v současné době nelze vyjádřit k časové dotaci, kterou si uvedené vyžádá. Do skončení tohoto navazujícího procesu a následného administrativního zpracování se k obsahu konečného rozhodnutí nebude Městské státní zastupitelství v Praze vyjadřovat," uvedlo Městské státní zastupitelství v Praze.

08:36

ODS se stanoviskem k verdiktu zatím vyčkává. "Čekáme na oficiální sdělení státního zastupitelství," řekla Aktuálně.cz mluvčí ODS Jana Havelková.

08:35

Podle Miroslava Kalouska může dojít k ohrožení důvěry veřejnosti k nezávislosti justice.

08:28

Podle předsedy KSČM je dobré, že kauza Čapí hnízdo utichne. "To konkrétní sdělení mám pouze z médií. Myslím si, že politizace té kauzy bylo už hodně. Doufejme, že situace se uklidní a bude možné, abychom připravili zákon o státním rozpočtu a projednali další věci, které jsou důležité pro Českou republiku," řekl Aktuálně.cz předseda KSČM Vojtěch Filip.

Vojtěch Filip
Vojtěch Filip | Foto: ČTK
08:26

K rozhodnutí státního zástupce Šarocha se vyjádřil také europoslanec Stanislav Polčák.

08:22

Komentář předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila:

08:22

Komentář poslance Petra Gazdíka (STAN):

08:20

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v případu padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo, uvedl zpravodajský server Deník N. Server se odvolává na informace dvou zdrojů obeznámených s výsledkem. 

Spis k Čapímu hnízdu je opravdu rozsáhlý. Má 23 tisíc stran. Více se dozvíte v článku redaktora Aktuálně.cz.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, vítáme vás u online reportáže k událostem kolem rozhodnutí státního zastupitelství v kauze padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo.

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 2. 9. 2019 22:56
 

Právě se děje

Další zprávy